Google, Surface és magyar műhold a Simonyi Konferencián

forrás Prim Online, 2009. április 15. 11:02

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a műegyetemen a Simonyi Konferenciát. A rendezvény nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint hogy bemutassa az informatikai és villamosmérnöki szakma legizgalmasabb újdonságait.

Az idei konferencia szenzációja valószínűleg a Google zürichi mérnöke lesz, aki az előadásában bemutatja a keresőcég adatfeldolgozó technológiáit. A résztvevők megismerkedhetnek az egyedülálló elosztott számítási rendszer felépítésének alapelveivel és néhány kulcs technológia részletesen is bemutatásra kerül majd. Szintén érdekesnek ígérkezik a Microsoft előadása, amelyben a legújabb érintőképernyős technológiákat és a Surface nevű "intelligens dohányzóasztalukat" mutatják be. A Surface-t egyébként a konferencián bárki megtapogathatja majd.

A Simonyi Konferencia érdekessége, hogy a nagyobb cégek mellett minden évben bemutatkoznak a hazai kutatók is. A programban idén is több előadó található a BME különböző tanszékeiről, és a Simonyi szakkolllégium diákjai is képviseltetik magukat. A rendezvényen megismerkedhetünk a műegyetemen épülő magyar műholddal, a MASAT-1-gyel is. Kovács Zoltán előadásában szó lesz a műhold energiaellátásáról, a fedélzeti számítógépről, a kommunikációról és az orientációt monitorozó és vezérlő rendszerről is. Szintén BME-s kutatás eredményeként jött létre az a szoftver, amely képes a röngenképeken felismerni a rákos elváltozásokat. Ez a program akár életeket is menthet, hiszen a korán felismert daganatos betegség a legtöbb esetben még gyógyítható.

A konferencia vendégei számos új kommunikációs technológiával is megismerkedhetnek. Szó lesz a hordozható VoIP-ről, amellyel külföldön is hazai tarifákkal telefonálhatunk, és bemutatkozik majd a jövő autóinak a kommunikációs rendszere. Utóbbi a városi közlekedés egészen sok problémáját meg tudja oldani, hiszen ha az autók képesek lesznek egymással és az intelligens utakkal információt cserélni elkerülhetők lesznek a dugók, és környezetszennyezés is nagy mértékben csökken majd. Ehhez persze a mérnököknek meg kell még oldaniuk néhány problémát, például a mobil IPv6 routinggal kapcsolatban. Minderről a kutatások élvonalában dolgozó virág László beszél majd.

A Simonyi Konferencia egy bárki számára nyitott és teljesen ingyenes rendezvény. A konferencia jövő hét kedden lesz, a helyszín pedig a BME Informatikai épülete. Részletes program és további információ.

Kulcsszavak: BME konferencia

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

A munkavállalók véleménye alapján idén a Lufthansa Systems Hungária lett a hazai IT szektor legvonzóbb munkaadója

A magyar munkavállalók körében készített átfogó felmérés alapján az idei évben a Lufthansa Systems Hungária Kft-t választották hazánk legvonzóbb munkaadójának az IT kategóriában. A nagy presztízsű elismeréssel idén tizenegyedik alkalommal díjazták Magyarország legnépszerűbb munkáltatóit. A kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy az IT szektor a dolgozók megítélése alapján továbbra is a legattraktívabb iparág Magyarországon.

2024. május 10. 12:59

Feltuningolva, hazai sztárokkal érkezik a Marsra magyar! második évada az RTL-re

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című óriási sikerrel futó dokukomédia második évada, május 19-től az RTL-en lesz látható. A Hajnal-Vasad Kft. feltuningolt mindennapjait újabb 7 epizódban ismerhetik meg a tévénézők.  

2024. május 10. 11:28

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36