Jitti: traffipax, baleset és más közlekedést befolyásoló eseményekről is értesíthetik egymást a felhasználók

forrás Prim Online, 2010. augusztus 26. 16:36

Az idén májusban indult Jitti interaktív, a felhasználók aktivitásán alapuló közösségi forgalomfigyelő rendszer újabb fejlesztésekkel bővült. Az okostelefonon futó, pillanatnyi sebességtérképet mutató Jitti real-time adatokat közvetít arról, hogy az utakon mennyire dinamikus a közlekedés, azaz gyorsan vagy lépésben lehet-e haladni. Az új szolgáltatásokkal pedig a rendszer felhasználói már nemcsak a sebességről, de a közlekedést befolyásoló eseményekről is értesíthetik egymást.

A májusi sajtótájékoztatón bemutatott új, közösségre épülő, okostelefonokra fejlesztett, real-time adatokat mutató forgalomfigyelő rendszer tovább bővült az eredeti terveknek megfelelően. A Jitti egyik legfontosabb fejlesztése és folyamatosan bővülő funkciója, az úgynevezett eseménykezelés elkészült: a Jitti felhasználók jelezni tudnak közlekedési eseményeket és így azokról a rendszeren keresztül értesíthetik egymást. Ezek közül várhatóan a legnépszerűbb a traffipaxok helyének közzététele lesz. Az állandó sebességmérőket a Jitti csapata jórészt már betöltötte a rendszerbe, azok folyamatosan láthatók, a változatos helyekre kitelepített lézeres vagy egyéb sebességmérőket viszont a közösség tagjai azonnal jelezhetik egymásnak. Mindezek mellett olyan további, a Jitti felhasználói közösségét érdeklő közlekedési eseményekről lehet értesítést küldeni, mint az útlezárások és útfelbontások, a balesetek vagy a szembejövő oldalon lévő dugók is.

„Az eseménykezelési funkció megtervezésekor fontos szempont volt az egyszerű, gyors kezelhetőség. Legfeljebb kettő gombnyomásban határoztuk meg a maximumot, hogy bármely eseményt közzé lehessen tenni a telefontartóba rögzített okostelefonon. Forgalmi eseményt bejelenteni kétféleképpen lehet: menet közben az adott pozíciónál egyszerűen közzétehető az aktuális esemény, ha pedig a jittiző éppen nem vezet, akkor a térképre hosszan kattintva (long tap), a megjelölt földrajzi ponthoz lehet az információt rendelni” – mondta Nagy Bálint, a rendszert fejlesztő Jitti Forgalmi Információ Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: a hosszabb lezárásokat (pl. Margit híd) központilag beépítik a rendszerbe, a jittizők által publikált események pedig jellegüktől függő időtartamig láthatóak. A traffipaxok, balesetek rövidebb ideig – alapértelmezésben egy órán keresztül –, míg az útfelbontások tovább, jelenleg 12 órán át lehetnek a térképen, ami alatt persze frissíthetik is azokat a felhasználók.

Az elmúlt hónapokban az új funkcionalitás mellett az alapszoftvert is optimalizálták a fejlesztők mind a Windows Mobile, mind az iPhone platformon. A módosítások eredményeként a Jitti kevesebb áramot fogyaszt, lassabban meríti le a telefon akkumulátorát, vagy például finomodott a képernyőmozgatás is.

A már elérhető újdonságok között van a Jitti weboldalán először a Windows Mobile, rövidesen pedig az iPhone platform számára is letölthető Budapest térkép: ezzel a megoldással a szoftver alacsonyabb adatforgalom mellett gyorsabban működik. A tervezett fejlesztések között szerepel egy új eseménykezelési modul is, amely által láthatóvá válnak az események időbeli adatai, ki lehet választani, mely jelzéseket akarjuk látni és melyeket nem, de a megjelenítés módját is továbbfejlesztik.

A közösség regisztrált felhasználói száma már 3000 felett van és a fejlesztők arra számítanak, hogy az iskolakezdéssel együtt járó forgalomnövekedés miatt tovább növekszik az aktív jittizők száma. Annak érdekében, hogy a közösség tevékenységét ösztönözzék és honorálják, a Jitti csapata díjakat ad lelkes és aktív tagjainak. „Júliustól bevezettük a Dugó Díjat” – mondta Gágyor Gábor, a Jitti csapat marketingért felelős tagja. „Persze a díjat nem szedjük, hanem adjuk. Az adott hónapban rendszeresen jittizők között kisorsolunk egy villányi dugót, a hozzá tartozó kiváló minőségű palack borral. Emellett hetente találkozunk a menedzsment megbeszélésünk után a heti top felhasználókkal, ahol rendszerint újabb ötleteket és építő kritikákat kapunk, aminek nagyon örülünk, mert működni látszik az eredeti elképzelésünk, hogy közösség jöjjön létre, amely ’élteti’ a forgalomfigyelő rendszert. Reményeink szerint a felhasználói funkciókat és lehetőségeket növelni tudjuk partneri együttműködésekkel is – jelenleg ezen is dolgozunk.”

A Jitti fejlesztői az iPhone és a Windows Mobile platformok kiterjesztésének terveivel kapcsolatban elmondták: folyamatosan napirenden van, és az Androidra történő fejlesztés partnerek bevonásával rövidesen célegyenesbe ér, amelynek további részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Kulcsszavak: autószolg GPS

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55