Okostelefonokhoz igazított GSM hálózatok, adatforgalom és beszélgetés egyszerre

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 9. 18:07

Az új GSM okoshálózat megoldás már elérhető, a GSM hálózatok egy egyszerű szoftverfrissítéssel átalakíthatók: a hívások és az adatátvitel egy időben történő lebonyolítását és négyszer annyi készülék kiszolgálását teszi lehetővé a hálózaton keresztül.

Az okostelefon felhasználóknak a jövőben lehetőségük nyílik arra, hogy egy időben intézzenek hívásokat és továbbítsanak vagy fogadjanak adatokat - megbízható és magas minőségben. A Nokia Siemens Networks a világon elsőként új, az okostelefonok képességeihez illeszkedő funkciókkal látta el a GSM hálózatokat, a korábban bemutatott 3G okoshálózatok megoldásaira építve. Az okos GSM hálózatok új funkciói egyúttal a szolgáltatóknak is lehetővé teszik, hogy az eddiginél négyszer több készüléket szolgáljanak ki meglévő hálózataikon.

„A készülékárak jelentős csökkenése az okostelefonok használatának előretörését eredményezte szinte minden piacon. 2015-re az okostelefonok által generált adatforgalom 10,000%-kal növekszik: erre világszerte minden szolgáltatónak életbevágóan fontos felkészülnie." - mondta Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks magyarországi ügyvezető igazgatója.

Míg Magyarországon 2005-ben a használatban lévő 9.131.000 mobilkészülékből mindössze 309.000 okostelefont regisztráltak, mára már az összes - 11.832.566 - mobiltelefonból 1.749.000-re nőtt az okostelefonok száma. Bár a Nokia Siemens Networks előrejelzései szerint a mobilkészülékek száma már jelentősen nem fog növekedni 2015-ig hazánkban, az okostelefonok aránya elérheti az összes mobiltelefon 50%-át.

Az okos készülékek sokkal gyakrabban kapcsolódnak újra és újra a hálózatra, ezzel nagy jelforgalmat generálnak. Így, bár átlagosan a laptopok adatforgalmának egyhatodát produkálják, mégis ezek az okos készülékek a hálózati túlterheltség fő okozói. Az ún. okos GSM hálózat erre is választ ad: megnégyszerezi a jelforgalmi csatorna kapacitását. Ennek következtében egy-egy cellán belül négyszer annyi készüléket tudnak a hálózatok kiszolgálni, mint korábban. Ezen felül az új funkciók növelik a hatékonyságot azáltal, hogy a jelforgalom csökkentésével tehermentesítik a hálózatot.

Az „okosabb” GSM hálózatok segítségével a felhasználók telefonbeszélgetést is bonyolíthatnak az aktív adatforgalommal egy időben. Korábban aktív adatforgalom idején - például e-mailek fogadásakor - a bejövő hívásokat a hangpostára irányította a rendszer. Általában ez volt a felhasználói panaszok leggyakoribb oka.

A Nokia Siemens Networks okostelefonokhoz igazított GSM funkciói a korábban bemutatott 3G okoshálózatok megoldásaira építkeznek, melyek a szolgáltatók WCDMA/HSPA/HSPA+ felhasználóinál biztosítanak nagyobb le- és feltöltési sebességet, hosszabb akkumulátor üzemidőt és jobb térerőt. Mindemellett az okoshálózatok a szolgáltatók működési költségeit is csökkentik: egy független elemzés eredményei azt mutatják, hogy azon okostelefonoknál, melyek a vállalat 3G hálózatán működnek, mintegy 30%-kal hosszabb akkumulátor élettartam mutatkozik, és mintegy 50%-kal csökken a jelforgalom mennyisége. A most bemutatott megoldás segítségével a szolgáltatók ugyanezt a hatékonyságot és felhasználói élményt kiterjeszthetik GSM hálózataikra is.

Kulcsszavak: Nokia okostelefon

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36