Műegyetemisták kísérleti filmjének sikere Hollywoodban

forrás Prim Online, 2010. december 11. 08:25

Kardos Sándor Metamorfózisának 360 fokos verziója nyerte a Hollywood Reel Independent Film Festival rövidfilm kategóriájának fődíját. A kísérleti interaktív filmet a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar kutatói készítették, saját fejlesztésű PanoCAST technológiát alkalmazva.

Magyar rövidfilmet is vetítenek december közepén a 2010-es Hollywood Reel Independent Film Festivalon. Több ezer film közül 30-at választottak be a fesztivál fő programjába, közöttük a Kardos Sándor rendezte „METAMORPHOSIS: Immersive Kafka” című alkotást. A magyar kísérleti film a rövidfilm kategóriában első díjat kapott.

A forgatás még 2007 végén kezdődött egy „gömbkamera” segítségével, amit egy távvezérelt minirobotra szereltek. A Franz Kafka Átváltozás című elbeszéléséből készült film moziváltozata 2009-ben jelent meg, majd 2010 nyarán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Virtuális Valóság Tudásközpontja elkészítette annak 360 fokos, interaktív DVD-verzióját. Ez utóbbi segítségével a nézők úgy érzik, mintha valójában a történet helyszínén tartózkodnának, és – az interakció révén – követhetik az egyes szereplőket, vagy rájuk „kattintva” további információt is megtudhatnak róluk. A 2010-es változat, amely Máthé Dorottya, a film New York-i producere szerint elsősorban amerikai kiadásra készült, számos más technikai és tartalmi újítást is magában foglal. A zsűri ezt a változatot érdemesítette arra, hogy díjat nyerjen a hollywoodi seregszemlén. A díjkiosztó és közönségbemutató december 16-án, a filmhez jól illeszkedő stílusú, még a harmincas években épült patináns art-deco moziteremben lesz.

„Ez az első, és tudomásunk szerint az egyetlen olyan film, amely teljes 360 fokos interakciót nyújt a nézőnek. A mozikban ma már speciális szemüvegek segítségével, 3D-ben is láthatjuk a filmeket. Ám az interneten keresztül – ezen túlmenően – mód nyílik a teljes interakcióra is, például arra, hogy körülnézzünk, vagy ránagyítsunk egy-egy részletre. Az Átváltozásban, miközben maximálisan tiszteletben tartjuk az alkotók művészi szándékát, megengedjük a nézőknek, hogy mintegy „belépjenek” a filmbe, és másképp is megélhessék azt.  A film tehát egyszerre létezik a mozivásznon, az interneten és kiállításokon, művészeti installáció formájában. Minden alkalommal kicsit más, ám mégis ugyanaz” – tájékoztat Dr. Takács Barnabás, a BME kutatója.

A kísérleti interaktív rövidfilm autentikus adaptációja Kafka híres novellájának, amelyben Gregor Samsa egyik reggel arra ébred, hogy hatalmas bogárrá változott. A film végig szubjektív kamerát használva meséli el a sztorit; Gregor perspektívájából nézve mutatja be a történéseket. Külön érdekesség, hogy Kafka jegyzeteiben kikötötte: Gregor Samsat nem szabad mutatni a filmes adaptációkban. A film ezen elvárásnak is tökéletesen megfelel.

A Takács Barnabás és kollégái által megalkotott, úgynevezett PanoCAST technológia a filmkészítésen kívül akár élő panoramikus műsorszórásra is alkalmazható. Jelenleg például párizsi sportesemények közvetítésénél használnak a csapat által kifejlesztett 360 fokos panoramikus rendszert, de hazánkban is számos koncerten és más eseményen dolgoztak már a technológiával.

A fesztivál weboldala:
http://www.hollywoodreelindependentfilmfestival.com/2010/ProgramSchedule.html#Dec16
http://www.hollywoodreelindependentfilmfestival.com/2010/regent_showcase.html

Az interaktív film megtekinthető:
http://www.digitalelite.net/Metamorphosis2010_Fullversion.html

360 fokos élő sportközvetítés :
http://orange-sport.orange.fr/sport-360
 

Kulcsszavak: BME film

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36