Minden idők legérdektelenebb vezérigazgatói sajtótájékoztatója az MWC-n

Vértes János Andor, 2011. február 14. 09:46

Stephen Elop új vezérigazgató a Nokia történetének legérdektelenebb sajtótájékoztatóját tartotta a barcelonai Mobile World Congress rendezvényen. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben a finn gyár ezúttal semmilyen termékújdonsággal nem tudott kirukkolni, az egyetlen szenzáció a stratégiai irányváltás lett volna, ezt viszont a vezérigazgató már a múlt hét végén ellőtte. Nem maradt más számára, mint magyarázni a bizonyítványt, úgymond megvilágítani a hátteret.

Elop szerint a Symbian operációs rendszer Androiddal való felváltása azért nem jött szóba,, mert így is elég erős a Google, nem akarták a piacot tovább koncentrálni ebben az irányban. Szerinte jót tesz a versenynek, ha megerősödik egy harmadik játékos, és ez nem lehet más, mint a Windows. "A fogyasztók választékot akarnak, és most mi felkínálunk egy harmadik lehetőséget!"

Ezeket az előnyöket minden esetre a befektetők egyelőre nem látják, mint megírtuk, a részvények 14 százalékkal estek pénteken, a Nokia-Microsoft paktum bejelentése után. Elop Barcelónában is igyekezett megnyugtatni a befektetőket, és hosszasan fejtegette, hogy a Microsoft milyen milliárdos pénzügyi előnyöket hoz majd a Nokia számára, pusztán azzal, hogy nem kell ezt az összeget elkölteni kutatásra és szoftverfejlesztésre.

Azt is (újra) elmondta, hogy a Microsoft több új funkcióval is gazdagítja majd a Nokia-készülékeket. Ilyenek a Bing technológiára épülő keresés, a helyfüggő szolgáltatások, a Navteq technológia. Új tényezőként pusztán a mobil reklámpiacot említette, mint olyan területet, ahol a Microsoft új típusú bevételeket hozhat a Nokiának.

A szövetséget ellenzők közül sokan vádolják Elop-ot azzal, hogy ő a Microsoft trójai falova a Nokiában, hisz tavaly őszig a Microsoftnál dolgozott és a szoftvercég hetedik legnagyobb befektetője volt. Ezekre a felvetésekre az új Nokia vezérigazgató úgy reagált, hogy ő sohasem vett részt a Microsoft stratégiai döntéseinek meghozatalában, ilyen mértékben részvényes sem volt, és részvényeit el kívánja adni, ebben csupán az késleltette, hogy amikor megkezdődtek a tárgyalások a Nokia éa a Microsoft között, attól kezdve a bennfentes kereskedelemre vonatkozó finnországi és amerikai törvények értelmében ezt nem tehette. Elop kijelentette, hogy amint jogilag újra lehetséges, meg fog szabadulni a még meglévő Microsoft részvényeitől.

A vezérigazgatónak arra is volt érve, hogy miért nem mutat be semmilyen újdonságot a Nokia a Mobile World Congress rendezvényen. "Korábban arra használtuk ezt az eseményt, hogy sok mindent bemutassunk, de utána rengeteg idő telt el a termék piaci megjelenéséig. A Nokia a jövőben ezt az időt szeretné lerövidíteni."

Hát tény, ami tény, így olyan sok mindenre nem kell várni, ám félő, hogy ezt a befektetők úgy fordítják le, hogy olyan sokat ettől a fordulattól ők nem is várnak...

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36