Idén Szombathely a Magyar Dal Fővárosa

Magyar Dal Napja, 2012. szeptember 9.

forrás Prim Online, 2012. július 29. 09:22

2010-ben Gerendai Károly ötlete alapján hirdette meg első ízben a Magyar Dal Napja a Magyar Dal Fővárosa pályázatot, melyet először Eger, aztán Nyíregyháza nyert meg, idén pedig – rendkívül szoros „verseny” eredményeképpen – Szombathely szerezte meg a kitüntető címet. A győztes pályázat szerint a vasi megyeszékhelyen a magyar zene méltatása mellett a szöveg fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a szervezők.

Szombathely kétnapos programfolyammal készül a rendezvényre. Szombaton rendezik meg a hagyományos Big Band Fesztivált, és akkor kerül sor a magyar dalszövegírók találkozójára is, amelyen részt vesz egyebek között Kiss Tibor, a Quimby zenekar és Beck Zoltán, a 30Y zenekar szerzője. Este mozgóképes múltidézés: koncertfilmek az AGORA-Savaria Filmszínházban.  Vasárnap, a Magyar Dal Napján két színpadot állítanak a Fő téren. A programok délután 2 órakor kezdődnek. A színes kínálatban helyet kaptak a Szombathelyről induló, de már országosan ismert zenekarok is. Fellép többek között a Violet Eye, a Nora’s Garden, az Anima Sound System, a Lord, az Ocho Macho, a 30Y, a Belmondo és a Csík zenekar. A rendezvényt Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja meg, aki mindvégig a városban marad, és este színpadra áll a Csík zenekarral is.



Vidéki Magyar Dal Napja helyszínek


Egerben a szokásoknak megfelelően három helyszínen zajlanak az események. A Széchenyi utcában a helyi zenekarok váltják egymást, a Bródy Sándor Megyei Könyvtár zenei részlegében egész nap magyar dalok szólnak, és környékbeli kisegyüttesek szórakoztatják a közönséget. A Dobó téren felállított színpadon a Hangmás kezd hatkor, aztán az Odett & the Go Girlz koncertezik, majd a Bergendy Szalonzenekar zenéjére táncolhat a közönség. A programot az Óriás együttes koncertje zárja.


Hévízen egy ötnapos rockfesztivál utolsó napján köszöntik a Magyar Dal Napját. A Galéria Átriumában délelőttől népdalkörök találkoznak a közönséggel, a sétálóutcában a Hévízen is csillag születhet verseny döntősei mutatkoznak be. A Nagyszínpadon Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán zenekaros előadásának, majd a Republic együttes koncertjének tapsolhat a közönség.
Salgótarjánban az idén is az Erzsébet téren zajlanak a programok. Színpadra lép a helyi zenetanárokból szerveződött Milfshake zenekar, ezt követően pedig a 21 gramm együttes játszik. Az estét Karácsony János muzsikája zárja.


Boldog, a Heves megyei hagyományőrző település évek óta állandó szereplője a Magyar Dal Napjának, az idén is állítanak színpadot, új szereplő viszont a nyugati határ közelében található Zsira. A Rimanóczy-kastélyban működő Fogyatékosok Otthona első ízben rendezi meg a Magyar Dal Napját. A program nyitott, az otthon lakói mellett a szervezők szívesen látnak minden érdeklődőt.


Budapesti Magyar Dal Napja helyszínek


A Bem Rockparton idén is rocktörténeti múltidézésre hívnak a szervezők. Szinte hihetetlen, de már negyven éve annak, hogy a Tabánban megrendezték az első május elsejei koncertet. A Bem Rockpart az évforduló jegyében szervezte meg programját. Délután fotókiállítás nyílik, este pedig Török Ádám brit, svájci és magyar zenészbarátaival összeállított emléklemezének bemutató koncertjére kerül sor.


Az Angyalföldi Gyermek-és Ifjúsági Házban a legkisebbeket várják. A magyar népdalos zenebölcsi tízkor kezdődik, utána a Makám zenekar interaktív műsora szól a gyerekeknek. Egész nap zajlik a Tücsökkerti piknik, szeretettel várják a családokat. Este a RaM Colosseum udvarán Bródy János lép közönség elé.


A Blokk alkotói közösségben az idén is nagy lesz a nyüzsgés. Az ott próbáló zenekarok most is nyitott ajtókkal várnak minden érdeklődőt. A Vígszínház műsorában az idén Kern András lesz a főszereplő, az Óbudai Társaskörben pedig Béres József Szép magyar ének című daloskönyvének kottalapjait keltik életre ismert szólisták, valamint a Szent Efrém férfikar. A kottát és a szövegeket kivetítik a szervezők, és a közönség együtt énekelhet a fellépő művészekkel.


Az óbudai Zichy-kastély udvarán található KOBUCI kert idén is gyermekprogrammal kezdi a Magyar Dal Napja rendezvényét. A kicsik a Kolompos együttest és Gryllus Vilmost hallgathatják. Délután és este fellép Ferenczi György és a Rackajam, a Budapest Nufolk Revolution, Szabó Balázs Bandája, a Besh o droM és az osztrák Ripoff Raskolnikov bluesgitáros és dalszerző, aki a tavalyi évben nagy sikert aratott világtalan prímás, Tcha Limberger követőjeként magyar nyelven moderálja az előadást, és több zenekarral játszik majd együtt az est folyamán.


A jazz szerelmeseit idén a SzeptemberFeszten felállított Jazz színpadra hívjuk. A Népligetben zajló háromnapos rendezvény utolsó napján a magyar jazzélet kiválóságai lépnek magyar nyelvű dalokkal a közönség elé. A délután 2 órakor kezdődő rendezvényen láthatjuk és hallhatjuk Pocsai Krisztát, Rátonyi Róbertet és Csepregi Gyulát, fellép Tisza Bea és együttese, Szulák Andrea, Szolnoki Péter, Hajdu Klári és a Stúdió11 Ensemble, Berki Tamás és a Sárik Péter Trió, sztárvendég Radics Gigi. A programot a Syrius emlékzenekar koncertje zárja. Műsorvezető: Berki Tamás. A rendezvény a Magyar Jazz Szövetség védnökségével jön létre.


A Magyar Dal Napja mindig fontosnak tartja, hogy ne csupán az előadókra, a dalszerzőkre is figyeljünk. Az idén először hozzuk létre a Zeneszöveg színpadot az A38 Hajón. A program a zeneszöveg.hu együttműködésével valósul meg. A közönség kivetítőkön követheti a dalok szövegét, és együtt énekelhet az előadókkal.


Az R33 stúdió az idén is az alternatív zenei világ egyik bástyája lesz. A stúdióban hallhatjuk zenélni többek között a Balatont, a Vasárnapi gyerekeket, fellép az Ef Zámbó Happy Dead Band, a Fugu, a Hentesek, a Kaldera, a Kafkaz, Peter Ogi, Temesvári Balázs, a Tengu és Varga Zsuzsa.


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata is nagyszabású programmal készül szeptember 9-re. Mesterkurzusokat tartanak majd, ahová előzetes jelentkezések alapján bárki benevezhet, ha az énekléshez kedvet érez, és szívesen venne leckét Gulyás Dénestől vagy Jean Klárától. A MoltOpera társulat segítségével megtudhatjuk, hogyan csináljunk operát, majd a nagyszerű zeneszerző, Fekete Gyula válaszol az érdeklődők kérdéseire. A hallgatók gálakoncertjén kortárs szerzők dalai, valamit Bartók Béla és Kodály Zoltán művei csendülnek fel, az esti táncházban pedig a népdaloké a főszerep.


2012-ben is zötyög a Dallamos Villamos


Az előző két évben hihetetlen siker volt, így az idén is pályára állítjuk a Dallamos Villamost. A tárgyalások jelenleg is folynak a BKV-val és a BKK-val, de a tervek szerint ismét a 4-es villamos vonalán fut majd a csodaszerelvény, előreláthatólag szeptember 2-án vasárnap, és szeptember 8-án szombaton. Rajta ismét tehetséges, fiatal muzsikusok, és a zeneszerető közönség.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36