A gondolkodás architektúrái – előadások Neumann János életművéről az ELTE IK szervezésében

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 4. 09:43

Idén lenne százhúsz éves a számítógépek működésének alapelvét megalkotó matematikus, Neumann János. A neumanni örökség ápolása érdekében megrendezett esemény a Neumann Emlékév országos rendezvénysorozatába illeszkedik.

Az előadások Neumann János életművének fontosabb pontjait járják körbe a tudós doktori disszertációjától kezdve az általa kialakított számítógépes architektúrákon, a mesterséges intelligencián, a kvantummechanikán és játékelméleten át egészen a közgazdaságtan területére tett rövid kirándulásáig.

 

Az eseményen az ELTE Informatikai Kar oktatói (Kaposi Ambrus, Istenes Zoltán, Botzheim János) mellett a Bölcsészettudományi Karról Ropolyi László, a Pedagógiai és Pszichológiai Karról Mérő László tart előadást, de érkeznek felszólalók az egyesült államokbeli Kalamazoo College-ből, a Budapesti Corvinus Egyetemről és a Wigner Fizikai Kutatóközpontból is.

 

Időpont:  2023. szeptember 06. 09:00

Helyszín:  ELTE Informatikai Kar (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.100.C.)

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A részletes program itt!

Kulcsszavak: Neumann János

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az európaiak csupán 15%-a tudja, hogyan fordíthatja az AI-t a mindennapi élet javára

A Samsung legfrissebb kutatása* rámutat, hogy az európaiaknak csak töredéke érzi magát biztosnak abban, hogy képes használni az AI-t a mindennapokban. A tíz európai országban, több mint 11 000 résztvevő megkérdezésével végzett felmérés szerint a válaszadók több mint fele szeretné, ha az AI egyszerűsítené az életét (53%), fokozná a szórakozási lehetőségeket és javítaná az életminőséget: a takarítás és az időmegtakarítás a prioritások közé tartozik. A válaszadók 42 százaléka örülne, ha az AI segítené az intelligens otthoni eszközök hatékony összekapcsolódását.

2024. szeptember 28. 15:21

Már Magyarországon is kapható a Huawei zászlóshajó-okostelefonja

Már elérhető hazánkban a Huawei legújabb zászlóshajó okostelefonja, a HUAWEI Pura 70. A gyártó épp egy hete bővítette hazai termékportfólióját a HUAWEI WATCH GT 5 okosóra-modellekkel, és ezúttal az okostelefonok piacán erősíti jelenlétét a HUAWEI Pura 70 okostelefonnal. Az új sorozat a Huawei P széria mobilfotózás és dizájn terén szerzett tapasztalatait építi tovább: többek között az Ultra Lighting XMAGE kamerarendszernek köszönhetően lehetővé teszi a gyors és éles fényképek készítését is. 

2024. szeptember 28. 13:30

Mesterséges intelligenciával érkezik a Samsung Galaxy Tab S10 széria

A Samsung bemutatja a Galaxy Tab S10 Ultra és Galaxy Tab S10+ készülékeket, a vállalat első, kifejezetten mesterséges intelligencia használatára tervezett tabletjeit. A prémium kategóriás hardver 14,6 és 12,4 colos Dinamikus AMOLED 2X kijelzővel érkezik, amely a tabletekhez biztosított, intuitív S Pen toll ideális felületeként szolgál. A Galaxy Tab S10 Ultra megnövekedett teljesítménnyel, 18%-kal nagyobb központi (CPU), 28%-kal nagyobb grafikai (GPU), és 14%-kal nagyobb neurális (NPU) feldolgozóegységgel rendelkezik a Galaxy Tab S9 Ultra modellhez képest.

2024. szeptember 28. 11:43

„Új játékszabályokat akarunk!” – a Z generáció elvárásait kutatta a Bosch és a Richter

A Z generáció, vagyis az 1997 és 2012 között születettek számára ma már az innováció sokkal többet jelent a technológiai fejlődésnél. Milyen változásokat hozhat a fiatalok új szemlélete a gazdaságban, a felsőoktatásban, a munkahelyeken, a közlekedésben vagy a gyógyításban? 

2024. szeptember 28. 09:59

Egyre több egyetemi hallgató szeretne tanulni a szellemitulajdon-védelemről

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2018 óta nyújt iparjogvédelmi és szerzői jogi képzést távoktatási és jelenléti képzésben résztvevő hallgatók számára egyaránt. Ez idő alatt már több, mint 11 ezer fő vette fel az iparjogvédelmi kurzust. Számuk egyre növekszik: míg 2022-ben több, mint 1800-an, 2023-ban már közel 2300-an végezték el, és várhatóan a következő tanévben is növekszik a népszerűsége. Az újonnan csatlakozó hallgatók ettől a tanévtől megújult formában végezhetik el a modult. A tanulók mellett oktatók, kutatók, de akár a vállalkozók is hasznukra fordíthatják az itt szerzett tudást.

2024. szeptember 27. 18:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Éppen most robban a hazai előfizetéses e-kereskedelem

2024. szeptember 24. 15:10

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10