Ifjú űrkutatók táboroztak a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2024. július 16. 09:56

A győri Széchenyi István Egyetem adott otthont a Magyar Asztronautikai Társaság űrtáborának. Az élményekkel teli, érdekesebbnél érdekesebb programokkal teletűzdelt rendezvényen a középiskolások az űrkutatással, az űrtechnológiával, sőt még az űrjoggal is megismerkedhettek. 

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 1994 óta szervezi meg az érdeklődő fiatalok számára nyári űrtáborát, változó helyszíneken. Július 7. és 13. között, 1998 után másodszor ismét Győr – a Széchenyi István Egyetem campusa – adott otthont a rendezvénynek, amelynek célja, hogy megismertesse a középiskolás korosztályt az űrkutatás izgalmas világával, hasonló érdeklődésű magyarországi és határainkon túli magyar fiatalokkal, hazai szakemberekkel.

 

Az esemény megnyitóján dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a tábor remek közösségépítő lehetőség, egyben kiváló pályaorientációs program is. Történetének harminc éve alatt számos táborozóból remek szakember vált, akik azóta is erősítik a magyar űripart és űrkutatást.

 

A 31. MANT tábor résztvevői, valamint dr. Nagy Szilvia, a Széchenyi István Egyetem professzora, dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke és dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos az egyetem győri campusán. (Fotó: Horváth Márton)

 

„A terület nem csak természettudományos vagy mérnöki területeket érint, az orvostudománytól kezdve a jogi kérdésekig számos szegmens kapcsolódik hozzá. Ezért indítottuk el huszonegy magyar egyetem részvételével az UniSpace programot, így mindenki a maga szakterületén járulhat hozzá a magyar űrkutatás fejlődéséhez” – húzta alá, majd a HUNOR projektről beszélt, melynek célja, hogy Magyarország ismét ember juttasson a világűrbe.

 

„Kétszáznegyvenhét bátor honfitársunk jelentkezett, akik közül több forduló után végül kettőt, Kapu Tibort és tartalékként Cserényi Gyulát választottuk ki. Ők hamarosan Houstonban folytatják a kiképzést, ott található ugyanis a Nemzetközi Űrállomás hiteles másolata, ahol mindent begyakorolhatnak. Küldetésük lezárultával nem szeretnénk újabb ötven évig várni az újabb lehetőségre, így mielőbb újraindítjuk a programot, amire már a ti jelentkezéseiteket is várjuk. Lehet, hogy itt ül közöttetek Magyarország következő űrhajósa” – lelkesített.

 

„Az űripar robbanásszerűen fejlődik, és ebből Magyarország is kiveszi a részét” – hangsúlyozta dr. Ferencz Orsolya.

 

A Széchenyi István Egyetem nevében dr. Nagy Szilvia, a Távközlési Tanszék professzora üdvözölte a fiatalokat, és röviden bemutatta a technológiai területeken hazánkban élenjárónak számító intézményt. Kiemelte az egyetem rádióamatőr-klubját és korszerű űrtávközlési laboratóriumát.

 

Ezt követően dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke elevenítette fel a rendezvény történetét. „A kilencvenes években szervezetünk lehetőséget kapott, hogy két kiválasztott magyar fiatalt küldjön az Amerikai Rakéta- és Űrközpont táborába. Feltettük a kérdést magunknak: miért ne szervezhetnénk mi is egy ilyen eseményt? Így született meg a magyar űrtábor ötlete, amelyet 1994 óta minden évben megrendezünk. Természetesen vannak egyéb programjaink is, például a CanSat verseny és a Külgazdasági és Külügyminisztérium »Irány az űr!« Kárpát-medencei űrkutatási vetélkedője” – fogalmazott.

 

Az ország minden részéről és a határon túlról is érkeztek középiskolások a Széchenyi István Egyetem győri campusára, az idei űrtáborba. (Fotó: Horváth Márton)

 

A táborozók a hat nap során izgalmas előadásokat hallhattak. Az előadók között az egyetem több oktatója is megtalálható volt: dr. Sulyok Gábor, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Európai Jogi Tanszékének professzora jogi gyorstalpalójában a világűrjog alapvető elveiről és szabályairól beszélt, míg dr. Feszty Dániel, az Audi Hungaria Járműfejlesztési Kar Járműfejlesztési Tanszékének professzora a rakétatechnika alapjaiba vezette be az űrtáborozókat. A témát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szemszögéből dr. Vári Péter, a hatóság főigazgató-helyettese, az egyetem Távközlési Tanszékének docense járta körül.

 

Az előadások mellett a fiatalokra számos játékos feladat és szakmai program várt. Ellátogattak többek között a győri campuson lévő Mobilis Interaktív Élményközpontba, ahol kísérleti bemutatókon és interaktív foglalkozáson vettek részt, valamint az egyetem SZESAT Interdiszciplináris Szakkollégiumához, amelynek kommunikációs modulja az űrbe is eljutott. Megismerték a Bay Zoltán Föld–Hold–Föld radarkísérletetét megismétlő Honfy József Rádióamatőr Klub munkáját is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az autósportok szerelmeseit szólítják meg a legújabb Edifice karórák

A japán óramárka együttműködése már messzire nyúlik a TOM versenycsapattal. A Casio különleges módon, egy limitált szériás változattal kíván tisztelegni a TOM félévszázados fennállása előtt. „Ez a különleges kiadású karóra ötvözi a nagy teljesítményt, az elegáns dizájnt és a motorsport iránti szenvedélyt” – emelte ki Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2024. szeptember 18. 20:16

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

A Michigani Egyetem szerint pontosak a Galaxy Watch okosórák mérési adatai

A Michigani Egyetem Emberi Teljesítmény és Sporttudományi Központjának (HPSSC – Human Performance & Sport Science Center) – amely híres az integrált és átfogó sport-, edzés- és emberi teljesítményhez kapcsolódó kutatásairól és magas szintű oktatásáról – vizsgálata igazolta a Samsung Galaxy Watch okosórák egészségügyi, mérési adatainak pontosságát.

2024. szeptember 18. 16:44

Internethasználat: az első tíz között Magyarország az Európai Unióban

Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így hazánk a webhasználat terén nagyot lépett előre – egyebek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amely huszonöt uniós ország 2023-as internethasználati statisztikáit elemezte.

2024. szeptember 18. 14:59

K&H: az óvatosság már kevés a csalókkal szemben, többre van szükség

A mesterséges intelligencia megjelenése a pénzügyi csalók eszköztárában odavezetett, hogy a laikusok már nem bízhatnak abban, amit látnak vagy hallanak, mert hamis lehet. A K&H Bank segít, hogy egyszerű módszerekkel felismerhesd a támadásokat.

2024. szeptember 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34