Ez az öt projekt nyerte el idén a Digitális Készségek Európai Díját

forrás: Prím Online, 2024. július 18. 19:16

A Digitális Készségek Európai Díjának (European Digital Skills Awards) idei nyertes projektei között kiberbiztonságra fókuszáló, hátrányos helyzetűek digitális készségeinek fejlesztését, illetve a nők technológiai iparban való karrierlehetőségeinek elősegítését célzó projektek találhatók.

Július elején öt kategóriában hirdették ki a Digitális Készségek Európai Díjat, vagyis az EDSA24 nyertes projektjeit, amelyeket 267 pályázó európai projekt, szervezet és kezdeményezés közül választottak ki. Az elismeréssel olyan kiemelkedő projekteket jutalmaznak a szervezők, amelyek sikeresen támogatják az európaiakat a szükséges alapvető és haladó digitális készségeik megszerzésében.

 

Az EDSA24 díjazottai az öt idei kategóriában:

● Kiberbiztonsági készségek – SecurePractice4EU

● Integráció a digitális világba  – ReDI School of Digital Integration

● Digitális készségek az oktatásban – CitizenCode

● Női karrierek az IKT-szektorban – Women Go Tech

● Digitális továbbképzés a munkahelyen – Digital Inclusion

 

A norvég Secure Practice projekt azért nyert a kiberbiztonsági kategóriában, mert a terület egyik kritikus hiányosságára, a munkavállalók megfelelő képzésének hiányára fókuszál. Az egész EU-ra kiterjedő interaktív felkészültségi gyakorlatok kampánya, amelyet a Secure Practice a 2024-es pilot sikeres befejezése után indít, összehozza az informatikai és biztonsági szakembereket a képzés, a perspektívák megosztása és az együttműködésen alapuló tanulás érdekében, jelentősen javítva a szervezetek általános biztonsági helyzetét.

 

 

A 2015-ben alapított, dán, svéd és német hátterű ReDI School of Digital Integration egy non-profit technológiai iskola, amely a migránsok és a marginalizált helyiek számára ingyenes és méltányos hozzáférést biztosít a digitális oktatáshoz. Az iskola programozó és alapvető számítógépes tanfolyamokat is kínál a tanulóknak és mindehhez karrier- és mentorprogram is csatlakozik. A szervezet munkatársai több mint 30 országból 1500-nál is több informatikai szakértőt képeznek ki minden félévben.

 

A CitizenCode egy 2021-ben indított kezdeményezés, amelynek célja, hogy a digitális kultúrát, készségeket és munkahelyeket mindenki számára elérhetővé tegye az általános iskolától és a középiskolától kezdve. A francia és belga nyelvterületen elérhető CitizenCode workshopokkal és digitális tananyagokkal támogatja a gyermekeket, a tizenéveseket és az oktatókat az alapvető digitális készségek és a digitális kultúra kulcsfontosságú elemeinek megszerzésében. 

 

A Women Go Tech egy litvániai székhelyű szervezet, amelynek feladata, hogy mentorálás, tartalomszolgáltatás, rendezvények szervezése és közösségépítés révén a nőket a technológiai karrier felé irányítsa. A szervezet a helyi vállalkozások létfontosságú partnerévé vált, segítve a nőket a technológiai karrierutakban való eligazodásban és az ágazat igényeinek és követelményeinek megismerésébenben.  A Women Go Tech célja, hogy folytassa a terjeszkedést a közép- és kelet-európai régióban.

 

A Digital Inclusion a cseh Česko.Digital és a Notum által életre keltett oktatási platform, amely a helyi szociális munkások digitális készségeinek fejlesztésére fókuszál. Célja, hogy a szociális munkások támogatásával azok jobb digitális támogatást nyújthassanak ügyfeleiknek, és javítsák a lakosság 30%-át kitevő, digitálisan kirekesztett és kiszolgáltatott személyek digitális készségeit. 

 

Elengedhetetlen a digitális készségek fejlesztése

 

Az elmúlt években Magyarország digitalizációjának előrehaladását leginkább a digitális kompetenciák lassú fejlődése gátolta. Az unió és a tagországok digitális állapotát vizsgáló legfrissebb Digital Decade jelentés megállapításai szerint, ugyanakkor a helyzet 2021 óta közel tíz százalékkal javult: 2023-ban a magyar lakosság 58,9 százaléka rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel. Ezzel az eredménnyel az uniós átlag (55,6 százalék) felett helyezkedik el az ország, a tagállamok között pedig a tizenötödik helyen állunk. Az infokommunikációs szakemberek aránya (4,2%) a magyar munkavállalók körében azonban továbbra is az EU-s átlag (4,8%) alatt maradt. A digitálisan képzett szakemberek iránti kereslet pedig továbbra is jelentős, különösen a mesterséges intelligencia (MI), a felhőtechnológiák és a kiberbiztonság területén.  

 

Az IVSZ a Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért hazai koordinátoraként ezért is hozta létre a digitaliskeszsegek.hu gyűjtőoldalt az Európai Bizottság CEF programja támogatásának köszönhetően, hogy a karrierváltók vagy digitális készségeiket fejleszteni vágyó polgárok és szakemberek könnyebben megtalálhassák a lehetőségeket. Az oldalon hazai  vállalkozások is találhatnak munkavállalóik számára térítésmentes és térítéses képzéseket egyaránt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így válhatnak tökéletessé az adatközpontok!

A „Power of Six” hat alapelvet takar, amely az Eaton intelligens energiagazdálkodási vállalat adatközpontok tervezése során alkalmazott szisztematikus megközelítése. Holisztikus szemlélete úgy teremt hozzáadott értéket, hogy összehangolja a vállalat megoldásait a felhasználók energiainfrastruktúra-igényeivel, miközben támogatja őket a tökéletes, öntudatos és önmagát optimalizáló adatközpont megvalósítása felé vezető úton. Az Eaton szakértői azt a kérdést járták körül, hogy miként csökkenthető a tervezési kockázat és a rendszer komplexitása, illetve hogyan optimalizálható az adatközpont teljesítménye az alábbi rendszertechnikai elvek alkalmazásával.

2024. szeptember 19. 11:41

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak

Csütörtök reggelig több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot az E.ON Hungária Csoport. Az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja.

2024. szeptember 19. 11:00

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Az autósportok szerelmeseit szólítják meg a legújabb Edifice karórák

A japán óramárka együttműködése már messzire nyúlik a TOM versenycsapattal. A Casio különleges módon, egy limitált szériás változattal kíván tisztelegni a TOM félévszázados fennállása előtt. „Ez a különleges kiadású karóra ötvözi a nagy teljesítményt, az elegáns dizájnt és a motorsport iránti szenvedélyt” – emelte ki Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2024. szeptember 18. 20:16

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34