Még fel sem futott a 4G, máris itt az 5G

forrás: Prím Online, 2014. március 7. 09:18

A negyedik generációs szolgáltatásokat biztosító 4G/LTE technológia átlagos globális lefedettsége jelenleg nem éri el a 3 százalékot, Kelet-Európában pedig még az 1 százalékos lefedettség sincs biztosítva. Ennek ellenére az Európai Unió már nagy erőkkel készül az ötödik generációs technológia bevezetésére. Az 5G bevezetésére természetesen még sokat kell várnunk, addig viszont még van bőven teendő a 4G elterjesztésében is – adta hírül az Internetet.hu távközlési összehasonlító portál.

Neelie Kroes, az Európai Unió digitális portfólióért felelős biztosa az elmúlt héten a GSMA Mobile World Summit rendezvényen, Barcelonában mondott beszédet a technológiai fejlődés fontosságáról. Az Unió már több mint 700 millió eurót különített el az 5G hálózatok fejlesztésére, Dél-Korea pedig még ennél is magasabb összeggel, több mint 1 milliárd euróval járul hozzá a fejlesztésekhez. A 4G technológia felfuttatása viszont egyelőre jóval aktuálisabb kérdés.


Magyarországon 2012 januárjától elérhető a 4G technológia. Jelenleg két szolgáltató kínál negyedik generációs szolgáltatásokat több mint 100 városban, ez a szám pedig folyamatosan növekszik. A Magyar Telekom például 2015-re a jelenlegi duplájára, azaz 80 százalékos lefedettségre tett ígéretet, de a Telenor is hasonló arányban kívánja bővíteni elérhetőségi körét. Solt Ádám (képünkön), az Internetet.hu távközlési szakértője szerint a frekvenciapályázat kiírásának csúszása egyelőre nem teszi lehetővé az ugrásszerű, csupán a fokozatos növekedést, így egyelőre nem beszélhetünk sem a mobilinternet árának csökkenéséről, sem a sebességének növekedéséről.

„Hazánkban a digitális átállás folyamán felszabadult 800-as frekvenciasáv kiemelten fontos lesz a negyedik generációs mobiltechnológiát használó szélessávú hálózatok számára, ugyanis az analóg televíziózásnak köszönhetően az egész ország területén állnak már adótornyok, amelyek nagymértékben hozzásegítik a szolgáltatókat a költséghatékony terjeszkedéshez” – magyarázza Solt Ádám.

 

 

Míg két évvel ezelőtt kevesebb mint 30, addig 2013-ban már csaknem 80 ország rendelkezett 4G-s technológiával valamennyi kontinensen. A legnagyobb 4G lefedettséggel jelenleg a fejlett ázsiai országok (Dél-Korea – csaknem 50%, Szingapúr és Japán – egyenként több mint 20%), az USA (több mint 20%), illetve Ausztrália (kb. 17%) rendelkezik. A szakértő szerint a globálisan 3 százalék körüli átlagos lefedettség egyelőre rendkívül alacsonynak tűnik, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a technológia alig néhány éves, a hálózat kiépítését pedig nehezebb megoldani a kevésbé fejlett régiókban. „Az arány évente kb. 3-4 százalékkal is növekedhet, így az évtized végére már akár 24 százalékos lefedettségről is beszélhetünk (az USA esetében ez az arány addigra már 75 százalék is lehet). Hat év pedig elég hosszú idő ahhoz, hogy megjelenjenek a nemrég bejelentett 5G-s technológia fejlesztésének első eredményei” – magyarázza Solt Ádám.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05