Ezer új bázisállomással javítja lefedettségét a Telenor

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 28. 10:36

A Telenor Magyarország 2014 első fél évében közel 650 új bázisállomást telepített, az év végéig pedig összesen ezer állomását fejleszti, hogy a lehető legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsa hálózatán.

Sepsi Zsolt, a mobilszolgáltató társaság műszaki vezérigazgató-helyettese egy újságíróknak tartott szerdai háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a Telenor az utóbbi négy évben több mint 30 milliárd forintot költött hálózattal kapcsolatos beruházásokra, és a kormánnyal tavaly kötött stratégiai megállapodás alapján a következő években további 10 milliárd forintot fordít hálózatfejlesztésre.

Kifejtette, hogy a szolgáltatás minőségének javítása körül elsősorban a kistelepüléseken, valamint a beltéri lefedettség terén van még tennivaló.

Emellett az idei fejlesztéseknél a vállalat nagy hangsúlyt helyezett például arra, hogy növelje lefedettségét az autópályák mentén.

A beszélgetésben elhangzott az is, hogy egy új bázisállomás-telepítés nem jár feltétlenül új torony felépítésével, hiszen egy ilyen zöldmezős beruházás megvalósulása a tervezéssel, engedélyeztetéssel, felépítéssel és teszteléssel együtt másfél-két évig is eltarthat. A fejlesztések túlnyomó részét a meglévő állomások bővítése, például 4G lefedettséget biztosító berendezések felszerelése adja. A bővítés mellett folyamatosan végzik az állomások fizikai optimalizálását, például az antennák irányának beállítását is.

Szó volt arról is, hogy a vállalat szakemberei folyamatosan monitorozzák a hálózat működését, hogy hiba esetén mihamarabb beavatkozhassanak. A hibaelhárítások túlnyomó része proaktív, vagyis még azelőtt megvalósul a beavatkozás, hogy az ügyfél a hibát érzékelné. Az utóbbi időben a legtöbb ügyfélpanasz már nem a hanghívásokkal, hanem az adatátvitellel kapcsolatban érkezik, ami jelzi a mobilinternet terjedését. A Telenor mobilinternet-hálózatát, a Hipernetet már több mint egymillió ügyfél használja.

A norvég Telenor 1994 óta van jelen Magyarországon. Előfizetőinek száma 3 millió 435 ezer volt az idei második negyedév végén, az aktív SIM kártyák száma alapján számított piaci részesedése 31 százalék.

A Telenor Magyarország összes árbevétele 155 milliárd forint volt 2013-ban, egy évvel korábban pedig 159 milliárd forint. Adózott eredménye tavaly 28 milliárd forintot tett ki az előző évi 31 milliárd után a céginformációs adatok szerint.

A legfrissebb adatok szerint a mobilszolgáltató 2014 második negyedévében 38,8 milliárd forint árbevételre tett szert, ami 2 milliárd forinttal több az első negyedévinél, az egy évvel korábbi bázisidőszak bevételét pedig mintegy 700 millió forinttal haladja meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05