Magyar közreműködésű kutatási projekt segíti a párhuzamos programozás költségeinek csökkentését

Akár 70 százalékos erőforrás megtakarítás

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 4. 11:47

Augusztus 31-én zárult a magyar résztvevőkkel is dolgozó európai REPARA projekt, amelynek eredményeként a párhuzamos programozás – amikor a CPU mellett a GPU és más céleszközök is részt vesznek a számítási feladatok elvégzésében – erőforrás-igénye akár 70 százalékkal is csökkenhet.

A heterogén számítástechnikai rendszerek különféle tulajdonságú, de közös memóriával rendelkező feldolgozóegységeket ötvöznek egymással. A ma már eleve többmagos CPU egységek számítási teljesítményét az ilyen rendszerek a grafikus kártyák és más egységek teljesítményével növelik, nem ritkán megtöbbszörözik. Ezek programozásához azonban az eredeti, csak CPU számára futtatható forráskódot át kell alakítani, ami egyrészt szakmérnöki ismereteket, másrészt rengeteg ráfordított munkát igényel, ami eddig csak néhány helyzetben és problémánál volt gazdaságos. Ezt a munkát könnyíti, részben automatizálja a most lezárult fejlesztés, illetve az ennek nyomán létrejött új fejlesztőeszköz. A létrejött megoldások egy része nyílt forráskódú és szabadon hozzáférhető lesz, míg a segítségükkel létrejövő, komplex mérnöki szolgáltatás piaci alapon lesz elérhető.

 

 

„Célunk a forráskód transzformálásának támogatása, amely így futtathatóvá válik grafikus kártyákat és újrakonfigurálható eszközöket tartalmazó heterogén platformokon”, magyarázza José Daniel García, a projektet vezető Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) Computer Science tanszékének professzora, a projekt koordinátora. „Újonnan fejlesztett eszközünkkel mind a teljesítmény, mind az energiahatékonyság növelésének területén jelentős eredményeket értünk el. Ezek összemérhetők a hagyományos, manuális fejlesztési folyamattal elérhető javulással; de míg utóbbi módszer esetenként többhónapnyi mérnöki munkát igényel, az általunk kifejlesztett félautomatikus folyamattal ugyanezen feladatok akár néhány nap alatt megoldhatók lehetnek.” A számítási feladatok hatékonyságának növelése számos területen alkalmazható, mint például egészségügy (pl. fehérjedokkolás), közlekedés (pl. vasúti diagnosztika), robotika (pl. sztereoszkóp képfeldolgozás és navigáció) és ipari alkalmazások (gyártósori hibák elemzése).

 

A projekt költségvetése 3.6 millió euró, amiből több mint 2.6 millió eurót az Európai Unió biztosított az FP7-es keretprogramon keresztül. A REPARA (Reengineering and Enabling Performance And poweR of Applications) néven futott, hároméves nemzetközi projektet a spanyol UC3M vezeti. Magyar részről a Szegedi tudományegyetem és az Evopro Innovation Kft. vesz benne részt, de tagja a csoportnak a HSR Rapperswil (Svájc), az University of Pisa (Olaszország), a Technical University of Darmstadt (Németország) és az University of Turin (Olaszország) valamint ipari partnerként a spanyol Ixion Industry & Aerospace.

A REPARA projekt weboldala: www.repara-project.eu 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

A Facebook új fejlesztése: karszalag az AR eszközök vezérléséhez

Amikor egy olyan technológiában, mint a kibővített valóság ilyen mértékű növekedés tapasztalható, akkor egyértelművé válik, hogy óriási változást hoz majd életünkben és mindennapjaink részévé válik. 

2021. május 10. 11:38

Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

2021. február 18. 20:22

Vb 2022: volt magyar válogatott labdarúgó vizsgája az I. csoportot, két favoritot lát

Többek között Anglia és Magyaroszág lesz a lengyel csapat ellenfele a 2022-es vébé selejtezőin. Volt magyar válogatott labdarúgó szerint Lengyelországnak és Angliának van legtöbb esélye kijutásra.

2021. február 15. 10:02

22 Bet – széleskörű sportfogadási kínálat egy helyen

Magyarul is elérhető a Bet-Fogadás oldala, mely a legjobb fogadóirodákat gyűjti egybe. Minden sportágban nagy kínálattal rendelkezik.

2021. február 11. 20:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35