Nekem 8(bit) – új helyszínen a legendás retrógépek tárlata

forrás: Prím Online, 2017. október 30. 15:13

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és Nagy Károly magángyűjtő Budapest után új helyszínen, Szegeden, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításának időszaki tárlataként mutatja be a Nekem 8(bit)-et.

Egy nemzedék kedvenc számítógépeinek seregszemléje a kiállítás, melyen látható lesz az idén 40 éves Atari VCS (2600), az a cserélhető kártyás játékkonzol, amely a legnagyobb kihívást jelentette a számítógépgyártóknak. A tárlat azok előtt a gépek előtt tiszteleg, amelyek meghódították egy nemzedék szívét – s amelyek elsőként jelentek meg tömegesen az otthonainkban.

 

Persze az NJSZT világszínvonalú állandó kiállításában – amely a világ legnagyobbjai közé tartozó informatikatörténeti muzeális gyűjtemény mintegy harmadát mutatja be ezerkétszáz négyzetméteren – eddig is látható volt egy sor a milliós sorozatban gyártott retrólegendák közül. Most az idén 35 éves ZX Spectrum és Commodore-64 mellett – magángyűjtők bevonásával – a 8bit-korszak ritka csemegéit tekinthetik meg az érdeklődők.

 

A 80-as évekbeli amerikai üzletemberek bőrönd-számítógépeit, az Osborne-1-et és a Kayprót éppúgy kiállítjuk, mint a Sinclair ZX Spectrum Szovjetunióban gyártott klónjait – vagy a magyar gyártású házi számítógépek olyan ritka típusát, mint a Mickey-80.

 

 

A tárlat november 8-tól a jövő év elejéig látható az NJSZT Informatika Történeti Kiállításán, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában.

 

 

Nekem 8(bit)

A kiállítás megnyitója: 2017. november 8., 14 óra

NJSZT ITK, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, Kálvária sgt. 23.

A kiállítást megnyitja: Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója

 

A megnyitón a Primo számítógép egyik konstruktőre, Manno Sándor személyes emlékeit is hallhatjuk a mikroszámítógépes hőskorról.

 

Nyitva tartás és jegyárak: http://ajovomultja.hu/content/contact

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI már a konyhaajtón kopogtat

Az újgenerációs Samsung háztartási eszközök többek közt a konyha fogalmát is újraértelmezhetik a mesterséges intelligencia segítségével. Az AI lehetőségeknek és SmartThings funkcióknak köszönhetően számos konyhai készülékünk még hatékonyabban végezheti feladatait. 

2024. június 15. 18:17

Az AS5402T elnyerte a PCMAG „Editor’s Choice” díját

Az ASUSTOR AS5402T modelljét a PCMAG ismét „Editor’s Choice” kitüntetéssel díjazta. Az ASUSTOR idén számos nagyra értékelt zászlóshajó NAS-modellt dobott piacra, beleértve – de nem kizárólagosan – az AS5402T is. 

2024. június 15. 13:24

Több minőségi időre vágynak az apák a gyerekeikkel

Hétköznapokon az apák több mint kétharmada átlagosan kevesebb mint két órát, hétvégenként több mint öt órát tölt a gyerekeivel. A gyerekekkel rendelkezésre álló minőségi idő az apák többsége szerint nem elegendő – így gondolják a Yettel apák napja kapcsán készült felmérésében részt vevő válaszadók. A megállapításokat nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják: az apaszabadság az apa, az édesanya és a gyermek számára is hasznos, és még a munkáltatónak is előnyökkel jár.

2024. június 15. 11:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30