Tanácsok lakásfelújításhoz

forrás: Prím Online, 2019. június 27. 15:13

Sok feladat van a ház körül, amiket mi magunk is meg tudunk oldani. Fontos, hogy közben mindig körültekintően járjunk el, hogy ne kelljen aggódni a balesetek miatt!

Tavasztól késő őszig igyekszünk a legtöbb ház körüli munkát elvégezni. Ez lehet kerti munka, a lakás, vagy a lakás egyes részeinek, bútoroknak a felújítása. Akadnak persze, akik szeretnek biztosra menni és még az apróbb feladatokhoz is szakembert hívnak, ám sokan vágnak bele a nagyobb feladatokba is saját kezűleg. Az utóbbi csoportba tartozóknak hatalmas segítséget jelent, hogy ma már szinte minden könnyedén beszerezhető, ami a ház körüli feladatok elvégzéséhez szükséges. Nem szabad azonban megfeledkezni a biztonságról, ezért tanácsos felkészülni még a legváratlanabb helyzetekre is. Az eszközpark és a megfelelő védőfelszerelések mellé mindenképpen ajánlott beszerezni egy elsősegély dobozt is, ha még nem rendelkezünk ilyennel. Amikor pedig minden megvan, kellő körültekintéssel belevághatunk a munkálatokba!

 

 

Frissítsük fel otthonunkat

 

Időről időre ráfér egy kis felfrissülés, megújulás az otthonunkra is! Érdemes tehát alkalmanként átrendezni, átfesteni, itt-ott felújítani házunkat vagy lakásunkat. Ilyenkor az esztétikum mellett érdemes szem előtt tartani a praktikusságot is, mint szempontot. Nem légből kapott a mondás, hogy “puding próbája az evés”, ezért a használati tárgyaink elhelyezésénél törekedjünk arra, hogy azok minél közelebb legyenek az igénybevétel helyéhez. Például a vasalónak, vasalóállványnak igyekezzünk ott helyet találni, ahol általában vasalni szoktunk. Azért ezt a példát hoztuk, mert amikor új lakásba költözünk, ritkán szoktunk azon töprengeni, hogy vajon hol fogunk majd vasalni.

 

Kertesházaknál a ház körül is sok lehetőség, vagy éppen kötelezettség van, de egy lakásban is bőven akadnak olyan feladatok, amiket érdemes bizonyos időközönként elvégezni. A tavaszi nagytakarítás biztosan mindenki számára ismerősen cseng. Egy ilyen alaposabb tisztítás valósággal megújítja otthonunkat, aminek köszönhetően mi is egy kicsit megtisztulunk, felfrissülünk. Ha már a fellélegzésről van szó, hatalmas változást jelent mind az egészségünkre, mind pedig a közérzetünkre nézve a kevésbé kellemes helyek, vagy helyzetek felszámolása. Gondolunk itt például a penészedésre, vagy egy hatalmas kupac mosni-, mosogatni valóra. A tavaszi nagytakarítás során a speciális tisztítószerek mellett nagy segítség lehet egy univerzálisan használható típus is, amivel sok felületet varázsolhatunk tisztává. És aki egy kicsit többre vágyik, könnyedén beszerezhet profi takarítógépeket is, amikkel a takarítás minden eddiginél hatékonyabb lehet.

 

Vigyünk színt a hétköznapokba

 

Egy jól megválasztott bútor, vagy fal szín nem csak az otthonunk karakterét, stílusát képes meghatározni, de hatással van a hangulatunkra is, éppen ezért fontos átgondolni, hogy melyik helyiségbe milyen árnyalatot választunk. Ha megvan a tökéletes szín és sikerült beszerezni a megfelelő festéket, neki is állhatunk a festésnek, de nem árt alaposan felkészülni, mielőtt belevágunk a tényleges munkálatokba. Hogy elkerüljük az órákon át tartó takarítást, célravezető megvédeni otthonunkat és magunkat is a lecseppenő festéktől. A bútorok és a padló védelmét a jól ismert egyszer használatos takarófóliával tudjuk a legegyszerűbben megoldani. Ami pedig minket illet, nekünk sem kell lemondanunk a védelemről, hiszen a rengeteg féle munkavédelmi eszköz és ruházat között a kesztyűk mellett megtalálunk olyan termékeket is, mint a cipővédő vagy az egyszer használatos védőoverall. Így pedig a festést követően a takarítással is pillanatok alatt végezhetünk és nem marad más dolgunk, mint élvezni munkánk jól megérdemelt gyümölcsét.

 

 

Kis lakás, nagy feladatok

 

Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy kis alapterületű lakásban, ahol nincs se kert, se udvar, a tennivalók is minimálisak. Ez bizony nem így van, hiszen egy kis lakás jóval nagyobb kihívásokat állít elénk, főként a praktikus helykihasználás terén. Itt nem lehet egy újabb szekrény beállításával megoldani a felszaporodott holmik okozta problémánkat, ezért kellően kreatívnak és nyitottnak kell lennünk. Persze senkit nem akarunk elijeszteni, sőt, inkább ösztönözni szeretnénk mindenkit arra, hogy vágjon bele a felújításba. Inspirációt az interneten számolatlanul találunk, a megvalósítás pedig már csak rajtunk múlik.

 

Teendők a ház körül

 

Akinek van kertje az tudja, hogy nem csak bent, de kint is várnak ránk évszaktól függően olyan tennivalók, amiket nem érdemes halogatni. Többek között ilyen kertünk ápolása is, ami rengeteg különböző feladatot foglal magába. Ezek ellátására a szükséges szerszámok mellett érdemes gondoskodni a megfelelő védőruházatról és védőfelszerelésről is. Fontos, hogy ne csak kényelmes, de praktikus is legyen a kiválasztott ruhadarab. Tökéletes választás lehet például egy kertésznadrág vagy egy sok zsebbel rendelkező derekas nadrág. Persze tevékenységtől és igényeinktől függően más és más lehet megfelelő, ezért vásárlás előtt érdemes jól átgondolni, hogy mire van szükségünk, mielőtt kiválasztjuk az ideális viseletet. A ruházat mellett azonban nem szabad megfeledkezni a védelemről sem.

 

 

Mikor mibe érdemes belevágni?

 

Mint ahogy sok más területen, otthonunk karbantartásában is megfigyelhető a szezonalitás. Minden feladat esetében megvan az az időszak, amikor a leginkább érdemes azt elvégezni. Szükséges tehát végiggondolni, hogy az egyes tennivalókhoz a megfelelő időszakot választottuk-e ki, valamint ezt megfordítva, arra is tanácsos időt szánni, hogy átvegyük, az adott időszakban milyen munkákat javasolt elvégezni. Mint ahogy egy alaposabb és mélyrehatóbb nagytakarítást a tavaszi időszakra szoktunk időzíteni, úgy vállalunk be nagyobb hangvételű, mondjuk kültéri festéssel járó feladatokat inkább nyáron.

Kulcsszavak: otthon kütyü ház

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53