Folyamatosan emelkedik a női videójátékosok száma

forrás: Prím Online, 2022. március 8. 18:33

Jóllehet az informatikai szakmákat – a programozástól kezdve az IT-projektek levezényléséig – férfidominancia jellemzi – vagy legalábbis ezt képzeljük, a nők jelenléte egyre erősebb a digitális játékok világában. A MediaMarkt és az ASUS összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat és trendeket, amelyekkel ma egy gamer márka és egy kereskedő kiszolgálhatja a hölgyek támasztotta igényeket e területen.

Európában a videójátékosok 47 százaléka nő – derül ki az Európai Interaktív Szoftver Szövetség (Interactive Softare Federation of Europe) 2021-ben publikált felméréséből*. A nemek arányának kiegyenlítettsége érdekes információ lehet, bár ez nem volt mindig így a számítástechnikai foglalatosságok területén. Kezdetben, a második világháborútól kezdődően évtizedeken át a programozás például alapvetően női szakma volt, egészen a személyi számítógépek megjelenéséig.

 

Az, hogy most, ha gamerekről esik szó, alapvetően konzolok és számítógépes perifériák előtt ülő férfiak jutnak az eszünkbe, nos, az részben talán e trend hetvenes évekbeli megfordulásának és évtizedes fennmaradásának köszönhető sztereotip örökség.

 

Az elmúlt években, nem kis mértékben a pandémia okozta bezártságnak és a technológiai újításoknak köszönhetően a számítógépes játékipar jelentős növekedésen ment keresztül és ez a folyamat jó eséllyel folytatódik is. Ami azt is jelenti, hogy csak Európában több tízmillió női játékos preferenciáit kell tudnia kiszolgálnia a gyártóknak és forgalmazóknak. 

 

 

De mire vágyik a női gamer és hol tart most a számára speciálisan kialakított kínálat?

„Ahhoz képest, amekkora lehetőség rejlik a női videójátékos célcsoport egyedi igényeiben, a kínálat sok esetben még kimerül a világosabb színű, vagy nőiesebbnek gondolt díszítőelemekkel szerelt egerekben és billentyűzetekben” – mondta el Papp Balázs a MediaMarkt kategóriamenedzsere. „Kimondottan női gamer portfolió nagyon ritkán bukkan fel. Ami azonban fontos, hogy az egyedi igények alapján egy jó tanácsadó képes segíteni megtalálni a megfelelő súlyú, kialakítású, méretű eszközöket, amelyek színtől függetlenül teszik könnyebbé, élvezhetőbbé, hatékonyabbá a játékot, vagy akár a munkát” – tette hozzá.

 

„Tény, hogy a hölgyek keze jellemzően kisebb, mint a férfiaké és sok esetben a könnyebb egereket keresik a játékokhoz – éppen ezért ezek a modellek számukra kényelmesebbek és használhatóbbak mintha a férfiak által preferált darabokat választanák. Ráadásul a trendek ebbe az irányba mozdultak, az egerek egyre könnyebbek” – tette hozzá Gyöngyösi Zoltán, az ASUS Magyarország ügyvezetője és gaming termékkategória felelőse. „Mi azt tapasztaljuk, hogy a multifunkcionalitás fontosabb a nők számára: például egy fülhallgatót szívesen használnak otthon játék közben, majd az utcán is. A kínálatunkat ezért igyekszünk minél szélesebbé tenni, hogy mindenki megtalálhassa benne a számára megfelelő kiegészítőt.”

 

Mindezekkel együtt a vérbeli gamerek számára nemtől függetlenül a funkcionalitás az első: a programozható gombok, a gyorsaság, a reakcióidő, az egér siklási sebessége, de akár az eszközök snack-állósága: legyen vízálló, ütésálló, zsírtaszító, hogy – a sokszor nem csak a sztereotípiákban létező – üdítő—csipsz-páros kisebb baleseteit túléljék a perifériák. Fontos még a jó szenzor és a már említett súlycsökkentés, de számít a jó egérpad is, fontos a szegése és tapadása, nagysága.

 

Egyszóval rengeteg szempont jöhet számításba, amikor női gamernek vásárolunk, legyen az a kedvesünk, vagy éppen a lányunk.

 

Annak érdekében, hogy még nyugodtabb szívvel tegyük, engedjük játszani is a felnövekvő generációt, álljon itt a fent már idézett tanulmány egyik fontos megállapítása: a videójátékokat rendszeresen játszó 13-14 éves lányok háromszor akkora eséllyel lépnek tudományos, technológiai, mérnöki, vagy matematikai pályára, mint azon kortársaik, akik nem játszanak ezen eszközökön. Ha ez tényleg így van, akkor megvan a legszórakoztatóbb út első lépése ezen szakmák női arányának további növelése felé. Boldog, játékos nőnapot!

____________________

https://www.isfe.eu/wp-content/uploads/2021/10/2021-ISFE-EGDF-Key-Facts-European-video-games-sector-FINAL.pdf 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09