Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

forrás: Prím Online, 2022. június 13. 17:17

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

A digitális eszközök által okozott szemproblémáknak már külön neve is van: CVS (Computer Vision Syndrome). Tünete lehet a homályos látás, szemszárazság, nyakfájdalom, szemfájdalom, kettős látás, szédülés, fókuszálási problémák és a rövidlátás mértékét is növeli. Mindezek hátterében leginkább az húzódik meg, hogy képernyőnézés közben keveset pislogunk, keveset mozgunk, valamint ugyanazokat az izmokat és funkciókat terheljük, és mindezt talán észre sem vesszük, annyira koncentrálunk.

 

 

Egy 2019-es tanulmány szerint a digitális tartalomfogyasztók 90%-a tapasztal a CVS tünetei közül legalább egyet. A szemszárazság a kontaktlencse-használók körében pedig fokozottabban is jelentkezhet, hisz az ilyen lencsék miatt egyébként is hajlamosabb kiszáradni és begyulladni a szem.

 

A felsorolt, nem kifejezetten szemhez köthető problémák a rossz testtartásra, a nem megfelelő magasságúra beállított asztalra, székre és kijelzőre vezethetők vissza, a rosszul elhelyezett egér és billentyűzet miatt pedig akár ínhüvelygyulladás is kialakulhat.

 

Íme a tippek, amelyek segíthetnek elkerülni a CVS-t

 

  1. Üljön a kijelzőtől kicsit távolabb, és inkább felülről lefelé nézze a képernyőt, ne pont szemből! A nyaka és a gerince is hálás lesz.
  2. Állítsa nagyobbra a betűméretet a kijelzőn, így kevésbé kell erőltetnie a szemét olvasás közben.
  3. Állítsa nagyobbra a képernyő fényerejét és a kontrasztot! Filmnézéshez megfelelőbb a kisebb kontraszt, de olvasáskor előnyösebb a kontrasztos kép.
  4. A tünetek fokozódnak, ha a szobában élesek és túl erősek a fények, ezért érdemes megfontolni, hogyan világítjuk meg a dolgozós tereinket.
  5. Tartson 20 percenként egy olyan 30 másodperces szünetet, amikor nem a kijelzőt nézi, hanem valami távolabbi pontot! Ez segít majd fókuszálni, és feloldja a szemizmokban keletkezett görcsöt és túlfeszítettséget.

 

A kijelzőnézés miatt romló rövidlátáson persze időlegesen segíthet a szemüveg vagy a kontaktlencse, de csak a lézeres látásjavítás nyújt végleges megoldást. Ezért aki sok időt tölt kijelzők előtt, annak érdemes megfontolnia a lézeres szemműtét opcióját. 

 

Sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, mert azt hiszik, a beavatkozás fájdalmas pedig a műtét során nem kell fájdalomra számítani. A másik visszatartó tényező esetenként a lézeres szemműtét ára, ami viszont egyből nem tűnik soknak, ha az életünk során megvásárolt és megvásárolandó szemüvegekhez vagy kontaktlencsékhez viszonyítunk. Valójában akár 2-3 minőségi szemüveg árából kijöhet a lézeres szemműtét, ami végleges megoldást jelenthet a problémára.

 

Kulcsszavak: kijelző szem

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Utazási konferencia az Angyalok városában

A dinamizmust tükrözte az idei utazási világkiállítás, az IPW2024, és ezt sugározza a helyszín is: Los Angeles, Kalifornia.
 

2024. május 17. 18:51

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30