A Neumann Társaság áprilisi programjai

forrás: Prím Online, 2023. április 21. 17:19

Három fontos budapesti program is zajlik áprilisban a #neumann120 emlékév keretében a Neumann Társaság részvételével. A Városháza Parkban április 25-étől száznál több, a magyar géniusz életműve előtt tisztelgő, napjaink kihívásaira reflektáló digitális képzőművészeti alkotást tekinthetnek meg a járókelők. A Kristály Színtérben  Neumann János és a sci-fi kapcsolata kerül terítékre április 27-én este, a Neumann-életművet feldolgozó vándorkiállítás tablósora pedig  a hónap végével a budapesti BMSZC Neumann Technikumba költözik.

A manapság használt digitális számítógépek működési elvét kidolgozó Neumann János a 20. század egyik legfontosabb, jövőformáló tudósa, a Financial Times szerint az évszázad embere Budapesten, a Lipótvárosban született, a Fasori Evangélikus Gimnáziumba járt iskolába. Részben Budapesten járt egyetemre, így ő és családja ezer szállal kötődött fővárosunkhoz. Ennek nyomán a #neumann120 emlékévben két érdekes, a technológia művészeti vonatkozásaihoz kapcsolódó programmal is jelen lesz a Neumann Társaság az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 

 

Képzőművészeti alkotások tisztelegnek Neumann előtt

 

2023. április 25-től május 15-ig a Városháza Parkban az érdeklődők, járókelők díjmentesen tekinthetik meg az Hommage à Neumann című szabadtéri plakátkiállítást, amely a Budapest Brand Zrt. és a Neumann Társaság együttműködésével valósul meg. Ezen a Magyar Elektrográfiai Társaság alkotóművészeinek munkáiból több mint száz digitális képzőművészeti alkotást lehet megtekinteni, amelyek készítői mai eszközökkel, látvánnyal mesélnek Neumann Jánosról a ma emberének. 

 

A plakátkiállítást április 25-én 16 órától nyitja meg Ruzsa Dénes médiaművész, az eseményen köszöntőt mond Gáspár Máté, a Budapest Brand Nonprofit Zrt művészeti vezetője Wéber Tamás, a SERCO Informatika Zrt. vezérigazgatója és Prof. Dr. Sima Dezső, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának alapító főigazgatója.

 

Fotó: Kelecsényi Csilla

 

Túlélhetjük a technikát? – sci-fi est napjaink kihívásairól

 

Neumann János látnoki erejű cikke nyomán a számítógépek, a matematika és az atomfizika kihívásaira és arra, milyen esélyünk van a túlélésre az ökológiai válság, a háborúk és pandémia árnyékában, sci-fi írók és diákok adnak választ 2023. április 27-én 19 órától a Túlélhetjük a technikát? Neumann János és a jövő című sci-fi esten, amely a margitszigeti Kristály Színtérben zajlik majd – a rendezvény ingyenes, de a részvételhez szükséges regisztrálni, amelyet ezen a linken lehet megtenni a jegyvásárlás gombra kattintva.

 

Az est végén rendezett kerekasztal-beszélgetésen Neumann János és a sci-fi kapcsolata kerül terítékre, továbbá lesz még Galaktika lapszámbemutató és Robert Sawyer új regénye, az Oppenheimer alternatíva bemutatója is.

● Képes Gábor, író, NJSZT marketingigazgató, moderátor

● Alföldi István, az NJSZT előző igazgatója, beszélgetőtárs

● Nemere István, író, beszélgetőtárs

● Németh Attila, irodalmi szerkesztő, Galaktika, beszélgetőtárs

● Dr. Mund Katalin, főszerkesztő, Galaktika, beszélgetőtárs

● Fedina Lídia, író, a Neumann120 novellapályázat első helyezettje

● Kevereschán András, író, a Neumann120 novellapályázatt második helyezettje

● Szirtes György, író, a Neumann120 novellapályázat harmadik helyezettje

● és a pályázat dicséretben részesült szerzői

 

Új helyszínen a Neumann 120 vándorkiállítás

 

2023. április 24-től Neumann János nevét viselő intézménybe, a BMSZC Neumann János Informatikai Technikumba vándorol a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumból a #neumann120 emlékév tablósora. A tablósor Neumann János életét és pályáját, hatását mutatja be, közérthető formában, és önálló kiállításként a technikumban lesz először megtekinthető. 

 

A tárlatot április 24-én 13 órától nyitják meg, a megnyitón Menyhárt Erika, a technikum igazgatója, illetve Csordás Katalin, az intézményt fenntartó BMSZC igazgatója tart köszöntőt. Mellettük az eseményen ugyancsak köszöntőbeszédet mond Horváth Csaba, Zugló polgármestere, Borbély Ádám helyi önkormányzati képviselő, Prof. Dr. Felde Imre, az Óbudai Egyetem egyetemi docense, Ipari és Üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettese. 

 

A Neumann Technikumban a tablókiállítás 2023. május 5-ig hétköznap 8 és 22 óra között az érdeklődők számára szabadon megtekinthető. A délelőtti órákban a látogatás csak az iskola@njszg.hu címen történő előzetes bejelentkezéssel lehetséges.

 

A 2023-as Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

Kulcsszavak: Neumann Társaság

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50