A múlt feltárása, a jövő segítségével!

forrás: Prím Online, 2024. április 15. 18:46

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

A Novabird innovatív csapata szolgáltatásán belül térszkenneléssel és a szkennelt adatok feldolgozásával foglalkozik. A szkennelést lézerszkennerekkel és területfelmérésre optimalizált drónokkal, valamint hőkamerával végzik. Ezen eszközök által gyűjtött adatokból pontfelhőt képeznek, melyből 3D modelleket állítanak elő, a megbízók igénye szerint. Legfőbb szegmensük az építőipar támogatása.
 

 
 

Mit jelent a lézerszkenneres mérés?

 

A földi és légi lézerszkennerek a lehető legpontosabb, legrészletesebb helyszíni méréseket eredményezik – akár a felszínen, akár a föld alatt. Úgy kell elképzelni, mint egy okos lézerpisztolyt, amivel pillanatok alatt felmérhetjük a körülöttünk lévő teret, helyiséget és részletes információkat kaphatunk. Mindez ma szinte forradalmi változásokat jelent az építészet és a régészet világában, és jelentősen felgyorsítja a munkálatokat.

 

Az eszközök között is szépen lehet válogatni: a Leica BLK360 pontosságáról híres, a Leica RTC 360-t csak úgy ismerik, a nagyágyú, a Leica BLK2GO pedig a hatékonyság legfőbb képviselője. Alapesetben pedig mindegyikre igaz, hogy gyorsak és zökkenőmentesek az adatgyűjtések.

 

A bodrogkeresztúri templom régészeti felmérése

 

Van itt egy igazán érdekes történet, ami a gyakorlatot is igazolja. A bodrogkeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása-templom tökéletes példa minderre.

 

Egy kis történeti áttekintő: a templom elődje már 1220-ban megépült, a jelenlegi, gótikus stílusú épület pedig 1481 és 1520 között. Mára a fehér falak elől előkerültek a színes falfestmények, a gótikus ajtók, még több sír és egy kápolna is a felszínre került.

 

Hogy miért fontos mindez? Mert a feltárások során a templom pontos dokumentációja a lézerszkenneres modern technológiának volt köszönhető. A külső és a belső területeken is a Leica eszközeit használták, a munka pedig mindössze körülbelül három órát vett igénybe. Végül pedig összegyűlnek a pontos adatok az épületről. A kivitelezés persze nem volt meglepetésektől mentes, padlószint közel 70 centiméterrel került lejjebb.

 

A múlt és a jövő találkozása

 

A feltárások dokumentálását és a lézerszkenneres mérések külső és belső felmérését is a lézerszkenneres technológiára bízták. Ez pedig igencsak jó, és nem utolsósorban gyors döntésnek bizonyult – mindössze három órát vett igénybe a folyamat.

 

A munka zavartalanul zajlott, a digitális adatok pedig csak gyűltek és gyűltek – a templomi dolgozók pedig csak pár percre szakították meg a munkájukat a mérőállásoknál.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan lehet elkövetni közúti veszélyeztetést?

A közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekmény, mert a járművezető a szabályokat szándékosan szegi meg, a veszélyhelyzet pedig konkrétan meghatározott személyekre és helyzetre irányul. Az elkövető csak olyan személy lehet, aki a közúti közlekedés szabályainak hatálya alatt áll, tehát nem gyalogos és nem utas. 

2024. július 1. 22:57

A technológia és a design találkozása: modern fotótapéták

A mai modern otthonokba egyre népszerűbbé válnak a fotótapéták és a fotóposzterek, amelyek legnagyobb előnye az igazán élethű megjelenésük mellett, hogy bármilyen mintával elkészíthetőek, így minden otthon ideális dekorációi lehetnek.

2024. július 1. 22:51

Apróságok és kütyük, amelyeknek minden autós örülni fog

Ha ajándékozásról van szó, szeretteinket általában szeretnénk valami hasznos és emlékezetes dologgal meglepni. Ez azonban nem mindig egyszerű feladat. Szerencsére azonban egy vérbeli autós számára rengeteg izgalmas ajándékötlet közül válogathatunk.

2024. július 1. 22:45

Stílusos lakberendezési kiegészítő: sávroló

Ahogy megjelennek az első napsugarak, az árnyékolás is egyre fontosabbá válik a belső terekben. Ma már többféle eszköz létezik erre a célra, de nem mindegyikkel teremthető tökéletes sötétség. A leghatékonyabb ebből a szempontból a redőny. Ennek léteznek alumínium és műanyag változatai, kézzel mozgatható, illetve motoros modelljei is.

2024. július 1. 22:44

Radiátorfestés egyszerűen, hatékonyan

Egy régi, kopott, olykor rozsdás radiátor nem valami szép látvány. Azonban nem kell rögtön a cserére gondolnunk, ha ilyennel találkozunk. A megfelelő eljárással és kiváló minőségű hőálló festékkel könnyen megoldhatjuk a problémát. 

2024. július 1. 22:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55