A múlt feltárása, a jövő segítségével!

forrás: Prím Online, 2024. április 15. 18:46

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

A Novabird innovatív csapata szolgáltatásán belül térszkenneléssel és a szkennelt adatok feldolgozásával foglalkozik. A szkennelést lézerszkennerekkel és területfelmérésre optimalizált drónokkal, valamint hőkamerával végzik. Ezen eszközök által gyűjtött adatokból pontfelhőt képeznek, melyből 3D modelleket állítanak elő, a megbízók igénye szerint. Legfőbb szegmensük az építőipar támogatása.
 

 
 

Mit jelent a lézerszkenneres mérés?

 

A földi és légi lézerszkennerek a lehető legpontosabb, legrészletesebb helyszíni méréseket eredményezik – akár a felszínen, akár a föld alatt. Úgy kell elképzelni, mint egy okos lézerpisztolyt, amivel pillanatok alatt felmérhetjük a körülöttünk lévő teret, helyiséget és részletes információkat kaphatunk. Mindez ma szinte forradalmi változásokat jelent az építészet és a régészet világában, és jelentősen felgyorsítja a munkálatokat.

 

Az eszközök között is szépen lehet válogatni: a Leica BLK360 pontosságáról híres, a Leica RTC 360-t csak úgy ismerik, a nagyágyú, a Leica BLK2GO pedig a hatékonyság legfőbb képviselője. Alapesetben pedig mindegyikre igaz, hogy gyorsak és zökkenőmentesek az adatgyűjtések.

 

A bodrogkeresztúri templom régészeti felmérése

 

Van itt egy igazán érdekes történet, ami a gyakorlatot is igazolja. A bodrogkeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása-templom tökéletes példa minderre.

 

Egy kis történeti áttekintő: a templom elődje már 1220-ban megépült, a jelenlegi, gótikus stílusú épület pedig 1481 és 1520 között. Mára a fehér falak elől előkerültek a színes falfestmények, a gótikus ajtók, még több sír és egy kápolna is a felszínre került.

 

Hogy miért fontos mindez? Mert a feltárások során a templom pontos dokumentációja a lézerszkenneres modern technológiának volt köszönhető. A külső és a belső területeken is a Leica eszközeit használták, a munka pedig mindössze körülbelül három órát vett igénybe. Végül pedig összegyűlnek a pontos adatok az épületről. A kivitelezés persze nem volt meglepetésektől mentes, padlószint közel 70 centiméterrel került lejjebb.

 

A múlt és a jövő találkozása

 

A feltárások dokumentálását és a lézerszkenneres mérések külső és belső felmérését is a lézerszkenneres technológiára bízták. Ez pedig igencsak jó, és nem utolsósorban gyors döntésnek bizonyult – mindössze három órát vett igénybe a folyamat.

 

A munka zavartalanul zajlott, a digitális adatok pedig csak gyűltek és gyűltek – a templomi dolgozók pedig csak pár percre szakították meg a munkájukat a mérőállásoknál.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan működnek a hírgyűjtő oldalak?

A technológia fejlődésével napról napra egyre könnyebb hozzájutni a napi híradagunkhoz, de nem volt ez mindig így. Az emberek korábban is kíváncsian álltak hozzá a körülöttük történt eseményekhez, az internet elterjedésével pedig gyakorlatilag már semmi nem szab határt a híréhségnek. Régen a nyomtatott sajtó szolgált arra, hogy az információkat széles körben megismertesse, ma pedig elég néhány kattintás és máris elénk tárul a világ.

2024. május 12. 14:20

8+1 trükk kicsi fürdőszobába a nagyobb terekért

Nagyon sok háztartás rendelkezik irtó kicsi fürdőszobával. Mi kiderítettük azokat az apró trükköket, amikkel nemcsak a fizikai teret lehet megnövelni, hanem optikailag is csalhatunk egy kicsit a térérzet növelése érdekében.

2024. május 1. 22:41

Ablakos doboz és fagyapot

Szinte mindannyian találkozhattunk már ablakos kartondobozokkal. Főként ajándékozáshoz használatosak, illetve olyankor, ha kicsit meg szeretnénk mutatni, mit is rejt a csomagolás. Mivel sejtetve láttat, nemcsak esztétikus a megjelenése, hanem egy kicsit varázslatos is.

2024. május 1. 22:35

A húsipari kutterek hatékonyan végzik el az alapanyag feldolgozását

A húsiparban többféle eszközre van szükség, hiszen a nagy mennyiségű alapanyag feldolgozása kézi erővel teljességgel lehetetlen, és nem is gazdaságos. Ne feledjük, hogy vállalkozásokról lévén szó a profitra kell törekedni, ezért minden lehetséges módon optimalizálni kell a működést. 

2024. május 1. 22:28

Fontos tudnivalók a területi monitoring rendszerről

Az, hogy bevezették az Egységes kérelembe a távérzékelést, vagyis létrejött a területi monitoring rendszer (TMR), nem kevés feladatot ró a gazdákra. Ez valójában azt jelenti, hogy a Sentinel műholdcsalád feltérképezi, hogy teljesültek-e adott esetben a támogatási feltételek.

2024. május 1. 14:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17