Szoftverfejlesztő diák nyerte a Nagy Diák TudatosNet Tesztet

forrás: Prím Online, 2024. május 28. 19:00

Egy debreceni, szoftverfejlesztőnek készülő diák, Tóth Sándor Benedek nyerte az országos Nagy Diák TudatosNet Teszt döntőjét. A 16 éves tanuló több mint 16 ezer indulóból lett az első az országos versenyen, amely célja többek közt az volt, hogy a diákok játszva szerezzenek hasznos ismereteket az internet biztonságosabb használatáról, és meg tudják védeni magukat az ártalmas tartalmaktól.

A DUE Médiahálózat és a Yettel országos edukációs játékának első szakasza online zajlott. Ebben több mint 16 ezer fiatal tette próbára tudását az ország minden tájáról: a játékosok közel kétharmada kisebb városokból és településekről – például a 392 lakosú Egyházasdengelegről –, 22 százaléka a megyeszékhelyekről, 13 százaléka pedig Budapestről játszott. A tesztet bárki kitölthette, de a nyereményjátékban csak a 14-20 éves kor közöttiek vehettek részt. A legaktívabb tesztkitöltők a 17 (28%) és a 18 évesek (22%) voltak.

 

A maximális 15 pontból a résztvevők átlagosan 9 pontot értek el. A legtöbben (91%) a „mik azok a malware-ek” kérdésre válaszoltak helyesen, a legkevesebben (mintegy 10%) pedig azt tudták, hogy a ChatGPT egy nagy nyelvi modell.

 

 

A középdöntőbe a legjobban teljesítő 1000 fiatal kapott meghívást, majd a döntőben a legjobb húsz játékos mérte össze tudását. A végeredményt a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon hirdették ki a szervezők. Harmadik helyen Gazsy Bendegúz végzett, második Szalontai Soma lett, a dobogó tetejére pedig Tóth Sándor Bendegúz állhatott. 

 

A 16 éves Sándor a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum szoftverfejlesztő szakán tanul. A versenyzés nem áll távol tőle, a Diákolimpián megyei harmadik helyezést ért el internet témakörben. Szeret sakkozni, konditerembe jár, és érdeklődik a tőzsdézés iránt. Természetesen sokat netezik, naponta legalább 4-5 órát. Nyolcéves korában kapta az első laptopját, azóta böngészik a világhálón, de – mint mondta – fiatalabbként szülői felügyelettel és időkorláttal tette azt. 

 

 

A díjátadón Koren Balázs, a Yettel ProSuli szakmai vezetője elmondta: céljuk, hogy a hasonló kezdeményezésekkel ösztönözzék a fiatalokat az internet tudatos, biztonságos használatára. A Yettel ProSuli program keretében emellett tanárképzéseket tartanak, ahol a digitális eszközök oktatásba illesztésében támogatják a pedagógusokat, míg a szülőket célzó programjaikkal a generációk közötti digitális szakadék csökkentését kívánják elérni.

 

Az esemény adatait összefoglaló videó:

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eredeti, negyvenéves Macintosh számítógépet mutat be a Múzeumok Éjszakáján a Neumann Társaság

A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg MAC40 kiállítását a Neumann Társaság, ahol egyebek közt a Ridley Scott ikonikus reklámfilmjével negyven éve bemutatkozó Macintosh 128K személyi számítógép is megtekinthető lesz. A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában megrendezett ingyenes eseményen látható lesz a Macintosh családot megelőző Apple Lisa, valamint egy olyan Macintosh-gép, amelyet a személyi számítógépek úttörő szoftverfejlesztője, Charles Simonyi ajándékozott a családjának – és ők a társaságnak. A résztvevőket különleges előadások és a magyar videojáték-ipar aranykoráról szóló filmvetítés várja.

 

2024. június 18. 14:55

Így használjuk a mobilunkat külföldön

Egy uniós rendelet szabályainak köszönhetően ma már szinte korlátok nélkül használhatjuk mobiltelefonunkat az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban – mintha csak otthon lennénk. A fogyasztói tudatosság azonban továbbra is elengedhetetlen: figyelmetlenségből akár több millió forintos összeget is elmobilozhatunk külföldi nyaralásunk során, és ehhez Európát sem kell elhagynunk.  Ha nem vagyunk körültekintőek, már pár perc Instagram használat is több mint százezer forintunkba kerülhet, de a háttérben futó alkalmazások is súlyos költségeket róhatnak ránk a tudtunk nélkül – egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

2024. június 18. 13:17

A bankok is drukkolnak a labdarúgó válogatott sikeréért

Nagyon megdobná a magyar labdarúgó válogatott németországi sikere az áruhitelezést – épp ezért a kereskedők és a bankok is szurkolnak azért, hogy a magyar válogatott kiköszörülje a svájci bicska okozta csorbát Németország ellen – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője a sorsdöntő mérkőzés előtt. 

2024. június 18. 09:54

Magyarországra érkezett Krausz Ferenc lézertechnológiája

A Nobel-díjas fizikus által vezetett budapesti központú kutatócég, a Center for Molecular Fingerprinting (CMF) jelentős mérföldkőhöz érkezett: június 17-én felavatta új lézerlaboratóriumát Szegeden, az ELI-ALPS kutatóintézetben. Ennek köszönhetően megkezdődik az innovatív technológia magyarországi használata, ugyanis a CMF tevékenységéhez kapcsolódó lézeres vizsgálatok ezidáig Németországban történtek. 

2024. június 17. 20:07

Sandberg mobilkiegészítők a nyaraláshoz

Manapság egyre több okoskészüléket használunk, melyek töltéséhez külön adapterekre és kábelekre van szükségünk. Ez leginkább utazás során jelenthet problémát, hiszen a töltőadapterek meglepően sok helyet tudnak elfoglalni egy táskában, nem beszélve a laptoptöltők méretéről. A Sandberg ezekre a nehézségekre igyekszik két megoldást is kínálni nagy teljesítményű, kompakt töltőadapterével és 3 az 1-ben vezeték nélküli hordozható töltőjével.

2024. június 17. 18:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30