Látványos felületen böngészhetjük 5000 egyetem kutatási teljesítményét

forrás: Prím Online, 2024. június 2. 10:11

Mit, hol, kikkel együttdolgozva kutatnak leginkább egy egyetem munkatársai? – Oxfordtól Tokióig a Corvinus Rankless nevű online felülete látványosan összegzi a világ felsőoktatásának kutatási teljesítményét, kapcsolódási pontjait. Szűrhetünk földrajzi, tudományterületi szempontokra, de szakmai folyóiratokra is.

A hagyományos rangsorok helyett árnyaltabb, többdimenziós perspektívából mutatja be az egyetemek tudományos eredményességét az az úttörő adatvizualizációs eszközt, amelyet május végén mutatott be a Budapesti Corvinus Egyetem Kollektív Tanulás Központ (CCL) kutatócsoportja. A nyilvánosan, ingyenesen használható online felület, a Rankless.org interaktív módon illusztrálja több ezer egyetem tudományos tevékenységét. A fejlesztés az OpenAlex, egy több mint 200 millió művet tartalmazó nyílt bibliográfiai adatkészlet adatait használja. A rangsorokon túllépve fedezhetjük fel az egyes intézmények földrajzi és tematikus hatásait, színes képet kapva ezáltal az akadémiai befolyásukról is. 

 

 

A Corvinusszal kapcsolatban például látható, hogy kutatóik 2019 óta több mint 700 publikációt írtak, és más szerzők mintegy négyezerszer idézték tanulmányaikat. Ha leszűrjük az egyetem teljesítményét tudományterület szerint, látszik, hogy a Corvinus leginkább az üzlet, menedzsment és számvitel kutatásában jár elöl. Ezen a téren a Rankless 339 corvinusos tudományos írást jelez, és azt is mutatja, hogy az összes corvinusos hivatkozás csaknem 30 százaléka tartozik ide. Aki kifejezetten egy részterületre, például a számvitelre kíváncsi, láthatja, hogy 59 publikáció született ebben a témában a Corvinuson, és 101-szer hivatkoztak ilyen corvinusos írásokra ebben az időszakban. A Corvinus földrajzi szűrése szerint pedig egy-két kattintással látható, hogy a holland intézmények közül az Rotterdami Erasmus Egyetemmel közösen, közgazdaságtanban 8 tudományos írás született corvinusos szerzővel.

 

 

Vegyünk példaként egy összehasonlítást is. A University of Utah és a Bécsi Egyetem (lásd az alábbi ábrákat) olyan felsőoktatási intézmények, amelyek hasonló helyen állnak a Shanghai Ranking szerint (101-150. hely), földrajzi és szakterületi specializációjuk tekintetében azonban lényegesen különböznek egymástól. A Utah-i Egyetem idegtudományra, biokémiára, orvostudományra, és pszichológiára szakosodott, míg a Bécsi Egyetem fizikára és csillagászatra, ökológiára és környezettudományokra. A hatásuk földrajzilag is más. A University of Utah publikációit leginkább az Egyesült Államok, Kanada, és Izrael orvosi központjaiból idézik. A Bécsi Egyetemet leginkább olyan ausztriai, németországi, és magyarországi intézmények hivatkozzák, amelyek hasonló profilúak, például a német Max Planck Intézet vagy a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem. Ezek a különbségek újszerűen segítenek megérteni egy-egy intézmény más egyetemekre gyakorolt befolyását.

 

 

„A legtöbb egyetem hatása a közösségekre és témákra túlságosan specifikus ahhoz, hogy rangsorokkal meg lehessen ragadni. A Rankless megvilágítja az egyetemek többdimenziós impaktját” – mondta César A. Hidalgo, a kutatócsoport vezetője. Hozzátette: „Hívunk minden kutatót, döntéshozót, diákot, és minden érdeklődőt, hogy fedezzék fel a tudományos befolyás és együttműködés komplex hálóját.” 

 

A Rankless a Learn Data ERA Chair támogatásával jött létre, amely a European Research Executive Agency által finanszírozott, a Corvinus Egyetem adattudományi kutatási és oktatási kiválóságára, valamint intézményfejlesztésére irányuló projekt. A felületet a Kollektív Tanulás Központ (CCL), egy interdiszciplináris kutatócsoport munkatársai fejlesztették az elmúlt évben, életre hívója Borza Endre közgazdász, a CCL adatmérnöke. A vizuálisan is megnyerő és felhasználóbarát dizájnt Barkóczi Máté designer tervezte, aki a MOME végzős mesterszakos hallgatója, illetve a CCL gyakornoka. A projekt operatív irányításáért Hamar Veronika, a CCL ügyvezető igazgatója felelt, a projekt stratégiai irányítását és tudományos vezetését pedig César A. Hidalgo, a CCL igazgatója és alapítója látta el. A kutatócsoport jelenleg két helyen, a Toulouse-i Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen is működik.  A CCL több mint egy évtizede a gazdaságfejlesztés, az adatvizualizáció és a mesterséges intelligencia alkalmazásainak élvonalába tartozik. A Rankless folytatja a kutatócsoport régóta tartó elkötelezettségét az adatvizualizáció fejlesztése iránt, olyan neves projektek nyomdokaiba lépve, mint a The Observatory of Economic Complexity, a Pantheon és a Data USA.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az SAP Hungary és a Gábor Dénes Egyetem

Hosszú távra szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, az SAP Hungary, és a sokrétű IT és gazdasági képzési portfólióval rendelkező, innovációban élen járó Gábor Dénes Egyetem. Az együttműködési szerződést az egyetem tanévnyitó ünnepségén írta alá Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója és Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

2024. szeptember 16. 11:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27