Mostantól a színvakok is könnyebben kártyázhatnak

forrás: Prím Online, 2024. július 9. 13:30

Idén év végéig a társasjátékok 80 százaléka, jövőre pedig már a 90 százaléka lesz a színvakok számára akadálymentesített a Mattel saját portfóliójában. A világ vezető játékgyártója ezzel a kezdeményezésével arra törekszik, hogy lebontsa a játékot érintő akadályokat a különböző szintű színlátás-zavarral élők előtt. Az átállással az olyan klasszikus kedvencekkel, mint az Uno, az UNO Quatro és a Blokus még szélesebb közönség játszhat a jövőben. 

Ezeknél a játékoknál eddig kulcsfontosságú szerepük volt a színeknek. A mostani változtatások után viszont már a színvak játékosok is zökkenőmentesen vehetnek részt a partikban. Köszönhetően annak, hogy a Mattel szakértőkkel és színvakokkal szorosan együttműködve a tapintható jelzések, jól látható szimbólumok alkalmazásával megfelelő megoldásokat talált a játékok színvakok számára akadálymentesített verzióinak megalkotására.

 

 

Napjainkban a hivatalos statisztikák szerint világszerte mintegy 300 millió ember szenved a színtévesztés valamilyen formájától, illetve annak súlyosabb fajtájától a színvakságtól*. Nekik a színek különbségére nagy hangsúlyt helyező játékok eddig sok nehézséget okoztak és emiatt a játék közben átélt élmények sem lehetettek teljes körűek. A Mattelnél alapos előkészületek után fogtak bele a színeket érintő átalakításokba. A fejlesztők számos, a színlátáshiány problémájával foglalkozó szakértővel egyeztettek, valamint konzultáltak színvakságban szenvedő személyekkel, köztük olyan Mattel-tervezőkkel, akik maguk is ezzel az egészségi problémával küzdenek.  Végül velük együtt dolgozták ki azokat a megoldásokat, amelyek révén a játékok menetében a színek dominanciája helyett a minták, a tapintható jelek, a szimbólumok kaptak főszerepet.

 

„A Mattelnél büszkék vagyunk arra, hogy segíthetünk a színvaksággal kapcsolatos edukációban azzal, hogy termékeinket az érintettek számára is elérhetővé tesszük. Annak érdekében, hogy még többen együtt élvezhessék a játékot.” – mondta Ray Adler, a Mattel alelnöke és a játékokért felelős globális vezetője.

 

Hozzátette, hogy a kedvelt kártyajátékok mobil változatai, köztük a már 350 millió felhasználót elérő UNO! Mobile és a Skip-Bo Mobile is színtévesztő azonosítást foglal magába. Továbbá a vállalathoz tartozó Mattel163 mobiljáték-fejlesztő cég új, a mobiljátékok szélesebb körű befogadását, hozzáférhetőségét célzó "Beyond Colors" kártyapaklijai egyedi és egységes szimbólumkészlettel rendelkeznek. Négyzetek, háromszögek feltüntetésével könnyen beazonosíthatóvá és megkülönböztethetővé válnak a klasszikus kártyaszínek. A "Beyond Colors" frissítés minden játékos számára ingyenes és a felhasználó személyes fiókjának beállításainál engedélyezhető.

 

______________________

*Adat forrása: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11604-color-blindness

Kulcsszavak: kártyajáték Mattel

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ilyenek a tipikus fesztiválozók – Te is közéjük tartozol?

Fejből tudod a fesztivál teljes menetrendjét? Tudod, hol lehet feltölteni a mobilod, esetleg te vagy az, aki mindig tudja, hol lehet a legjobbakat enni? A nyári fesztiválszezonnal megérkeztek azok a különleges és színes személyiségek is, akikkel ilyenkor együtt bulizunk, legyen szó a legnagyobb partiarcokról vagy a mindent (is) tudó rutinos fesztiválozókról, akik már 20 éve is az első sorban tomboltak. 

2024. július 13. 15:37

A Lenovo lett a PC piac legnagyobb nyertese 2024 első félévében

2024 első félévében a PC piac jelentős átalakuláson ment keresztül, amit a technológiai újítások és a globális gazdasági környezet egyaránt befolyásoltak.
A Lenovo, mint vezető asztali számítógép (PC) gyártó, kiemelkedő teljesítményt nyújtott ebben az időszakban és a piac legnagyobb nyertesévé vált – olvasható a gazdasagielet.hu-n

2024. július 13. 13:50

Az MI lehet a kulcs az egyszemélyes vállalkozások nyári pihenéséhez

Ma Magyarországon 620 ezer regisztrált egyéni vállalkozó töri a fejét azon, hogy hogyan pihenhetne a nyári időszakban legalább egy, de inkább két hetet. A megoldás nem lehetetlen, azonban némi előkészületet és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek használatát is igényli – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. A nyári időszak a vállalkozói szféra számára kihívásokkal teli, főként az egyéni vállalkozásaikat vezető tanácsadók, IT szakemberek, jogi, számviteli munkát végzők tudnak a legnehezebben elszakadni íróasztaluktól.

2024. július 13. 12:08

Az LG és a ChargePoint közösen bővítik globális elektromosautó-töltőhálózatukat

Az LG Electronics (LG) a közelmúltban egyetértési nyilatkozatot és végleges megállapodást írt alá az elektromos járművek (EV) kereskedelmi célú töltésére vonatkozóan az Egyesült Államokban a ChargePoint vállalattal, az EV-k hálózati töltési megoldásainak vezető szolgáltatójával. Az LG egyrészt arra számít, hogy az egyetértési nyilatkozat felgyorsíthatja az EV-töltési üzletág növekedését, másrészt további lendületet adhat a vállalat B2B tevékenységei bővülésének, illetve a társaság intelligens életmód-megoldásokat kínáló vállalattá történő átalakulását is támogatja.

2024. július 13. 10:24

Idén is meghirdette fenntarthatósági versenyét a Schneider Electric

Már lehet nevezni a Schneider Electric fenntarthatósági versenyére, a pályázatokat október 15-ig várják. A „Sustainability Impact Awards” kezdeményezés célja a fenntarthatósági törekvések támogatásában és megvalósításában élen járó partnerek, ügyfelek és beszállítók erőfeszítéseinek elismerése. 

2024. július 12. 18:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01