Tekintélyes nemzetközi fenntarthatósági minősítést nyert el a Corvinus

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 5. 11:48

A legfenntarthatóbbra értékelt oktatási épületet Magyarországon a Budapesti Corvinus Egyetem közössége használhatja. Augusztusban ugyanis az intézmény Gellért Campusa megszerezte az arany fokozatot a világ vezető zöldépület-minősítő programjában, a LEED rendszerben. 

Idén februárban adták át a Budapesti Corvinus Egyetem felújított újbudai oktatási helyszínét, a Gellért Campust. A kb. 14 ezer négyzetméternyi hasznos területű komplexumot a fenntarthatóságot messzemenőkig szem előtt tartva modernizálták. A korábban az Államigazgatási Főiskolának otthont adó területen oktatási-tanulási-közösségi terek, kollégium, sportközpont és egy egyhektáros park található.  

 

 

„A fenntarthatóság szempontjából a legnagyobb hatású döntésünk az volt, hogy a régi épület lebontása és új épület felhúzása helyett a felújítást választottuk. Ez jelentősen csökkentette a környezet terhelését hulladékban, energiában, építőanyagban. Ezért is tűzhettük ki célul már a beruházás kezdetén a LEED Gold minősítés megszerzését. A fokozat elnyeréséhez szükséges elvárásokat a teljes beruházási folyamat során érvényesíteni kellett, a tervezéstől a bontási hulladék kezelésén és az építkezésen át az üzemeltetésig. Azt szeretnénk, ha a beruházás megvalósítása során alkalmazott környezettudatos szemlélet megjelenne ez egyetemi oktatásban, és alakítaná az egyetemi közösség viszonyát a megújult Campushoz. Reméljük, hogy ez is a LEED megszerzéséhez hasonló sikerrel alakul” – mondta Misovicz Tibor, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának titkára, aki az alapítvány részéről a beruházást irányította  

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy fenntarthatósági tanácsadóként is közreműködhettünk a Gellért Campus beruházáson. A projekten a fenntarthatóság keretrendszerét a LEED követelményei adták, amely a világ legelterjedtebb zöldépület-minősítő rendszere, és amely a fenntarthatóságot egy átfogó szempontrendszer alapján értékeli. Az elérhető minősítési szintek közül a második legmagasabb a Gold fokozat; legalább LEED Gold minősítésű újépítésű, fully fitted, azaz belsőépítészetileg is teljesen kiépített épületből csupán tíz van az országban, közöttük a Gellért Campus az egyetlen oktatási intézmény. A tanúsítást egy független, amerikai szervezet végzi, ami szakmai körökben is általánosan elfogadott, nagy értékű minősítést ad. A minősítés megszerzéséhez szigorú követelményeknek kell megfelelni, és a megfelelést részletes alátámasztó dokumentációval kell a minősítő szervezet felé igazolni.” – hangsúlyozta Herényi Barnabás, a Gellért campus projekt LEED minősítési tanácsadója, az Óbuda Group fenntarthatósági csoportvezetője.  

 

 

A campuson az épületburok kialakítása és egyéb, passzív tervezési eszközök alkalmazása jelentősen csökkenti az épület fűtési és hűtési energiaigényét, a szükséges energiát pedig a lehető legfenntarthatóbb technológia biztosítja. A területen csaknem 400 napelemből álló naperőmű üzemel, ez az épület energiaszükségletének kb. 15%-át fedezi, 86 talajszondás és levegő-víz hőszivattyú gondoskodik a hűtésről-fűtésről. Az épületben intelligens energiaszabályozás működik: automata árnyékolókat, mozgásérzékelős világítást alkalmaznak, a természetes fényt a lehető legnagyobb mértékben kihasználják, ahol szükséges, ott LED fényforrásokat használnak. A campuson a vízhasználatra is figyeltek: a kertben alacsony öntözési igényű növényválasztással és vízhatékony öntözőrendszer-kialakítással, az épületen belül víztakarékos vízcsapok és WC-k alkalmazásával évente több ezer köbméter ivóvíz takarítható meg. A munkálatok alatt keletkezett több, mint 4000 tonnányi hulladékból a bontási hulladék 100%-át, az építési hulladék 82%-át szelektíven gyűjtötték.   

 

A felújításkor a közlekedési infrastruktúra fenntarthatóságára is gondoltak, ösztönözték az autó kiváltását, hiszen a környéken kiváló a tömegközlekedés. 170 db kerékpár tárolására alkalmas a campus, és külön engedély alapján a jogszabályban előírtakhoz képest csak kevesebb, mintegy kéttucatnyi autónak építettek parkolót, elektromos töltési pontokkal.  A park értékes, biodiverz, alacsony vízigényű, többszintes növényfelületet, az épületen több zöldtetőt is kialakítottak.

 

Videó a Gellért Campusról:

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az autósportok szerelmeseit szólítják meg a legújabb Edifice karórák

A japán óramárka együttműködése már messzire nyúlik a TOM versenycsapattal. A Casio különleges módon, egy limitált szériás változattal kíván tisztelegni a TOM félévszázados fennállása előtt. „Ez a különleges kiadású karóra ötvözi a nagy teljesítményt, az elegáns dizájnt és a motorsport iránti szenvedélyt” – emelte ki Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2024. szeptember 18. 20:16

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

A Michigani Egyetem szerint pontosak a Galaxy Watch okosórák mérési adatai

A Michigani Egyetem Emberi Teljesítmény és Sporttudományi Központjának (HPSSC – Human Performance & Sport Science Center) – amely híres az integrált és átfogó sport-, edzés- és emberi teljesítményhez kapcsolódó kutatásairól és magas szintű oktatásáról – vizsgálata igazolta a Samsung Galaxy Watch okosórák egészségügyi, mérési adatainak pontosságát.

2024. szeptember 18. 16:44

Internethasználat: az első tíz között Magyarország az Európai Unióban

Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így hazánk a webhasználat terén nagyot lépett előre – egyebek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amely huszonöt uniós ország 2023-as internethasználati statisztikáit elemezte.

2024. szeptember 18. 14:59

K&H: az óvatosság már kevés a csalókkal szemben, többre van szükség

A mesterséges intelligencia megjelenése a pénzügyi csalók eszköztárában odavezetett, hogy a laikusok már nem bízhatnak abban, amit látnak vagy hallanak, mert hamis lehet. A K&H Bank segít, hogy egyszerű módszerekkel felismerhesd a támadásokat.

2024. szeptember 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34