10 éves a sakkvilág leginspirálóbb eseménye – közös ünneplésre hív Polgár Judit és Rubik Ernő

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 12. 20:07

Az inspiráció életünk szerves része. A reggeli kávéból ugyanúgy ötletet meríthetünk, mint egy tartalmas beszélgetésből, vagy éppen a világ legjobb női sakkozójának életútjából, aki kisugárzásával emberek millióit inspirálja. Ezt a belső motivációs erőt hozza el nekünk az említett sakklegenda – Polgár Judit – a jubileumi Világsakkfesztiválra. Töltődj fel kreatív energiával! A kétnapos esemény-sorozat a Magyar Nemzeti Galériában indul!

“A látogatók és az előadók visszajelzései alapján ez a fesztivál a leginspirálóbb esemény az évben, ezér szeretnek újra meg újra visszatérni. Az ő véleményük engem is inspirál. Ezért is választottam idén az esemény központi témájának az inspirációt. Ha visszatekintek, engem a szüleim, a testvéreim és különböző helyzetek inspiráltak gyerekként. Utóbbira példa, amikor 12 éves voltam, és minden idők egyik legragyogóbb sakkozója, Garri Kaszparov a sakkpartimat nézte. Felnőttként egy jó könyvből, egy érdekes előadásból vagy egy tartalmas beszélgetésből is tudok ihletet meríteni. A fesztiválon egyiknek sem leszünk híján” – árulta el Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, a fesztivál alapítója. 

 

A szervezők hozzátették: a kiemelkedő sakk-kultúrával rendelkező cég, a Morgan Stanley támogatásával megrendezett 10. Polgár Judit Világsakkfesztivál az évfordulókról, a nagy találkozásokról és az ünneplésről szól. Három helyszínen több mint 20 program várja a látogatókat.

 

A sakk összehozza a családokat és a közösségeket 

 

Szeptember 17-én a Nemzeti Galériában, a fesztivál első napján öt év után közös könyvdedikáláson személyesen találkozhatnak a látogatók a Polgár nővérekkel. A fesztivál kiemelt programja a közösségi szimultán: Polgár Judit 8 közösséggel, több százezer ember ellen fog játszani. Egyik ellenfele a Chess.com, a világ legnagyobb sakk közössége, de a kihívók között lesz a magyar sportlegendák csapata Dr. Kamuti Jenővel, a Nemzet Sportolójával és Varga Ádámmal, a tokiói és a párizsi olimpia ezüstérmes kajakozójával, a művészek közössége a költő és slammer Kemény Zsófival, a zenész Charlie-val, a színművész és rendező Eszenyi Enikővel és az író és rendező Gárdos Péterrel, valamint a sakkinfluenszer Zachary Saine (The Chess Nerd) közössége. A rendhagyó szimultánt délután 14 órától követhetik a nézők a helyszínen és online. 

 

Az idei fesztivál fővédnöke Rubik Ernő. “A játékok, rejtvények varázslatos világának megismerése nagyszerű lehetőség a tanulásra. Polgár Judit minden zegét-zugát bejárta már ennek az elbűvölő világnak és gyerekek ezreinek mutatja meg újra és újra. Nagy örömmel vállaltam a jubileumi Sakkfesztivál védnöki felkérését, hiszen a Kocka 50. évfordulója sem kaphatna méltóbb elismerést a játszva tanulás szimbólumaként” – emelte ki a világhírű forma- és játéktervező.

 

 

A fesztiválon a gyerekek mellett a szülők is inspirációt meríthetnek Polgár Judit új hatkötetes interaktív könyvsorozatából, a Sakkpalota varázsvilágából. 

 

“A könyvsorozat egy két éven át tartó munka gyümölcse. A szülők a gyerekekkel együtt élhetik át a kalandokat és a kreatív kihívásokat. A könyvekből inspirációt meríthetnek a közös játékhoz. A Sakkpalota közelebb hozza a családokon belüli generációkat” – mondta Polgár Judit.

 

„Örömmel tölt el minket, hogy immár hatodik éve támogathatjuk a Világsakkfesztivált és Polgár Judit küldetését, hogy inspiráljuk a következő generációk stratégiai gondolkodóit. A sakk a Morgan Stanley életének szerves részévé vált, nemcsak Budapesten, hanem világszerte is. Különleges élmény látni, ahogy a sakk összeköti a kollégáinkat – a nagymesterektől a lelkes amatőrökig. Nagy hatással van rám, hogy látom kollégáim sikerét, akár a sakktábla fölött, akár a globális pénzügyi világ élvonalában, ahol ugyanolyan elkötelezettséggel, kreativitással és stratégiai gondolkodással dolgoznak” – mondta el Fogarasi Norbert, a fesztivált szponzoráló Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

 

Sikersztorik az oktatásban Magyarországtól Dánián át Szingapúrig

 

Milyen képességek fejleszthetők a sakkal már 4 éves kortól? Hogyan vehetjük fel a küzdelmet az Alzheimer-kórral a sakk segítségével? Hogyan segíthet a sakk az autista gyermekek szociális képességeinek fejlesztésében? Sakktáborok bevásárlóközpontokban? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszokat kaphatunk a fesztivál második napján a 4. Sakk az oktatásban konferencián (Educational Chess Summit) szeptember 18-án, az InterContinental Hotelben.

 

14 ország, 20 előadó: világ minden tájáról érkező szakértők előadásaikban a sakkban rejlő lehetőségekről, az oktatásban, a társadalmi kapcsolatok rendezésében és fizikai-mentális egészségünk fejlesztésében betöltött szerepéről is beszélnek.

 

“A fesztivállal azt szeretném megmutatni, hogy a sakk mennyire inspiráló olyan szempontból, hogy mindenben jelen van: a hétköznapi életünkben, a beszédünkben, tudományban, a művészetekben” – mondta Polgár Judit.

 

A fesztivál második napján, szeptember 18-án délután a BOK Csarnokban, a Budapesti Sakkolimpia helyszínén is találkozhattok Polgár Judittal, ahol kreatív workshopokkal, játékokkal, fotókiállítással és bemutatókkal várja a látogatókat a Polgár Judit Sakk Alapítvány.

 

Látogass el a fesztiválra és inspirálódj a sakkos kihívásokból és az interaktív programokból! 

 

A 2024-es Világsakkfesztivál részletes programterve IDE kattintva érhető el.

 

A Világsakkfesztivál főtámogatója a Morgan Stanley.

 

Fotók: Stiller Ákos

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Az autósportok szerelmeseit szólítják meg a legújabb Edifice karórák

A japán óramárka együttműködése már messzire nyúlik a TOM versenycsapattal. A Casio különleges módon, egy limitált szériás változattal kíván tisztelegni a TOM félévszázados fennállása előtt. „Ez a különleges kiadású karóra ötvözi a nagy teljesítményt, az elegáns dizájnt és a motorsport iránti szenvedélyt” – emelte ki Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2024. szeptember 18. 20:16

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

A Michigani Egyetem szerint pontosak a Galaxy Watch okosórák mérési adatai

A Michigani Egyetem Emberi Teljesítmény és Sporttudományi Központjának (HPSSC – Human Performance & Sport Science Center) – amely híres az integrált és átfogó sport-, edzés- és emberi teljesítményhez kapcsolódó kutatásairól és magas szintű oktatásáról – vizsgálata igazolta a Samsung Galaxy Watch okosórák egészségügyi, mérési adatainak pontosságát.

2024. szeptember 18. 16:44

Internethasználat: az első tíz között Magyarország az Európai Unióban

Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így hazánk a webhasználat terén nagyot lépett előre – egyebek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amely huszonöt uniós ország 2023-as internethasználati statisztikáit elemezte.

2024. szeptember 18. 14:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34