Fókuszban az adatközpontok energiafogyasztásának visszafogása

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 13. 18:17

Idén szeptember 15., jövő évtől pedig május 15. a határidő, amikor a legalább 500 kW teljesítményigényű informatikai berendezésekkel rendelkező adatközpontok tulajdonosainak és üzemeltetőiknek nyilatkozniuk kell az energiahatékonyságukról. 

Németországban már a 300 kW feletti teljesítményigény esetén jelentéstételi kötelezettség van, és kérdés, hogy a 2030-as klímasemlegesség eléréséig a szabályozás hogyan változik, milyen mértékű hatékonyságnövelésre lesz szükség – hívja fel a figyelmet a H1 Systems. Az általa megkérdezett, jelentéstételre kötelezett cégek az energiafelhasználás javításával már az elmúlt években is foglalkoztak, de a veszteséghő hasznosítása még csak most kerülhet fókuszba. 

 

Az adatközpontok globális villamos energia igénye 2026-ra megduplázódhat 

 

Hogy az adatközpontoknak a klímasemlegesség elérése terén egyre nagyobb figyelmet kell kapniuk, azt mi sem támasztja alá jobban, minthogy a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint az adatközpontok 2022-ben 460 TWh villamos energiát fogyasztottak, ami a globális villamosenergia-felhasználás 2 százalékát jelenti. Az előrejelzések szerint az adatközpontok villamosenergia-fogyasztása 2026-ra megduplázódhat, hiszen az olyan energiaigényes munkák, mint a mesterséges intelligencia és a kriptovaluta bányászat intenzív növekedési fázisban vannak. Jelenleg az adatközpontok villamos energia igényének nagy része, mintegy 40 százaléka a hűtéssel hozható kapcsolatba. Éppen ezért a nagy adatközpontoknak a hulladékhő visszanyerésével is foglalkozniuk kell, amennyiben ez technológiailag és gazdaságilag megvalósítható – jelzi előre a H1 Systems.

 

Freepik

 

Szeptember 15.: az adatközpontokon az EU szeme

 

A felülvizsgált Energiahatékonysági Irányelv értelmében azon adatközpontok tulajdonosainak és üzemeltetőinek, amelyeknek legalább 500 kW telepített IT kapacitásuk van, 2024-től nyilatkozniuk kell energiahatékonyságukról. A 2023-as adatokra vonatkozó jelentéstétel határidejét 2024. szeptember 15-re módosították, a következő évtől pedig – jelen állás szerint – május 15. lesz a jelentéskötelezettségi dátum. Ez alapján számos magyar vállalatnak is jelentenie kell a főbb teljesítménymutatóit az európai adatbázisba. A jövőt illető kérdés, hogy nálunk lesz-e a német vagy osztrák mintához hasonló, szigorúbb nemzeti jelentéstételi rendszer.

 

A jelentéstételre kötelezett vállalatok kiemelten foglalkoztak az elmúlt három évben az adatközpontjuk energiafelhasználásának javításával és a következő évben is erre készülnek – derül ki a H1 Systems saját ügyfelei körében végzett felméréséből. Továbbra is fókuszban marad ezeknél a vállalatoknál a szerverkihasználtság javítása is, de a vízfelhasználás mérséklése és a hűtési megoldások korszerűsítése  már kevésbé foglalkoztatta a megkérdezetteket. Ez utóbbi, azaz a hűtési megoldások kérdése viszont a következő években már több cégnél előtérbe kerülhet. 

 

Veszteségből nyereség is lehet

 

Az újabb generációs, egyre nagyobb energiasűrűségű szerverek miatt jelentős átalakításokra lesz szükség minden adatközpontban, hiszen a hőkibocsátás olyan mértékben nő majd az ilyen létesítményekben, amelyet az eddig alkalmazott technológiákkal nem lehet biztonságosan és energiahatékonyan kezelni. A hatékonyságot segítheti a keletkező hő másodlagos felhasználása is, ami szintén egy felfutóban lévő technológiai irány. A H1 Systems által vezetett 12 tagú nemzetközi konzorcium, a HEATWISE célja a jelentős IT-terheléssel rendelkező szolgáltatási épületek esetében a hulladékhő minimalizálása és az energiahatékonyság maximalizálása. Szeptemberi budapesti találkozójukon ennek fontosságát hangsúlyozta Németh Mihály, a vállalat ügyvezetője is. „A Párizsi Olimpia uszodakomplexuma egy közeli adatközpont veszteséghőjének segítségével temperálta a versenymedencék vízét a nyári játékokon. Ha egy ilyen sűrűn lakott nagyvárosban is megvalósíthatóak ezek a sok szereplőt, változatos szabályozói elvárásokat érintő, de mégis szinergikus fejlesztések, az jelentős lökést adhat az iparág fenntarthatósági törekvéseinek.”  

 

_______________________

*A H1 Systems 2024 májusában kérdezte ügyfeleit az adatközpontüzemeltetés kapcsán. A kérdőívét főképp nagyvállalatoknál dolgozó IT vezetők és létesítményüzemeltetési vezetők töltötték ki.

Kulcsszavak: H1 Systems adatközpont

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így válhatnak tökéletessé az adatközpontok!

A „Power of Six” hat alapelvet takar, amely az Eaton intelligens energiagazdálkodási vállalat adatközpontok tervezése során alkalmazott szisztematikus megközelítése. Holisztikus szemlélete úgy teremt hozzáadott értéket, hogy összehangolja a vállalat megoldásait a felhasználók energiainfrastruktúra-igényeivel, miközben támogatja őket a tökéletes, öntudatos és önmagát optimalizáló adatközpont megvalósítása felé vezető úton. Az Eaton szakértői azt a kérdést járták körül, hogy miként csökkenthető a tervezési kockázat és a rendszer komplexitása, illetve hogyan optimalizálható az adatközpont teljesítménye az alábbi rendszertechnikai elvek alkalmazásával.

2024. szeptember 19. 11:41

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak

Csütörtök reggelig több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot az E.ON Hungária Csoport. Az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja.

2024. szeptember 19. 11:00

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Az autósportok szerelmeseit szólítják meg a legújabb Edifice karórák

A japán óramárka együttműködése már messzire nyúlik a TOM versenycsapattal. A Casio különleges módon, egy limitált szériás változattal kíván tisztelegni a TOM félévszázados fennállása előtt. „Ez a különleges kiadású karóra ötvözi a nagy teljesítményt, az elegáns dizájnt és a motorsport iránti szenvedélyt” – emelte ki Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2024. szeptember 18. 20:16

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34