A Rubik-kocka 50. évfordulóját ünnepelték a Széchenyi-egyetem Innovációs Parkjában

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 16. 15:14

A Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulója alkalmából Rubik Ernő világhírű feltaláló volt a Széchenyi István Egyetem és a győri önkormányzat vendége szeptember 12-én. A Győri Innovációs Park aulájában, a Kocka néven ismert épületben Rubik-kocka-kirakó versennyel és pódiumbeszélgetéssel ünnepelték meg a jubileumot.

Tanulást segítő eszközként indult, 50 éve tartó világsiker lett belőle: napjainkban is milliók játszanak a Rubik-kockával, amely az egyik legismertebb magyar, Rubik Ernő nevéhez fűződik. A logikát és kreativitást fejlesztő eszköz feltalálója idén 80 éves, aki a kerek évfordulókat ünnepelve Győrbe látogatott, hogy tapasztalatait és gondolatait megossza a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában összegyűlt közönséggel.

 

Rubik Ernő feltaláló a Rubik-kocka 50. évfordulójának alkalmából látogatott el a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjába, a Kocka épületébe.

 

Az egykori kekszgyári Kocka mára a tudomány, az ipar és a technológiai fejlődés otthona, nem véletlen tehát, hogy az önkormányzat és az egyetem éppen itt rendezte meg a Rubik-kocka győri ünnepét. Az eseményen általános és középiskolás, valamint egyetemista korosztály részére versenyt is rendeztek, amelyen a résztvevők többkörös megmérettetésen bizonyíthatták gyorsaságukat. A kezdetben „bűvös kocka” néven elhíresült játék kimondottan népszerű a legfiatalabb generációk körében is, sok kisgyermek a vetélkedőt követő pódiumbeszélgetésre is a Kocka aulájában maradt.

 

 

A győri önkormányzat nevében prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte az esemény díszvendégét, hálával tekintve vissza a Rubik-kockához fűződő emlékeire. Mint fogalmazott, Rubik Ernő az egész világ számára maradandó értéket alkotott, amely még ma is megszólítja az internet világában felnövő fiatalokat. „Fantasztikus, hogy az első győri Rubik-kocka-bajnokságon maga a kocka feltalálója is jelen volt. Remélem, hogy a kezdeményezés folytatódni fog, és a fiatalok körében még népszerűbb lesz a játék” – fogalmazott.

 

 

Prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese oktatóként és kutatóként reflektált a jeles alkalomra. „Rubik Ernő ezt a kockát oktatási szemléltetőeszközként fejlesztette ki, hogy segítse a hallgatók gondolkodását. Ez a mi feladatunk is oktatóként: ne csak lexikális tudást adjunk a fiataloknak, hanem a gondolkodásmódjukat is fejlesszük” – jelentette ki. Hozzátette: kutatóként új megoldások megtalálása és új eredmények elérése a feladat, amiben a feltaláló jeleskedett, hiszen a Rubik-kockával időtálló értéket hozott létre.

 

A pódiumbeszélgetésen Rubik Ernő elmondta, könyvének címe is „A mi kockánk” lett, hiszen a Rubik-kocka nemzettől függetlenül mindenhol hasonló hatásokat ért el, és ma is ugyanolyan élményeket szerez, a világ bármely pontján is járunk. Megjegyezte: van, ahol a kockát idősek otthonában alkalmazzák a demencia megelőzésének érdekében. „Ez a kocka számomra azt illusztrálja, hogy a kíváncsiság által hajtva érdemes új dolgokat megtudni, és az eredmény érdekében vállalni az ezzel járó fáradságot” – jelentette ki.

 

 

A térbeli, logikai játék feltalálója többek között a játékosságot és a feladatközpontú örömet tartja találmányai sikerének. Mint mondta, titka nincsen, de egyedisége van a Rubik-kockának: „Az eszköz hatását egy univerzális kódrendszer, a színek emelik, amikhez emocionálisan is kapcsolódni tudnak az emberek. A játék több terület határán van, így új kategóriát teremtett, ami rendkívül vonzó lett a felfedezésre vágyó fiatalok körében.”

 

A beszélgetés végén a feltaláló az egyetem hallgatóinak is üzent: „A kíváncsiság olyan alapvető emberi tulajdonságunk, aminek engedni kell. Ha tényleg kíváncsiak vagyunk valamire, próbáljuk meg kideríteni, hogy mi a válasz arra a kérdésre, ami bennünk felmerül. Ez a legizgalmasabb dolog a világon”.

 

Fotók: Adorján András/Széchenyi István Egyetem

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már általános iskolában bevezetnék a drónképzést

Az FPV (azaz First Person View, vagyis első személyű, azaz belső nézetű) drónok csak néhány éve kezdtek el szélesebb körben ismertté válni és történelmük sem nyúlik hosszú évtizedekig vissza. Egy friss kutatás azonban azt mutatja, hogy egyre népszerűbbek a lakosság körében és egyre többen tervezik, hogy vásárolnak ilyet. Nem csoda hát, hogy a meghatározó hazai gyártó és forgalmazó cégben felmerült a széles körű oktatás gondolata is.

2024. szeptember 19. 16:57

A Jövő IT-tehetségei versenyeztek az Aruba Cloud Hackathonon

Az Aruba Cloud, Európa vezető felhőszolgáltatója idén is sikeresen megrendezte innovatív programozói versenyét, az Aruba Cloud Hackathont. A 24 órás megmérettetésen felsőoktatásban tanuló hallgatók mérhették össze tudásukat és kreativitásukat, miközben izgalmas feladatok megoldásán dolgoztak.

2024. szeptember 19. 15:18

A teljesítmény művészete: a nagy precizitás ultraszéles panorámája

A Porsche Design és az AGON by AOC, a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája bejelentik legújabb együttműködésüket: ez a Porsche Design AOC AGON PRO PD34 gaming monitor. 

2024. szeptember 19. 13:25

Így válhatnak tökéletessé az adatközpontok!

A „Power of Six” hat alapelvet takar, amely az Eaton intelligens energiagazdálkodási vállalat adatközpontok tervezése során alkalmazott szisztematikus megközelítése. Holisztikus szemlélete úgy teremt hozzáadott értéket, hogy összehangolja a vállalat megoldásait a felhasználók energiainfrastruktúra-igényeivel, miközben támogatja őket a tökéletes, öntudatos és önmagát optimalizáló adatközpont megvalósítása felé vezető úton. Az Eaton szakértői azt a kérdést járták körül, hogy miként csökkenthető a tervezési kockázat és a rendszer komplexitása, illetve hogyan optimalizálható az adatközpont teljesítménye az alábbi rendszertechnikai elvek alkalmazásával.

2024. szeptember 19. 11:41

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak

Csütörtök reggelig több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot az E.ON Hungária Csoport. Az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja.

2024. szeptember 19. 11:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34