Sakkforradalmat hozott Budapestre Polgár Judit és Rubik Ernő

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 20. 11:40

Inspiráló sakkprogramok 2 napon át 3 helyszínen: telt házat hozott a Világsakkfesztivál első napja – több mint 6000-en látogattak el a Magyar Nemzeti Galériába szeptember 17-én. A fesztivál második napján az InterContinental Hotel előadóterme oktatási szakemberekkel, a BOK Csarnokban a Polgár Judit Sakk Alapítvány standja pedig sakkrajongókkal telt meg.

Helyszíni nézőcsúcsot hozott Polgár Judit jubileumi Világsakkfesztiválja: idén több mint 6000 látogatót vonzottak a fesztivál első napjának programjai a Magyar Nemzeti Galériába, a két nap alatt (szeptember 17-18.) pedig több mint negyedmillióan csatlakoztak az online is követhető programokhoz, a közösségi szimultánhoz és a 4. Oktatási konferenciához. A közönség találkozhatott a Polgár családdal és az idei fesztivál védnökével, Rubik Ernővel, és részese lehetett egy formabontó Polgár vs Polgár sakkpartinak. A tudományos, művészeti és sakkos programok mellett egy különleges közösségi sakk szimultán, valamint a sakkvilág, a magyar művészeti élet elismert szereplői és sportbajnokok gondoskodtak róla, hogy a látogatók inspirációval feltöltve térjenek haza a rendezvényről. 

 

„Ez az eseménysorozat nem csak a sakkról szól. Idén több mint 20 programmal készültünk a három helyszínen, hogy a 4 évestől a 104 évesig minden korosztály fantáziáját megmozgassuk. A közönség először láthatta kiállítva az olimpiai érmeimet, a kedvenc sakk készleteimet, kipróbálhatta az életre kelt Sakkpalota program kalandpályáit, ahol megelevenedtek a Sakkpalota sakkos-mesés karakterei is. A látogatók megtapasztalhatták, hogy a sakk mennyire sokrétű, színes és szórakoztató” – mondta el Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, a Világsakkfesztivál alapítója.

 

Polgár Judit, a Világsakkfesztivál alapítója

 

A közönség együtt ünnepelt a Polgár családdal 

 

Aki ellátogatott a fesztivál nyitónapján a várba, hosszú évek után először egy közös dedikáláson személyesen is találkozhatott a Polgár család tagjaival. Ráadásul a vendégek együtt sakkozhattak a Polgár lányokkal az óriás sakktáblán, ahol a résztvevők a saját ötleteikkel alakíthatták a játék menetét. 

 

A fesztivál egyike volt azon különleges alkalmaknak, amelyen – a sakkolimpia szabadnapján – a versenyen résztvevők közül is felbukkantak néhányan a közönség soraiban, például a svéd sakkozó és influenszer Anna Cramling, de akadt, aki tevőleges szerephez is jutott. Igazi kuriózum volt, hogy a Világsakkfesztivál fővédnöke, Rubik Ernő köszöntötte a Nemzeti Galériába látogatókat, a közönségtalálkozón pedig bárki feltehette kérdését a Rubik-kocka feltalálójának.

 

A kétnapos sakkünnepen mindenki megtalálta a számára legizgalmasabb programot. Akiket a játékos kihívások mozgatnak meg, próbára tehették tudásukat a Rubik-kocka kirakó versenyen, rajthoz állhattak a Csillagsakk Olimpikón, kipróbálhatták magukat robotprogramozásban a fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley jóvoltából, vagy részt vehettek egy inspiráló sakkversenyen. 

 

A Morgan Stanley sakkjátékosai a 2024-es Világsakkfesztiválon

 

„Nagy öröm számunkra, hogy az idei Világsakkfesztiválon is izgalmas és tartalmas programokkal vehettünk részt – mondta Fogarasi Norbert, a rendezvényt immár hatodik éve támogató Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Különösen értékes volt látni, hogyan inspirálták kollégáink a gyerekeket a Lego robot-programozáson keresztül, és milyen nagy érdeklődés övezte a sakkmestereinkkel folytatott partikat. Az ilyen kezdeményezések jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy a Morgan Stanley munkatársai bemutassák kreativitásukat és elkötelezettségüket. Fontos számunkra, hogy a sakkon keresztül hozzájárulhassunk a stratégiai gondolkodás népszerűsítéséhez, amelyre ugyanúgy szükség van egy globális pénzintézet informatikai és elemző központjánál, mint a sakktábla fölött.”

 

Polgár Judit a világ ellen 

 

A fesztivál kiemelt programjaként Polgár Judit 8 közösség ellen játszott szimultánt. A laza, barátságos hangulatú partik közül kettőn döntetlen született: a külföldi és magyar újságírókból álló Hírnavigátorok csapata a 9 éves sakktehetség, az Angliát képviselő sakkolimpikon Bodhana Sivanandan váratlan bevonásával és segítségével döntetlenre mentette a meccsét. A siketek, nagyothallók és gyengénlátók képviselőinek csapata, a Bátorság bajnokai is remiben egyeztek meg Polgár Judittal. Az izgalom a szimultán végén tetőzött, a csapatok nagy része ugyanis időzavarba került. A nehézséget Zachary Saine (The Chess Nerd) és közössége remekül kezelte, bámulatos végjátékban az utolsó másodperceket is kihasználva – egyedüli közösségként – legyőzte a sakklegendát.

 

Legtovább a Magyar sportlegendák közössége maradt talpon, kreatív, izgalmas játék végén adták meg magukat, akárcsak a Chess.com és a ChessKid közösségei. A szimultán tanulságát a világ legnagyobb online sakk-közössége, a Chess.com képviselője, Ayelén Martinez fogalmazta meg: „A sakk során általában egyedül játszol az ellenfeleddel. Ez a közösségi szimultán jól példázza, amit Judit és a fesztivál szellemisége képvisel: a sakk összehoz és összeköt minket.”

 

 

Sakkforradalom az oktatásban 

 

A fesztivál második napján a 4. Sakk az oktatásban konferencián (Educational Chess Summit) is ki lehetett tenni a bejáratra a “teltház” táblát. A külföldi és a magyar előadók saját példáikon mutatták be, hogyan képes a sakk alapjaiban megreformálni az oktatást, és milyen pozitív hatással lehet a fizikai-mentális egészségünkre.

 

Sebastian Siebrecht sakk nagymester, a Fascination Chess program megalkotója 22 éve szervez sakktáborokat Németország bevásárlóközpontjaiba, ahol hetente gyermekek ezreit tanítja és inspirálja a játék iránti szenvedélyével. 

 

Mads Jakobsen, a dán iskolai sakkszövetség (Danish Scholastic Chess Federation) elnöke elárulta, hogy az országban több mint 15 éve foglalkoznak képességfejlesztő sakkal az iskolákban, és jövőre Koppenhágában megnyitják a világ első sakk házát, a House of Chess – The Brain Gym intézményt. A kezdeményezés célja, hogy új alapokra helyezze a sakk oktatásban és társadalomban betöltött szerepét, közelebb hozva egymáshoz a generációkat.

 

Pep Suárez különleges területekre irányította a figyelmet: a pszichológus és sakkoktató előadásában a sakk terápiás előnyeiről beszélt az ASD (autizmus spektrum zavar), a rák, a kognitív hanyatlás és a börtönökben történő rehabilitációval összefüggésben.

 

A Világsakkfesztivál minden szegletét átszőtte az inspiráció

 

„Programokban és élményekben ez volt az eddigi leggazdagabb fesztivál. A világ minden tájáról érkeztek látogatók, gyerekek és felnőttek – olimpikonok, művészek, véleményformálók –, hogy osztozzanak az összetartozás-érzésben és a játék örömében, amit a sakk nyújt. Felemelő volt látni, hogy a magyar és külföldi oktatási szakértők inspirációt merítenek a sakk köré épülő programokból, a többiek előadásaiból, és motiváltan, eltökélten folytathatják a munkájukat, amelynek kedvezményezettjei és nyertesei a jövő generációk. Öröm volt látni a csillogó szemű gyerekeket, ahogy amatőrök és nagymesterek összekacsintanak a sakkasztalok fölött, és ahogy formát ölt egy darabka sakktörténelem a Labrosse művészházaspár festővásznán. Az idei Világsakkfesztivál ismét igazolta: nem kell sakkozónak lenni ahhoz, hogy az embert magával ragadják az események, hogy bekapcsolódjon a fesztivál vérkeringésébe, és feltöltődve térjen haza” – mondta zárszóként Polgár Judit.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jelentős szakmai sikerrel zárult az ELTE pályaorientációs és tehetséggondozó programja

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, „STEMpont” komplex pályaorientációs és tehetséggondozó program (NTP-STEM-23) megvalósítására kiírt pályázatán az ELTE Informatikai Kar 20 millió forint, a Természettudományi Kar pedig csaknem 18 millió forint támogatási összeget nyert el.

2024. szeptember 20. 14:55

24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a Rátz Tanár Úr Életműdíjra

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért 2024-ben is várja a jelöléseket a Rátz Tanár Úr Életműdíjra, amelyet immáron 24. alkalommal ítélnek oda olyan tanároknak, akik különösen sokat tettek a hazai reáloktatásért. 

2024. szeptember 20. 13:17

Sakkforradalmat hozott Budapestre Polgár Judit és Rubik Ernő

Inspiráló sakkprogramok 2 napon át 3 helyszínen: telt házat hozott a Világsakkfesztivál első napja – több mint 6000-en látogattak el a Magyar Nemzeti Galériába szeptember 17-én. A fesztivál második napján az InterContinental Hotel előadóterme oktatási szakemberekkel, a BOK Csarnokban a Polgár Judit Sakk Alapítvány standja pedig sakkrajongókkal telt meg.

2024. szeptember 20. 11:40

Az űrhajósokat is kisegítő, ötvenéves kézi számítógépet is bemutatnak a Kutatók Éjszakáján

A Neumann Társaság idén is izgalmas programmal várja az érdeklődőket a 2024. szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján: a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található Informatika Történeti Kiállításon az idén 50 éves HP-65-öst, a világ első programozható zsebszámológépét is megismerhetik, amely a hetvenes években még az amerikai űrhajósokat is segítette az Apollo-Szojuz program során.

2024. szeptember 20. 10:06

Már általános iskolában bevezetnék a drónképzést

Az FPV (azaz First Person View, vagyis első személyű, azaz belső nézetű) drónok csak néhány éve kezdtek el szélesebb körben ismertté válni és történelmük sem nyúlik hosszú évtizedekig vissza. Egy friss kutatás azonban azt mutatja, hogy egyre népszerűbbek a lakosság körében és egyre többen tervezik, hogy vásárolnak ilyet. Nem csoda hát, hogy a meghatározó hazai gyártó és forgalmazó cégben felmerült a széles körű oktatás gondolata is.

2024. szeptember 19. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34