30 éves a legendás Casio Frogman sorozat

forrás: Prím Online, 2023. június 26. 12:41

A Casio már régóta kínál alternatívát a búvárkodás szerelmeseinek. Ezek a karórák többnyire a G-Shock előnyös tulajdonságait ötvözik a kiváló nyomásállósággal, valamint számtalan fejlett funkcióval, amelyek segítik a felhasználókat abban, hogy minél könnyebben eligazodjanak a vízben. „Az első, kifejezetten a búvárok számára fejlesztett Frogman 1993-ban, harminc évvel ezelőtt jelent meg a piacon. Azóta töretlen népszerűségnek örvend” – árulta el Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

 

 

A hazai piac egyik újdonsága a GW-8230NT-4 típusú karóra, amely a G-Shock Master of G széria tagja és a Frogman 30 éves létezése előtt tiszteleg. Az 52 × 50.3 × 18 mm-res ütésálló tokkal rendelkező modell páratlan látványt nyújt a maga nemében. Az újdonság lünettája a legendás DW-8200-as karóra megjelenését idézi és a tokon ugyanúgy megtalálhatók a „Titanium”, valamint a „Frogman” feliratok, mint az ezredfordulón bemutatott elődön. A GW-8230NT-4 ugyancsak műanyag szíjjal van felvértezve, mint az elődje és a folyadékkristályos kijelző is megegyezik. A jellegzetes aszimmetrikus forma is újra feltámadt. Mi az akkor, amiben különbözik az ünnepi kiadású Frogman?

 

 

Ez nem más, mint az alkalmazott technológia. A lünetta és a karóra tokja ugyanis már megújuló energiaforrásokból előállított bioműanyagból készült. Az óra pedig olyan fejlett funkciókat testesít meg, mint a Tough Soular napelemes működtetésű óraszerkezet, vagy éppen a 200 méteres vízállóság (ISO minősítés szerint). Mivel a karóra kezelőgombjait úgy alakították ki, hogy akár kesztyűben is könnyedén lehessen őket kezelni, így merülési pozíciók (diving log) egyszerűen elmenthetők vele. Mindemellett világidő, stopper, visszaszámlálás, valamint ébresztő funkcióval is el van látva. Megjelenését a hátlapján található, gravírozott, a 30 éves évforduló előtt tisztelgő Frogman logó teszi teljessé. 

 

 

A Casio másik újdonsága az MRG-BF1000R-1A, amely az MR-G szériába és a Frogman családba tartozik. Mint minden MR-G az új Frogman is teljes egészében Japánban készül. 56 × 49.7 × 18.6 mm-es tokkal rendelkezik és mivel nemcsak a lünettája, hanem a tokja is titánból készül, így fémre érzékenyek is viselhetik. Az úgynevezett DLC felületkezelési eljárás nagyon esztétikus, csillogó megjelenést biztosít, ugyanakkor a karcokkal és egyéb sportsérülésekkel szemben ellenállóbb, mint más technológiák. A piros, műanyag tokos Frogmanhoz hasonlóan ez is 200 méterig vízálló (ISO-szabvány), vagyis kimagaslóan nagy szabadságot biztosít a búvárkodáshoz. Mivel a tokjának zafír kristályüvegét tükröződésálló bevonattal látták el, éppen ezért számlapja a víz alatt is kiváló leolvashatóságot nyújt. A fehér LED háttérvilágítás pedig még nagyobb mélységben is jól láthatóvá varázsolja a számlapot.

 

 

Az MRG-BF1000R-1A Frogman legalább hetvenféle alkatrészt tartalmaz, amelyeket magas minőségű megmunkálás jellemez. A megfelelő ütés- és vízállóság érdekében a Casio szakemberei számtalan plusz védőelemet alkalmaztak. A Dura Soft gumiszíjnak köszönhetően az újdonság minden helyzetben kényelmes viseletet biztosít. „Egy búvárkodásra szánt óránál kiemelten fontos, hogy mindig alkalmazkodni tudjon az adott helyzethez. Éppen ezért ez a Frogman teljesen analóg számlappal büszkélkedhet, amely merülési, illetve ár-apály üzemmódban is használható” – emelte ki Nagy Sándor. 

 

 

Merülési módban a merülési időket és a felszínen töltött időintervallumokat a kezek előre, vagy hátra forgatásával jeleníti meg az óra. Ár-apály módban pedig a karóra a helyi idővel együtt megjeleníti a kiválasztott merülési hely ár-apály grafikonját. A MRG-BF1000R-1A Frogman hosszú üzemidőt biztosít, mivel óraszerkezete napelemes működtetésű. A Bluetooth-os kapcsolatnak köszönhetően pedig akár össze is kapcsolhatjuk az okostelefonunkkal, hozzájutva ezáltal további, kiterjesztett funkciókhoz a CASIO WATCHES applikáció használatával.

 

 

A GW-8230NT-4 javasolt fogyasztói ára 239.990, míg az MRG-BF1000R-1A karóráé várhatóan 2.000.000 forint körül várható. 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Megaerős WiFi egy kompakt adapterben és egy sokoldalú USB hub

A régebbi típusú laptopok és számítógépek csak korlátozott mértékben, lassabb sebességgel vagy egyáltalán nem támogatják a vezeték nélküli hálózatokat. Sőt, sok esetben a laptopok WiFi-moduljának cseréjét tovább nehezíti az esetleges garanciavesztés vagy a kompatibilitás hiánya is. Erre jelent megoldást a Sandberg USB 3.0-ás kompakt WiFi-adaptere, a Mini WiFi Dongle.

2024. április 1. 14:51

Kutatás: a közösségi média böngészése több órát vesz el az alvásból

Naponta három és fél órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt egy felmérés szerint az amerikai válaszadók, gyakran az alvás rovására. A rossz alvásban sok tényező játszhat szerepet, azonban a probléma széles körű: a Huawei és az Ipsos tavalyi kutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta. Idén március 15-én tartják az Alvás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarok okozta problémákra és a megoldásukra. Ez utóbbihoz a viselhető okoseszközök alvásfigyelő funkciója nagy segítséget nyújthat, amelyek a részletes elemzés mellett javaslatokat is adhatnak a minőségi alváshoz.

2024. március 11. 17:43

2024-ben 75 iF Design Díjat nyert el a Samsung

A Samsung összesen 75 díjat nyert a rangos német, nemzetközileg is elismert International Forum (iF) Design 2024 dizájnversenyen. A vállalat két Arany Díjban részesült – a Samsung OLED TV (S95C), valamint a Galaxy Z Flip5 Maison Margiela kiadása*  kapta meg az elismerést. A Samsung televíziók, okostelefonok és egyéb készülékei mind a 9 kategóriában –, beleértve a Termék és Felhasználói élményt is – díjat érdemeltek. 

2024. március 4. 14:37

Elképesztő! Így üldözi Max Verstappent a világ leggyorsabb drónkamerája

Max Verstappen már teszteli az Oracle Red Bull Racing legújabb modelljét, a 2024-2025-ös Formula-1 versenynaptárra fejlesztett RB20-at – de nemcsak a kiváló pilóta, hanem a médiacsapat is készül az új szezonra. Ralph „Shaggy” Hogenbirk, a Dutch Drone Gods tervezője és drónpilótája egyedi építésű modelljével csatlakozott egy körre a silverstone-i pályán.

2024. március 1. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09