Bejelentették az Apple PowerPC G5-öt

forrás Prim Online, 2003. június 24. 12:13
A világ első 64 bites, asztali számítógépekhez készült processzora a lelke a világ leggyorsabb személyi számítógépének.
Az Apple és az IBM együtt jelentette be a világ első, asztali számítógépekbe szánt 64 bites processzorát, a PowerPC G5-öt. Az IBM vezető technológiájára, a POWER architektúrára épülő új PowerPC G5 processzort a személyi számítógépekhez optimalizálták, és ez a processzor a középpontja az Apple által most bejelentett Power Mac G5-nek, a világ leggyorsabb asztali számítógépének.

A leggyorsabb PowerPC G5 2 GHz-es órajel-frekvencián üzemel, és 18 exabyte (18 milliárdszor milliárd byte) memória virtuális címzésére képes. A PowerPC G5 processzor architektúra egy teljesen új központi magra épült, amely lehetővé teszi a tökéletes párhuzamos feldolgozást (215 in-flight utasítás számára), illetve a teljesen szimmetrikus multi-processing eljárást. Két külön egység gondoskodik a lebegőpontos műveletek elvégzéséről, és a processzor része az optimalizált Velocity Engine technológia is.

Az IBM a PowerPC G5 processzorokat az East Fishkill-ben (New York állam) 3 milliárd dollárért felépített üzemében állítja elő, a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően. Az IBM elképesztő teljesítményt és újdonságokat épít bele ebbe a processzorba az ultravékony, 130 nanométeres áramkörök segítségével (ez az emberi hajszálnál mintegy 800-szor vékonyabb). A PowerPC belseje 344 méter rézkapcsolatot és 58 millió darab, az IBM SOI (silicon-on-insulator) technológiájára épülő tranzisztort tartalmaz.

A PowerPC G5 1 GHz-es sebességgel kommunikál a G5 rendszervezérlővel. Ez az eszköz - amely a processzor felé akár 8 Gbps sebességre képes – elég gyors ahhoz, hogy egy teljes méretű átlagos mozgóképet kevesebb, mint egy másodperc alatt megjelenítsen. A 64 bites alkalmazások mellett a PowerPC G5 architektúra képes a 32 bites alkalmazások zökkenőmentes futtatására is. Az Apple által tervezett G5 rendszervezérlő egyike az iparág leggyorsabb, alkalmazás-specifikus integrált áramköreinek (ASIC). Az optimális rendszer-integrációra tervezett G5 rendszervezérlő az iparág vezető pont-pont architektúráját nyújtja, ezzel biztosítva a maximális átviteli sebességet az egész rendszer számára. Szükség is van erre, hiszen a Power Mac G5 számos nagy teljesítményű eszközt tartalmaz: 1 GHz-es processzor-felület, 400 MHz-en futó 128 bites DDR SDRAM, 800 MHz-es HyperTransport felület és AGP 8X Pro grafikus felület.
Kulcsszavak: IBM processzor Apple

Csökken a magyar vállalkozások száma, a MI pedig alig várja, hogy ezen lendítsen

Csökken a magyar vállalkozások száma, azaz a megszűnések és felszámolások meghaladják az újonnan alapított cégek számát, amelyek hátterében a nem elég körültekintő üzleti tervezés, vagy akár a nem hatékony munkafolyamatok állhatnak – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. 

2024. június 23. 13:54

Audacious 4.4

A nyílt forrású audiolejátszó lehetővé teszi hangfájlok hallgatását, lejátszási listák létrehozását, metaadatok szerkesztését. A segédprogram támogatja az audió formátumok széles skáláját, például MP3, AAC, FLAC, SHN, WMA, WAV, MIDI stb. Lejátszási listákat importálhat és exportálhat, a kiválasztott listában szereplő dalokat sorszám, cím, előadó, album, műfaj vagy más kritériumok szerint rendezhet.

2024. június 23. 13:49

Home Bookkeeping Lite 8.0.0.33

A Home Bookkeeping Lite személyes pénzügyeink kezelésére használható program. Segítségével egyszerűen átláthatjuk bevételeinket, kiadásainkat, számláinkat, kölcsöneinket stb.

2024. június 23. 13:46

Az első hazai ipari naperőmű termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható

Egyre több magyarországi iparvállalat tesz komoly lépéseket, hogy zöldebbé tegye energiafogyasztását. Számukra azonban kihívást okozhat, hogy az időjárásfüggő naperőműveket hogyan integrálják költséghatékonyan rendszereikbe. 

2024. június 23. 12:18

Egy megfizethető 27 hüvelykes monitor, amely egyensúlyt teremt az immerzió és a sebesség között

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor és IT-kiegészítő márkája – örömmel jelenti be az AOC GAMING C27G2Z3/BK modellt, egy ívelt 27 hüvelykes (68,6 cm) Full HD monitort, amely ötvözi a magával ragadó vizuális élményt a villámgyors teljesítménnyel. Az egyaránt versenyző és alkalmi játékosok számára tervezett C27G2Z3/BK 280 Hz-es képfrissítési sebességgel, akár 1 ms GtG és 0,5 ms MPRT válaszidővel, valamint 1500R görbületű, nagy kontrasztú Fast VA panellel büszkélkedhet, mindezt megfizethető áron.

2024. június 23. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02