Az első digitális fényképezőgép 4/3-os szabványra

OLYMPUS E-1 az Olympus új tükörreflexes digitális (DSL-R) fényképezőgépe

forrás Prim Online, 2003. június 24. 22:42
[smallimage 1 left]A japán Olympus Amszterdamban bemutatta új tükörreflexes digitális fényképezőgépét. Az OLYMPUS E-1 az első olyan cserélhető objektíves fényképezőgép, melynek működése az úgynevezett 4/3-os szabványra (Four Thirds Standard) alapul.
A szabvány megalkotásával az Olympus és az Eastman Kodak lehetővé tették a professzionális, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek objektívjeinek a filmes gépektől elkülönülő fejlesztését, és a digitális technológiának leginkább megfelelő objektívek gyártását. A szabvány alkalmazása az objektívek méretének radikális csökkentését is eredményezi. A szabványhoz csatlakozott gyártók, mint például az Olympus, Kodak és a Fuji Film által kifejlesztett objektívek a jövőben szabadon kombinálhatók lesznek ezen cégek, illetve a későbbiekben más gyártók által készített 4/3-os fényképezőgépeivel.

A fényképezőgép

Az új OLYMPUS E-1 5 megapixeles 4/3 típusú Full Frame Transfer CCD érzékelővel rendelkezik. A fényképezőgéphez az Olympus négy különböző ZUIKO Digital digitális objektívet fejlesztett ki. Egy a 35mm-es rendszerben 600 mm-es gyújtótávolságú teleobjektívet, melynek fényereje F2,8, egy 28-108mm-es (4-szeres) zoomobjektívet F2,8-F3,5-es fényerővel, egy 100 mm-es makrót F2.0-as fényerővel, egy 100-400 mm-es zoomobjektívet F2.8/F3.5-os fényerővel, valamint egy 21-44mm-es zoomobjektívet F2.8-F3.5-os fényerővel.

A lencse cserélésekor keletkező szennyeződések eltávolításáról a Supersonic Wave Filter rendszer gondoskodik. A nagy sebességű 3-pontos TTL autófókusz rendszer 0 és 19EV között működik. Az AF zónákat manuálisan és automata módban is ki lehet választani.

Spot, elektronikus spot, illetve középhangsúlyos fénymérésre van lehetőseg. A P/A/S/M módok szinten használhatóak. Az automata fényérzékenység 100 ISO-tól 400 ISO-ig állítható be, míg a manuális szabályozás ISO 100/200/400/800-tol ISO 1600/3200-ig terjeszthető ki. A fehéregyensúlyt a teljesen automata rendszerrel, illetve manuális módon is be lehet állítani. A gépen ezenkívül 12 típusú előre bealított fehéregyensúly tálalható.

A manuális expozíció mellett az automata, zársebesség-előválasztás, rekesz-előválasztás is megtalálható, utóbbiak +-5 fényetekkel, 1, ˝, 1/3-as fényértékű lépésekben korrigálhatóak. A zársebesség 1/4000-60s között változhat.

A fényképezőgép TTL autoFP, TTL auto, automata vagy manuális vakuval működik. A vaku többféle üzemmódra is állítható: vörösszem-hatás csökkentésre, alacsony zársebességre, második redőnyre, derítő vakuzásra.

Az OLYMPUS E-1 által készített képeket Compact Flash (Type I and II) kártyára, vagy MicroDrivera menti a fényképezőgép. A kapcsolatot a számítógéphez USB2.0 és IEEE1394 interfészek biztosítják. A fényképezőgép súlya a gép magnézium ötvözetű váza ellenére csak 660g, szerkezete fröccsenésálló, méretei pedig a követezőek: 141 x 104 x 81 mm (W x H x D) A fényképezőgép energiaellátásáról az újratölthető Li-ion BLM-1 BLL-1 akkumulátor gondoskodik. A fényképezőgép várhatóan ősszel kerül a boltokba, a váz ára pedig körülbelül 2000 euró lesz (vám és ÁFA nélkül).
Kulcsszavak: Olympus kamera

Sandberg mobilkiegészítők a nyaraláshoz

Manapság egyre több okoskészüléket használunk, melyek töltéséhez külön adapterekre és kábelekre van szükségünk. Ez leginkább utazás során jelenthet problémát, hiszen a töltőadapterek meglepően sok helyet tudnak elfoglalni egy táskában, nem beszélve a laptoptöltők méretéről. A Sandberg ezekre a nehézségekre igyekszik két megoldást is kínálni nagy teljesítményű, kompakt töltőadapterével és 3 az 1-ben vezeték nélküli hordozható töltőjével.

2024. június 17. 18:54

Út a felsőoktatásba: a jövő mérnökei versenyeztek a Széchenyi-egyetemen

A mérnöki hivatásokat élményalapú oktatással népszerűsíti a győri Széchenyi István Egyetem a jövő mérnökeinek szánt előkészítő képzéssel, amelynek elvégzésével a középiskolások intézményi többletpontokat szerezhetnek a felvételihez. A tavaszi szemeszter a napokban az autonóm járművek versenyével zárult, amelyen a diákoknak úgy kellett programozniuk robotjárműveiket, hogy azok a kijelölt pályán, önvezető módon a lehető legmesszebb jussanak.

2024. június 17. 17:01

Sandberg mobilkiegészítők a nyaraláshoz

Manapság egyre több okoskészüléket használunk, melyek töltéséhez külön adapterekre és kábelekre van szükségünk. Ez leginkább utazás során jelenthet problémát, hiszen a töltőadapterek meglepően sok helyet tudnak elfoglalni egy táskában, nem beszélve a laptoptöltők méretéről. A Sandberg ezekre a nehézségekre igyekszik két megoldást is kínálni nagy teljesítményű, kompakt töltőadapterével és 3 az 1-ben vezeték nélküli hordozható töltőjével.

2024. június 17. 16:58

Az OMV kiskereskedelmi hálózatának arculata új megjelenést kap Közép-Kelet-Európában

Az OMV egy újabb lépést tett a cég átalakulásának útján: a vállalat az elkövetkező három évben hét országban, Magyarország mellett Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában és Szerbiában is bevezeti az új arculatát. A stratégia célja, hogy hozzájáruljon egy olyan világ megteremtéséhez, amelyben a fenntartható energia, a fenntartható mobilitás és a fenntartható életmód mindenki számára valósággá válhat. 

2024. június 17. 13:20

Használni már sokan tudják, de az adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 12:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30