Az ATI bejelentette az Xbox 2 megrendelés megszerzését

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 14. 22:00
[smallimage 1 left]A kanadai központú ATI Technologies csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy a társaság szerződést írt alá a Microsofttal az Xbox következő generációjába kerülő grafikai rendszer szállításáról.
Az ATI szerint a társaság egyedi, csúcstechnológiát képviselő grafikus rendszer kidolgozására kapott megbízást a Microsofttól. "Miután megvizsgáltuk a jelenlegi legfejlettebb, fejlesztés alatt álló grafikai megoldásokat arra a következtetésre jutottunk, hogy az ATI által követett technikai irányvonal tökéletesen beilleszkedik az Xbox következő generációjába" - mondta Robbie Bach, a Microsoft otthoni- és szórakoztatóelektronikai megoldásokkal foglalkozó részlegének vezetője.

A bejelentés véget vet annak a spekulációnak, amely már hónapok óta tartott az Xbox 2 grafikai rendszerének ügyében. Egyes hírforrások korábban azonban arról számoltak be, hogy az ATI rivális nVidia a jelenlegi Xbox-hoz fűződő partnerkapcsolat kedvezőtlen tapasztalatai alapján nem is kívánt grafikus processzort szállítani az Xbox jövőbeli változataiba, így a kérdés gyakorlatilag már korábban eldőlt.

A Microsoft és az nVidia korábbi nézeteltéréseinek oka elsősorban az volt, hogy a szoftveróriás a várakozáson aluli eladások miatt az előzetesen tervezettnél kevesebb chipkészletet vett át az nVidia-tól, és a játékkonzolok piacán dúló kiélezett árverseny miatt a beszerzési árat is csökkentette.

Az Xbox konzolokba készített integrált grafikus chipkészlet az elemzők szerint az nVidia bevételének mintegy 15 - 20 százalékát képviselte az elmúlt két évben. A társaság számára kedvezőtlen feltételek miatt a megoldás azonban feltételezhetően veszteséget, vagy csak elhanyagolható nyereséget hozott az nVidia-nak.

"Az nVidia számos jellel utalt arra, hogy megpróbálja elhatárolni magát az Xbox 2-től" - mondta Michel McConnell, a Pacific Crest Securities elemzője. " A két cég partnerkapcsolata az elmúlt évben megromlott, és a Microsoft általánosságban sem az a partner, amellyel könnyű jó üzletet kötni. Véleményem szerint az egész üzlet kellemetlen emlék lesz az nVidia számára" - tette hozzá McConnell.

Az ATI által kötött megállapodás anyagi részletei nem ismertek, annyit azonban tudni, hogy az ATI technológiát fog licencelni a Microsoft számára, nem chipeket fog szállítani, így elkerülheti a raktárkészlettel kapcsolatos problémákat.
Kulcsszavak: Xbox ATI Microsoft

A CIO perspektíva: backstage-ből a nagyszínpadra

Jelentősen felértékelődött a technológiai vezetők szerepe az elmúlt években: a Deloitte által megkérdezett CIO-k mintegy kétharmada a korábbi rutintól eltérően már közvetlenül a vezérigazgatónak jelent. A Deloitte CIO Programja a nagyvállalatok technológiai vezetőinek véleményét mérte fel rövid távú prioritásaikról, teljesítményükről és a napjaink legsürgetőbb üzleti problémáinak megoldásához szükséges képességeikről.

2024. június 26. 12:59

Az Eaton szoftverének új funkciója csökkentheti az energiafogyasztást

Az Eaton Intelligent Power Manager szoftver legújabb verziójának kíméletes leállítás funkciójával a vállalatok innovatív módon csökkenthetik az energiafogyasztásukat a csúcsidőn kívüli órákban. Ezzel a gyártó a rendszergazdák kezébe adja a megoldást, amellyel nagyban hozzájárulhatnak az energiafogyasztás csökkentéséhez, ha a szerverek és a virtuális infrastruktúra kíméletes leállítását az üzemen kívüli órákra, például éjszakára és hétvégére ütemezik, és a rendszereket csak akkor indítják újra, amikor arra szükség van.

2024. június 26. 12:31

A HONOR 200 Pro elérte a DXOMARK csúcskategóriás rangsorának első helyét

A HONOR bejelentette, hogy a frissen megjelent HONOR 200 Pro elnyerte a telefonokról független méréseket és értékeléseket végző DXOMARK elismerését. Az okostelefonok csúcskategóriás rangsorában a HONOR 200 Pro az első helyet szerezte meg, a készülék így remekül szemlélteti a HONOR rendíthetetlen elkötelezettségét az emberközpontú technológia iránt. A HONOR 200 Pro a tekintélyes Gold Display Label és Eye Comfort Label díjakat is elnyerte, amelyek a kiemelkedő kijelzőminőséget és a szemkényelmi funkciókat ismerik el. 

2024. június 26. 11:35

Maximális termelékenység, hatékony csatlakozási lehetőségekkel

Az új Philips monitor kombinálja termelékenységet a csatlakoztathatósággal, így ideális eszköz a professzionális munkakörnyezetekben.
A Philips 49B2U6903CH egy csomó olyan új funkciót hoz magával, amelyek segítik az együttműködést a modern digitális munkahelyen: Nagy 48,8 hüvelykes /124 cm-es képernyő, 5120 x 1440 DQHD felbontás, nagyteljesítményű webkamera és még sok egyéb. 

2024. június 26. 10:48

Már a rendszergazdák is tehetnek a tudatos energiafelhasználásért!

Az Eaton Intelligent Power Manager szoftver legújabb verziójának kíméletes leállítás funkciójával a vállalatok innovatív módon csökkenthetik az energiafogyasztásukat a csúcsidőn kívüli órákban. Ezzel a gyártó a rendszergazdák kezébe adja a megoldást, amellyel nagyban hozzájárulhatnak az energiafogyasztás csökkentéséhez, ha a szerverek és a virtuális infrastruktúra kíméletes leállítását az üzemen kívüli órákra, például éjszakára és hétvégére ütemezik, és a rendszereket csak akkor indítják újra, amikor arra szükség van.

2024. június 26. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40