Lovaggá ütötték az "Internet atyjá"-t

forrás Prim Online, 2004. január 5. 12:25
Az "Internet atyjának" nevét, Tim Berners-Lee-t múlt kedden tették közzé a Buckingham Palace újévi kitüntetettjeinek listáján. A Knight Commander a királynő által adományozható második legmagasabb kitüntetés Nagy-Britanniában.

Tim Berners-Lee, az internetet szervező tekintélyes tanácsadó testület, a World Wide Web Consortium, ismertebb nevén W3C igazgatója. 48 éves, angol állampolgár, jelenleg az Egyesült Államokban él. A kitüntetést "az internet globális kifejlesztésének elismeréseként" kapta, mint "a világháló feltalálója".

Berners-Lee friss fizikusi diplomájával a CERN-hez ment dolgozni, ahol igencsak zavarta, hogy a kutatók közötti dokumentumcsere nehézkesen ment, mert a sokféle gépen, ilyen-olyan nyelven készült dokumentumok formátumát előbb hozzá kellett igazítani a CERN központi számítógépes rendszeréhez. A helyzetet az is nehezítette, hogy sokan nem közvetlenül a CERN-ben, hanem szanaszét a világban járultak hozzá a kutatásokhoz.

1990-re elkészült a Hypertext Transfer Protocol-lal (HTTP), ami kompatibilissá tette a cserélendő dokumentumokat, a bennük levő hivatkozásokat. A hypertext oldalak az általa kitalált Hypertext Markup Language (HTML) szerint voltak formátumozva, majd felvázolta, hogyan lehet a dokumentumoknak címeket adni. Utóbbit Universal Resource Identifier-nek (URI) nevezte el, amit ma minden internetező ismer URL (Universal Resource Locator) néven. Év végéig írt egy kliensprogramot is a dokumentumok megtalálásához és nézegetéséhez (lásd: browser) és elnevezte WorldWideWeb-nek. Végül az alkotásra feltette a koronát az első webszerver megírásával, ahol fizikailag megtörténhet a dokumentumcsere, ez volt a CERN-ben működő info.cern.ch.

És nemcsak a fenti nagyívű alkotásért nevezik, senki által nem vitatva, az Internet atyjának. A CERN bürokratái nem karolták fel a találmányát. Márpedig neki elhatározott globális víziója volt arról, hogy az internetet mindenkinek tudnia kell használni, és senki azt ki ne sajátíthassa. Élére állt annak a mozgalomnak, hogy minden webes szabvány nyílt legyen, és bárki szabadon részt vehessen a világháló fejlesztésében. Kigondolója és alapítója lett a világból bármilyen jogi személy számára nyitott tagságú W3C-nek, ahol bármelyik tag bármelyik szakmai munkában részt vehet. A W3C olyan nyílt szabványokat dolgoz ki, amelyeket ajánlásoknak hív. Bárki kezdeményezhet projektet ajánlás kidolgozására. Az ajánlásokat a W3C nem teszi kötelezővé, egyszerűen arra bátorít mindenkit, hogy használja azokat.

Sir Berners-Lee, gratulálunk!

(Hűvös Imre)

Kulcsszavak: W3C

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50