Kitiltották a mobilokat a görög iskolákból

Milkovits Gábor, 2006. december 10. 09:46
A görög Oktatásügyi Minisztérium rendeletileg betiltotta a mobiltelefonok használatát az iskolákban, miután számos olyan eset látott napvilágot, ahol a tanulók erőszakos cselekményeket rögzítettek kamerás készülékeikkel.
A legnagyobb felháborodást az okozta, amikor egy 16 éves bolgár lány iskolában elkövetett csoportos megerőszakolását vették fel mobilkamerával, többek között az áldozat osztálytársnői is. A bűncselekmény felhívta a közvélemény figyelmét azokra a visszaélésekre, amelyeknél fiatalkorúak és gyermekek szándékosan bántalmaznak másokat, hogy aztán az ezekről készített mobil videó felvételeket terjeszthessék társaik körében. Mivel az esetek döntő többsége az iskolában, illetve odafelé vagy onnan hazafelé történt, a görög kormány azt a drasztikus lépést választotta, hogy teljes mértékben kitiltotta a mobilokat az oktatási intézményekből. Ez azt jelenti, hogy a diákok nemhogy nem használhatják, de be sem vihetik mobiltelefonjukat az iskola területére. Amennyiben valaki ismételten megszegi a rendelkezést, kicsaphatják az iskolából, sőt a tanárokat is fegyelmi fenyegeti abban az esetben, ha tanítás alatt használják mobiltelefonjukat.

Amerikában és Nyugat-Európában a szülők többsége a gyermekek biztonsága érdekében, például a pedofil támadások veszélye miatt tartja fontosnak, hogy a gyerekek veszélyhelyzetben segítséget kérhessenek mobiltelefonon. A görög kormány álláspontja szerint viszont országukban ilyen esetek csak elvétve fordulnak elő, maguknak a diákoknak a visszaélései ugyanakkor veszélyes méreteket öltöttek. Magyarországon a fentiekhez hasonló eset évekkel ezelőtt fordult elő, amikor fiatalok rendszeresen felvették azt, hogy hajléktalanokat vertek, abban az ügyben azonban kamerás mobilok híján még VHS videokamerát használtak. Hazánkban a mobiltelefonok iskolai használatát központi rendelkezés hiányában az intézmények helyi házirendjei szabályozzák, a szünetekben általában engedélyezve a mobilozást.
Kulcsszavak: oktatás mobiltelefon

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az eMAG és a Rejoy elindítja az Easy Buyback programot

Mivel a legnépszerűbb mobiltelefonok átlagára az elmúlt négy évben megduplázódott, az eMAG a Rejoy.hu-val közösen kialakított, teljes mértékben online igénybe vehető Easy BuyBack programon keresztül az eMAG vásárlói régi telefonjuk eladásából származó extra pénzt is beforgathatják új okostelefonjuk megvásárlásába. 

2024. június 14. 17:43

Ünnepeld a futball életérzését csevegés közben és nyerj te is a Viberen

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és a hangalapú kommunikáció globális piacvezetője minden igazi futballrajongót meghív, hogy vegyenek részt interaktív tippjátékában, amely még közelebb hozza a barátokat, családtagokat és kollégákat az eseményekhez. 

2024. június 14. 11:27

Stúdió kaliberű portréfotózási képességekkel érkezik a HONOR 200 termékcsalád

A HONOR, Európa leggyorsabban növekvő okostelefon-márkája ma a párizsi Hipódromo de París-Longchamp helyszínén egy látványos rendezvényen mutatta be a HONOR 200 termékcsaládot. Az eseményen – amelyen több mint 800 európai újságíró és partner vett részt – a vállalat megerősítette, hogy a HONOR 200-as széria Magyarországra is érkezik. Ezzel együtt most először lesz kapható a régióban és az országban a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro. 

2024. június 13. 09:10

Az érettségire való felkészülésben is jól jöhetnek az okostelefonok

Az emelt szintű szobeli érettségik már nagyban zajlanak, alig két hét múlva pedig a középszintűek is elkezdődnek. A diákok számára fontos, hogy koncentráljanak, összeszedjék gondolataikat, és rendezetté tegyék hétköznapjaikat az ideális felkészüléshez. A HONOR által ajánlott alkalmazások pontosan ebben segítenek.

2024. június 7. 09:55

Félnek a csalóktól: a magyar internetezők 15 százaléka elkerüli az online fizetést

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás során csalás áldozatává válik, 94 százalékuk védekezik is valamilyen módon a visszaélésekkel szemben. Ugyanakkor 15 százalék azok aránya, akik inkább kerülik az online fizetést, annyira félnek az adathalászattól. 

2024. június 1. 10:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30