Domainstart

MTI Sajtóadatbank, 2000. március 1. 22:24
Mától elvileg bárki bármilyen internetes nevet bejegyeztethet, függetlenül attól, hogy az azonosító hivatalosan kapcsolódik-e az igénylőhöz. A Magyar Szabadalmi Hivatal szerint azonban ezután sem lehet szó korlátlan szabadságról a domainnevek megválasztásában.
A liberalizációtól a szakemberek az elektronikus kereskedelem élénkülését várják. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az interneten egy domainnévnek csak egy gazdája lehet. A liberalizáció után előfordulhat például, hogy valaki bejegyeztet egy hozzá hivatalosan nem kapcsolódó, de létező márkanevet, majd ezt áruba bocsátja.

Az domainnevek értékesítésével is foglalkozó internetszolgáltatók szerint az elmúlt hetekben, napokban többszörösére nőtt a domainnevek igénylésének száma, ám úgy vélték, az igazi roham majd március 1-je után következik. Nem utolsósorban azért, mert a már regisztrált domainnevekkel kereskedni is lehet, s egy-egy jól hangzó elnevezés eladásakor a tulajdonosok haszonra tehetnek szert.

Az új domainnevek bejegyzésekor a március 2-áig beérkező igények, függetlenül attól, hogy mikor kerültek a regisztrátorhoz, azonos eséllyel indulnak. Az igényeket március 3-án közjegyző előtt sorba rendezik, s ennek alapján bírálják el az igényeket. Ha ugyanarra a névre több igény is érkezik, akkor a tervek szerint az Internet Szolgáltatók Tanácsa sorsolással dönti el, kit illet a név.

A március 3. után beérkező igényeket a normál rend szerint, érkezési sorrendben bírálják el, tehát a név azé lesz, aki hamarabb bejegyezteti valamelyik hazai regisztrátornál. Ezt pedig annak alapján állapítják meg, hogy kinek a kérelme érkezik meg hamarabb a központi szerverre. A domainnevekkel kapcsolatos információk a www.domain.hu weblapon megtalálható regisztrátoroktól szerezhetők be.

A Magyar Szabadalmi Hivatal szerint azonban a regisztrációnál figyelembe kell venni a szellemi tulajdon védelmét szolgáló előírásokat, s különösen a védjegyek oltalmáról szóló törvény rendelkezéseit. E szabályokból egyértelműen következik, hogy a más védjegyével azonos vagy összetéveszthető domainnév üzleti célú használata törvénybe ütközik, ha ahhoz a védjegyjogosult nem járult hozzá. Aki ilyet tesz, az védjegybitorló. A hivatal a 06-80-345-678-as zöld számán ad tájékoztatást ez ügyben, illetve március közepétől internetes honlapján közzéteszi a nemzeti lajstromozott védjegyek adatbázisát.

Kulcsszavak: +fontos jog domain

Limitált szériás karórával rukkolt elő a Casio

Újra elérhető az egyik legnépszerűbb csúcsmodell, a limitált szériás MRG-B2000B-1A4, a strapabíró és elnyűhetetlen CASIO G-SHOCK karórák egyik legelegánsabb képviselője. „Ez az MR-G típus nemcsak látványában, hanem tudásában is kiemelkedik a mezőnyből” – hangsúlyozta Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

2024. június 20. 20:36

A tanároknak a nyár olyan, mint két hónap Hawaii – vagy mégsem?

Tanárnak lenni jó, hiszen ahogy az iskolás gyerekeknek, úgy nekik is ott van a két hónap szünet a nyár közepén. Ez álomszerűen hangzik, de a valóságban egy pedagógus feladatai nem érnek véget az évzáróval, és nem a szeptemberi becsengetéssel térnek vissza a munka világába, ahogy ezt sokan feltételezik. Varga Krisztina, a Yettel ProSuli programjának szakmai tanácsadója foglalja össze, milyen a valóságban egy „tanári nyár”, és tippeket ad arra, hogy szakmától függetlenül hogyan lehet valóban pihentető a szabadság.

2024. június 20. 19:42

Kvantumkonferenciát szerveztek a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon

A kvantumtechnológia áttörést hozhat a járműiparban és az orvostudományban is. A kvantumos jelenségek elsősorban az anyag legkisebb építőköveinek viselkedésében jelentkeznek. Ezek a parányi részecskék teljesen máshogy viselkednek, mint ahogy azt a hétköznapi életben megszoktuk. A kvantumos jelenségekre épülő kvantumtechnológia forradalmi változásokat hozhat a környezetünk érzékelésében és az információfeldolgozásban. A Bosch jelenleg a kvantumtechnológián alapuló első termékeinek fejlesztésén dolgozik, melyek az orvosi és a mobilitási területeken lesznek alkalmazhatók.

2024. június 20. 18:33

A Samsung The Frame kijelzői új lehetőségeket kínáltak a művészet felfedezésére az Art Basel kiállításon

A Samsung az Art Basel 2024 kiállítás hivatalos vizuális kijelző partnereként a rendezvényen mutatta be The Frame televízió családját. Az eseményt június 13. és június 16. között*  rendezték a svájci Bázel városában, a Messe Basel kiállítási központban.

2024. június 20. 18:04

Ismét a japán szamuráj kultúra előtt tiszteleg a Casio

Újra elérhető az egyik legnépszerűbb csúcsmodell, a limitált szériás MRG-B2000B-1A4, a strapabíró és elnyűhetetlen CASIO G-SHOCK karórák egyik legelegánsabb képviselője. „Ez az MR-G típus nemcsak látványában, hanem tudásában is kiemelkedik a mezőnyből” – hangsúlyozta Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

2024. június 20. 17:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02