6 érv a külső SSD-k mellett

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 19. 19:26

Sokan vásárolnak külső meghajtót többek között biztonsági mentésekhez, archiváláshoz, kapacitásbővítéshez vagy éppen a különféle nagyméretű fájlok hordozásához. Korábban elsősorban a HDD meghajtók voltak elterjedtek, ám az SSD technológia térnyerésével és az árak csökkenésével egyre többen döntenek az újabb típus mellett. A jelenség érthető, hiszen a külső SSD-k kisebbek, gyorsabbak, halkabbak és megbízhatóbbak annak köszönhetően, hogy nincsenek bennük mozgó alkatrészek. A Kingston Technology szakemberei összegyűjtötték a hat legnépszerűbb érvet, amelyek miatt a vásárlók a külső meghajtót választják.  

Az információtechnológia folyamatosan fejlődik, minden téren érkeznek a hasznos és izgalmas újdonságok, amelyek egyszerűbbé teszik az életünket. Az adattárolás elsőre talán egyszerű és unalmas területnek tűnhet, ám itt is akadnak nagyszerű fejlesztések. Ilyen például az SSD technológia, amely forradalmasítja az adatok tárolását és hordozását. Erre a megoldásra jól illik az a mondás, hogy „kicsi a bors, de erős”: a kompakt mérethez ugyanis komoly teljesítmény és sebesség társul. 

 

 

Ezért egyre többen választanak SSD-t akkor is, amikor külső tárolót keresnek valamilyen célra, például szeretnék archiválni, magukkal vinni vagy másokkal megosztani adataikat, esetleg egyszerűen csak több tárhelyre van szükségük, vagy a számítógépük teljesítményét és kapacitását szeretnék növelni egy külső meghajtó hozzáadásával. Egyesek biztonsági mentésre használják a külső meghajtót, míg mások inkább az érzékeny adataikat mentik egy olyan adathordozóra, amit a számítógépüktől és az internettől elzárva tartanak, hogy semmiképpen ne férhessenek hozzá illetéktelenek. 

 

 

A motiváció tehát sokféle lehet, ám a döntés egységes: külső SSD. A Kingston Technology szakemberei összegyűjtötték a hat leggyakoribb érvet, ami miatt megéri ezt a technológiát választani. 

 

1. Gyors

 

Az SSD-k jelentősen gyorsabbak az adatátvitelben, mint a hagyományos merevlemezek (HDD-k), vagyis sokkal rövidebb idő alatt lehet rájuk átmásolni vagy áthelyezni a fájlokat. A Kingston legújabb külső SSD-je, az XS1000 1050 MB/s olvasási sebességet és USB 3.2 Gen 2 támogatást kínál, a korábbi modell, az XS2000 pedig akár 2,000 MB/s írási/olvasási sebességre is képes. De még a belépő szintű SSD-k is mintegy tízszer nagyobb sebességet kínálnak, mint egy átlagos HDD.

 

2. Kompakt és hordozható 

 

A külső SSD-k kicsik és könnyűek, így könnyedén magunkkal vihetjük őket bárhová. Nagyszerű választás lehet például a tartalomkészítők számára vagy azoknak, akiknek magukkal kell vinniük utazáshoz, a munkahelyünkre vagy éppen az iskolába. Ráadásul a technológia fejlődésével itt is egyre kisebb eszközök kínálnak egyre nagyobb teljesítményt és kapacitást. A Kingston XS1000 például mindössze feleakkora, mint egy hagyományos SSD, így könnyedén elfér a tenyérben, zsebben vagy éppen egy kulcstartón. A meghajtó akár 2 TB-os a kapacitással is elérhető, így akár 1000 filmet is zsebre vághatunk, ha HD minőségű filmekkel számolunk, amelyek mérete átlagosan 2 gigabájt körül mozog. Az XS2000 meghajtóval pedig még ez a szám is duplázható, ugyanis ez 4 TB-os kiadásban is kapható.

 

 

3. Megbízható 

 

Az SSD-kben nincsenek mozgó alkatrészek, mint a merevlemezekben, ezért nincs, ami elromoljon, tehát sokkal kisebb az esély a mechanikai hibákra. Ezáltal a külső SSD-k tartósak és ellenállóak a rázkódásokkal és ütésekkel szemben. Természetesen senki sem dobálja szándékosan az adathordozóit, ám előfordulnak balesetek. Megnyugtató, ha olyan eszközt hordunk magunknál, amelynél nem áll fenn olyan veszély, hogy egy rossz mozdulat miatt búcsút mondhatunk a fájljainknak.

 

4. Halk

 

A mozgó alkatrészek hiánya miatt a működése is halkabb az SSD meghajtóknak. Ez apróságnak tűnhet, ám hasznos előny lehet olyanok számára, akik csendes környezetben dolgoznak, vagy esetleg zavartalanul szeretnének külső SSD-ről filmet nézni vagy zenét hallgatni.

 

5. Energiatakarékos

 

Egy hosszú utazást kellene szórakoztatóbbá tenni például filmnézéssel? Egy külső SSD-vel ez is könnyebben megy. Az SSD-k ugyanis kevesebbet fogyasztanak, mind a HDD-k, ezért, ha laptoppal használjuk, kevésbé merítik az akkumulátort.

 

6. Cool, a szó hagyományos értelmében is 

 

Az SSD-k általában kevesebb hőt termelnek, mint a HDD-k, így hűtésre is kevesebb szükség van, ami hozzájárulhat az alacsonyabb energiafogyasztáshoz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01