Mobilinnováció: továbbra is sikeres MIK-aktivitás

Kovács Attila, 2009. március 27. 11:11

A jövő vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs technológiáinak kutatásával és fejlesztésével foglalkozó Mobil Innovációs Központ (MIK) 2009. március 26-i workshopja a legutóbbi programévben elért szakmai-tudományos eredmények bemutatására szorítkozott. Az MTA székházában mintegy száz résztvevővel megtartott eseményen kilenc integrált projekt eredményeiről tartottak előadást, több eredményt helyben megtartott demonstrációkkal is igazoltak.

A bemutatott témák cím szerint a következők voltak:

  • cellás mobilhálózatok teljesítőképesség-vizsgálata,
  • többantennás technikák a jövő vezeték nélküli rendszereiben,
  • biztonsági üzenetküldő keretrendszer,
  • mobilszámlázási keretrendszer,
  • a MIK teszthálózatának hasznosítása,
  • klímamonitorozás és gesztus alapú vezérlés intelligens munkakörnyezetben,
  • IMS-hez kapcsolódó autorizációs brókerszolgáltatás,
  • mobilszolgáltatások és alkalmazások fejlesztése,
  • felhasználói viselkedés a konvergens médiában.


Köszöntőjében Pap László, a MIK elnöke utalt az eddig elért k+f eredményekre, amelyeket 14 know-how; 2 szabadalom; 199 nemzetközi és 47 hazai tudományos publikáció; 12 diplomamunka és 3 doktori disszertáció jellemez. A jövőképről szólva, kiemelte, hogy tervezik egy úgynevezett egyesített innovációs központ létrehozását a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán; illetve a MIK saját önálló vállalkozását is létre kívánják hozni.

Bevezető előadást "Az NKTH pályázati stratégiája - Ötlettől a piacig" címmel Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke tartott.(A MIK projekt újabb programéve is az NKTH támogatásával valósult meg). Az előadásban említett néhány adat: Magyarország a GDP 1 százalékát fordítja kutatásra-fejlestésre-innovációra. Ez jelenleg évi 250-290 milliárd forintot jelent. Az "Ötlettől a piacig" elnevezésű NKTH projekt keretében többek között a Nemzeti Tudásközpont Programot hirdetik meg, amelynek során, pályázati elbírálást követően 7-10 központ kaphat támogatást. Az új pályázatokat rövidesen kiírják. Szintén a projekt keretében alkalmazás-orientált pályázatokat várnak a Nemzetközi Technológia Programban, amelyben idén a felülről irányított (top-down) megközelítést követik. A stratégiai kutatások támogatására rendelkezésre álló 18 milliárd forint elosztására kiírt pályázatok március közepén zárultak, várhatóan mintegy 35-40 pályázatot tud az NKTH támogatni. A Vállalkozó Magyarország Programban főleg a kkv-k támogatására, az ottani k+f munkaerő megőrzésére mintegy1600 millió forint áll idén pályázati úton rendelkezésre. Az Együttműködő Magyarország Programban pedig magyar kutatók, kutatóhelyek nemzetközi k+f-be való bekapcsolását segíti a hivatal.

Kulcsszavak: MIK innováció

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jó portréfotók szakértelmet, technikát és elköteleződést igényelnek

A HONOR legújabb termékcsaládja, a HONOR 200 Pro-val az élen a portréfotózást helyezte előtérbe. Az új eszközökkel egy stúdiót hordozhatsz a zsebedben, ami a mesterséges intelligencia segítségével és a profi kialakításnak köszönhetően jelentősen megkönnyíti azt, hogy kiváló képeket készíts. Ezzel együtt azonban van pár tippünk ahhoz, hogy miként hozd ki a maximumot készülékedből – akár a legújabb szériát használod, akár más készüléket.

2024. június 22. 14:08

Nem csak régi mobilt keresnek a magyarok a Rejoy.hu-nál

A nyaralási szezon és az iskolai tanév vége közeledtével itthon is átalakultak az felújított eszközök piacának trendjei a Rejoynál. A legújabb Apple-készülék, a tavaly szeptemberben debütált iPhone 15 nem csupán elérhetőa cég kínálatában, de májusra pedig már a harmadik legnépszerűbb készülék volt a magyar vásárlók körében. Ezzel szemben eladásra főleg három-öt éves iPhone-okat, illetve két-öt éves, Androidot futtató Samsung készülékeket küldenek be az ügyfelek, tavasz óta pedig a csupán kétéves Samsung Galaxy S22 Ultra csúcsmodellből is nagy számban érkeznek eladó példányok.

2024. június 20. 10:01

06.20-án korlátlan belföldi mobilnet a Yetteltől

A Yettel célja, hogy ügyfelei szabadon és gondtalanul tesztelhessék a korlátlan mobilnet-élményt, ezért a mobiltársaság hivatalos előhívó számával azonos dátumon, 06.20-án egy napra lekapcsolja az adatforgalmi számlálókat és korlátlan, díjmentes belföldi mobilinternettel lepi meg ügyfeleit.

2024. június 18. 19:26

Olimpia, ahogy korábban még nem láthattuk

A Samsung, az olimpiai és paralimpiai játékok nemzetközi partnereként bejelentette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és az Olympic Broadcasting Serviceszel (OBS) együttműködve új szintre emeli a 2024-es párizsi olimpia közvetítését, friss élményt nyújtva a tévénézőknek és a szurkolóknak. A különleges, maguk nemében eddig példa nélküli felvételek, amelyeket a Samsung Galaxy S24 Ultra készülékkel rögzítenek és osztanak meg, fontos szerepet játszanak majd abban, hogy a Szajna folyón zajló történelmi nyitóünnepségét és az olimpiai játékok vitorlásversenyeit egészen új szemszögből láthassuk.

2024. június 18. 16:24

Sandberg mobilkiegészítők a nyaraláshoz

Manapság egyre több okoskészüléket használunk, melyek töltéséhez külön adapterekre és kábelekre van szükségünk. Ez leginkább utazás során jelenthet problémát, hiszen a töltőadapterek meglepően sok helyet tudnak elfoglalni egy táskában, nem beszélve a laptoptöltők méretéről. A Sandberg ezekre a nehézségekre igyekszik két megoldást is kínálni nagy teljesítményű, kompakt töltőadapterével és 3 az 1-ben vezeték nélküli hordozható töltőjével.

2024. június 17. 18:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40