Hamarosan a cirill és a görög ábécé előtt is megnyílik a .eu internetes domain

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 30. 10:05

A bolgárok és a görögök rövidesen saját anyanyelvük betűivel is használhatják a .eu weboldalakat.

Az Európai Bizottság elfogadta azokat az új uniós szabályokat, amelyek lehetővé teszik az internethasználók és a vállalkozások számára, hogy az Európai Unió mind a 23 hivatalos nyelvének összes karakterével - beleértve most már a cirill és a görög betűket is - regisztrálhassanak .eu domainnevet. A bolgárok, görögök és ciprusiak által használt ábécék betűkészlete mellett más nyelvek különleges karakterei is elérhetővé válnak. A csehek eddig csak 27 karaktert használhattak a 42 közül, míg a litvánok 23-at a 32-ből.

"Három évvel elindítása után a .eu értékes választási lehetőséggé vált az európai internetes identitást választó vállalkozások és állampolgárok számára, akiknek a száma egyre nő. A .eu domainnév választása egyszerű módja annak, hogy a vállalkozások megmutathassák: székhelyük az Európai Unió 27 tagállamának valamelyikében található, és szigorú EU-jogszabályok vonatkoznak működésükre, különösen ha adatvédelemről, fogyasztóvédelemről vagy az EU pénzügyi piacáról van szó" - mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős EU-biztos.

Mint hozzátette, lehetővé kívánták tenni, hogy az európaiak által választott domainnevek is tükrözhessék Európa sokszínűségét. Ezért döntöttek úgy, hogy elérhetővé teszik a .eu-t a tagállamokban használt valamennyi ábécé és az Európai Unió 23 hivatalos nyelvének mindegyik karaktere számára.

Eddig a .eu felső szintű domain alatt bejegyzett domainnevek kizárólag az "a-z" karaktereket, a "0-9" számjegyeket és a "-" jelet tartalmazhatták.

Az európai felső szintű domain fejlődéséről szóló bizottsági jelentés szerint a regisztrált .eu domainnevek száma 2007-ben, valamint 2008-ban is 11 százalékkal nőtt, és jelenleg eléri a 3 milliót. A .eu domain használatának lehetősége 2006 áprilisában nyílt meg az Európai Unió valamennyi lakosa és az unióban székhellyel rendelkező minden szervezet előtt. A regisztrációs díj 2007-ben 10 euróról 5 euróra, majd 2008-ban 4 euróra csökkent. A .eu Európa negyedik legnépszerűbb országkód szerinti felső szintű domainje lett, csak a .de (Németország), a .uk (Nagy-Britannia) és a .nl (Hollandia) előzi meg. A .eu a világ kilencedik leggyakrabban használt domainje.

Az EU svéd elnökségének hivatalos weboldala első alkalommal érhető el .eu domainnév alatt: www.se2009.eu.

Kulcsszavak: EU domain

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Út a felsőoktatásba: a jövő mérnökei versenyeztek a Széchenyi-egyetemen

A mérnöki hivatásokat élményalapú oktatással népszerűsíti a győri Széchenyi István Egyetem a jövő mérnökeinek szánt előkészítő képzéssel, amelynek elvégzésével a középiskolások intézményi többletpontokat szerezhetnek a felvételihez. A tavaszi szemeszter a napokban az autonóm járművek versenyével zárult, amelyen a diákoknak úgy kellett programozniuk robotjárműveiket, hogy azok a kijelölt pályán, önvezető módon a lehető legmesszebb jussanak.

2024. június 17. 17:01

Az OMV kiskereskedelmi hálózatának arculata új megjelenést kap Közép-Kelet-Európában

Az OMV egy újabb lépést tett a cég átalakulásának útján: a vállalat az elkövetkező három évben hét országban, Magyarország mellett Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában és Szerbiában is bevezeti az új arculatát. A stratégia célja, hogy hozzájáruljon egy olyan világ megteremtéséhez, amelyben a fenntartható energia, a fenntartható mobilitás és a fenntartható életmód mindenki számára valósággá válhat. 

2024. június 17. 13:20

Az ABB az elektromos buszokhoz készült, energiahatékony motor- és invertercsomagot vezet be a piacra

Az ABB bejelentette az AMXE250 motorból és HES580 inverterből álló, kifejezetten az elektromos buszok igényeire szabott új és innovatív csomagjának bevezetését. Az új hajtáscsomag, amelynek harmonikus működése egy hatékonyabb, megbízhatóbb és az ipar számára azonnal rendelkezésre álló megoldást eredményez, jelentős előrelépést jelent a tisztább és fenntarthatóbb közlekedési lehetőségek terén.

2024. június 17. 11:28

K&H: Adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 09:55

A Samsung új okosórája mélyreható betekintést kínál egészségügyi állapotunkról

A Samsung bejelentette okosóra termékcsaládja új tagjának bevezetését.  A júniustól Magyarországon is kapható Galaxy Watch FE készülékkel még több felhasználó férhet hozzá a vállalat fejlett és átfogó, jóllétet szolgáló élményéhez. A Galaxy Watch FE a Galaxy Watch úttörő hardverteljesítményét és fejlett egészség- és fitneszmegőrző funkcióit stílusos és tartós kialakítással ötvözi. Az új okosóra ideális lehet mindazoknak, akik széleskörű ismeretekkel javítanának általános egészségi állapotukon és jóllétükön.

 

2024. június 16. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30