iPhone OS 4 rendszer bétaverzió: multitasking, mappák, iBooks, egyesített postafiók

Kovács Attila, 2010. április 12. 14:42

Az Apple bemutatta az iPhone OS 4-et, valamint megjelentette a negyedik főverzió bétaverzióját az iPhone Developer Program tagjai számára.

Az iPhone OS 4-hez frissített szoftverfejlesztői készlet (SDK) tartozik. Ezzel több mint 1500 új API és száznál is több új funkció áll a fejlesztők rendelkezésére. Az iPhone és iPod touch készülékek felhasználói számára a nyár folyamán lesznek elérhetők az új funkciók. A rendszer többek között olyan szolgáltatásokkal bővült, mint a multitasking a harmadik féltől származó alkalmazásokhoz, illetve a könnyebb rendszerezést és az alkalmazások egyszerűbb elérését segítő mappák funkció. A továbbfejlesztett Mail alkalmazás lehetővé teszi a postafiókok egyesítését, gyors váltást biztosít a postafiókok között, és támogatja az üzenetláncok használatát. Az új funkciók része a kiterjesztett, még korszerűbb adatvédelemmel működő vállalati támogatás, mobileszköz-kezelés és a vezeték nélküli alkalmazástovábbítás is. A rendszern része az Apple új mobilhirdetési platformja, az iAd, és az iBooks szolgáltatás is. Ez utóbbi, a kiváló új digitáliskönyv-olvasó mellett az iPad készülékeken nemrég bemutatkozó online könyváruházat is elérhetővé teszi a felhasználók számára.

Az iPhone OS 4-et száznál is több új funkcióval bővítettek. Ezek közé tartozik a multitasking, a mappák használata, a postafiókok egyesítésének lehetősége, a kiterjedtebb vállalati támogatás, valamint az iBooks könyvolvasó és az iBookstore online áruház iPhone-okhoz készült változata. Az iPhone OS 4 új multitasking funkciójával a felhasználók gyorsan mozoghatnak az alkalmazások között. A fejlesztők a hét új multitasking szolgáltatás segítségével egyszerűen építhetik be a multitasking funkciót saját alkalmazásaikba. E szolgáltatások közé tartozik a háttérben történő hangkezelés, amellyel a Pandora vagy más hasonló szolgáltatások zenét játszhatnak le a háttérben, valamint a VoIP, mely segítségével a felhasználó az iPhone készenléti állapotában és más alkalmazások használata közben is fogadhat VoIP-hívásokat. Az iPhone OS 4 úgy biztosít multitasking funkciót a harmadik féltől származó alkalmazásokhoz, hogy kiküszöböli a más mobileszközökön eddig megoldatlan központi problémákat: a multitasking nem megy az akkumulátor-üzemidő rovására, és nem csökkenti az előtérben futó alkalmazás teljesítményét.
A mappák segítik a könnyebb rendszerezést és az alkalmazások egyszerűbb elérését. Csupán két alkalmazás ikonját kell egymásra húzni, és a mappa automatikusan létrejön. A mappák elnevezése is automatikusan történik az adott alkalmazások App Store-beli kategóriájának megfelelően .Az iTunes 9.2 programmal az iPhone-mappák Mac számítógépen és PC-n is létrehozhatók, illetve kezelhetők.

Az iPhone OS 4 mobileszközös levelezési lehetőségei: postafiókok egyesítése lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen postafiókban jelenítsék meg több e-mail fiókjuk üzeneteit. Ha külön-külön szeretnék megtekinteni fiókjaikat, néhány érintéssel válthatnak a különböző postafiókok között. Az üzenetek beszélgetések szerint láncokba rendezhetők, ezáltal könnyebben követhetők az üzenetváltások. Az e-mail mellékletek megnyitására az App Store kínálatában kompatibilis alkalmazások állnak a felhasználók rendelkezésére.

Az iPhone OS 4 rendszerben a fejlesztők egyszerűen beágyazhatják az iAd mobilhirdetési-lehetőségeket alkalmazásaikba, a hirdetések továbbítása pedig dinamikusan, vezeték nélküli technológiával történik a készülékekre. Az iPhone OS 4 bétájához tartozik a Game Center előzetes fejlesztői verziója is. Ez olyan API-csomagot tartalmaz, amely lehetővé teszi a meghívásos játékok fejlesztését. Programozhatóvá válik vele a párosításon és eredménykövetésen alapuló többszereplős játékok indítása, valamint a legmagasabb pontszámok összehasonlítása egy főtáblában. A GameKit API-k segítségével létrehozott játékok a Game Center hálózatban, az Apple új közösségi játékhálózatában működnek majd.
Az iPhone OS 4 új vállalati szolgáltatásai erősítik a biztonságot, növelik a méretezhetőséget és a kompatibilitást. Az új mobileszköz-kezelési szolgáltatás integrálható a harmadik felek szervereivel, így lehetséges a vállalati iPhone készülékek vezeték nélküli konfigurálása, lekérdezése és akár törlése vagy zárolása is. Az iPhone OS 4 használatával a cégek biztonságosan üzemeltethetik saját fejlesztésű, belső használatú alkalmazásaikat, és vezeték nélküli technológiával juttathatják el őket munkatársaikhoz. Az új adatvédelmi funkció a felhasználói hozzáférési kódot titkosítási kulcsként használva védi az iPhone készüléken tárolt e-maileket és mellékleteiket.

Elérhetőség Az iPhone Developer Program tagjai a developer.apple.com címen hozzáférhetnek az iPhone OS 4 bétaverziójú szoftverhez és az SDK-hoz. Az iPhone OS 4 szoftverfrissítésként a nyár folyamán lesz elérhető az iPhone és az iPod touch készülékekhez. Egyes funkciók nem feltétlenül érhetők el valamennyi terméken.Az iPhone OS 4 iPad készülékekhez készült verziója ez év őszén válik elérhetővé.

Kulcsszavak: iPhone

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az eMAG és a Rejoy elindítja az Easy Buyback programot

Mivel a legnépszerűbb mobiltelefonok átlagára az elmúlt négy évben megduplázódott, az eMAG a Rejoy.hu-val közösen kialakított, teljes mértékben online igénybe vehető Easy BuyBack programon keresztül az eMAG vásárlói régi telefonjuk eladásából származó extra pénzt is beforgathatják új okostelefonjuk megvásárlásába. 

2024. június 14. 17:43

Ünnepeld a futball életérzését csevegés közben és nyerj te is a Viberen

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és a hangalapú kommunikáció globális piacvezetője minden igazi futballrajongót meghív, hogy vegyenek részt interaktív tippjátékában, amely még közelebb hozza a barátokat, családtagokat és kollégákat az eseményekhez. 

2024. június 14. 11:27

Stúdió kaliberű portréfotózási képességekkel érkezik a HONOR 200 termékcsalád

A HONOR, Európa leggyorsabban növekvő okostelefon-márkája ma a párizsi Hipódromo de París-Longchamp helyszínén egy látványos rendezvényen mutatta be a HONOR 200 termékcsaládot. Az eseményen – amelyen több mint 800 európai újságíró és partner vett részt – a vállalat megerősítette, hogy a HONOR 200-as széria Magyarországra is érkezik. Ezzel együtt most először lesz kapható a régióban és az országban a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro. 

2024. június 13. 09:10

Az érettségire való felkészülésben is jól jöhetnek az okostelefonok

Az emelt szintű szobeli érettségik már nagyban zajlanak, alig két hét múlva pedig a középszintűek is elkezdődnek. A diákok számára fontos, hogy koncentráljanak, összeszedjék gondolataikat, és rendezetté tegyék hétköznapjaikat az ideális felkészüléshez. A HONOR által ajánlott alkalmazások pontosan ebben segítenek.

2024. június 7. 09:55

Félnek a csalóktól: a magyar internetezők 15 százaléka elkerüli az online fizetést

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás során csalás áldozatává válik, 94 százalékuk védekezik is valamilyen módon a visszaélésekkel szemben. Ugyanakkor 15 százalék azok aránya, akik inkább kerülik az online fizetést, annyira félnek az adathalászattól. 

2024. június 1. 10:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30