Egyre népszerűbbek az Android okostelefonok

Milkovits Gábor, 2010. május 20. 08:17

A Gartner legfrissebb statisztikája szerint az Android operációs rendszernek az okostelefonos piac közel 10 százalékát sikerült megszereznie az idei első negyedévben, miközben tavaly ilyenkor még alig 1,6 százalékon állt.

A Google mobiltelefonos operációs rendszerének ezzel sikerült jócskán megelőznie a Microsoft Windows Mobile-t, amely a tavaly március végi 10,2-ról 6,8 százalékra esett vissza. Az Apple iPhone szintén igen jól szerepelt és így a 2009 eleji 10,5 százalék helyett most már a piac 15,4 százalékát birtokolja. A szintén Linux-alapú, nyílt forráskódú és ingyenes Android egyértelműen versenyképes alternatívát jelent a „fapados” Linux mobil operációs rendszerekkel szemben, így nem véletlen, hogy utóbbiak az egy évvel korábbi 7 százalék helyett mára csupán 3,7 százalékon állnak.

A 44,3 százalékkal piacvezető Symbian és a 19,4 százalékkal második RIM egyaránt veszített valamicskét a többiekkel szembeni előnyéből, ez azonban önmagában nem feltétlenül jelent visszaesést. Mindkét cégnek sikerült ugyanis több okostelefont értékesítenie, mint egy évvel ezelőtt, csak éppen ez sem volt elegendő pozíciójuk megszilárdításához akkor, amikor a teljes ágazat összességében 48,7 százalékkal bővült egy év alatt. Szakértők szerint az Android látványos előretöréséből arra lehet következtetni, hogy egy éven belül akár utol is érhetik az ilyen készülékek az iPhone népszerűségét. A Windows rendszer jövője pedig nagymértékben függ attól, hogy hogyan fogadja majd a piac az idén debütáló Windows Phone 7 platformot.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az eMAG és a Rejoy elindítja az Easy Buyback programot

Mivel a legnépszerűbb mobiltelefonok átlagára az elmúlt négy évben megduplázódott, az eMAG a Rejoy.hu-val közösen kialakított, teljes mértékben online igénybe vehető Easy BuyBack programon keresztül az eMAG vásárlói régi telefonjuk eladásából származó extra pénzt is beforgathatják új okostelefonjuk megvásárlásába. 

2024. június 14. 17:43

Ünnepeld a futball életérzését csevegés közben és nyerj te is a Viberen

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és a hangalapú kommunikáció globális piacvezetője minden igazi futballrajongót meghív, hogy vegyenek részt interaktív tippjátékában, amely még közelebb hozza a barátokat, családtagokat és kollégákat az eseményekhez. 

2024. június 14. 11:27

Stúdió kaliberű portréfotózási képességekkel érkezik a HONOR 200 termékcsalád

A HONOR, Európa leggyorsabban növekvő okostelefon-márkája ma a párizsi Hipódromo de París-Longchamp helyszínén egy látványos rendezvényen mutatta be a HONOR 200 termékcsaládot. Az eseményen – amelyen több mint 800 európai újságíró és partner vett részt – a vállalat megerősítette, hogy a HONOR 200-as széria Magyarországra is érkezik. Ezzel együtt most először lesz kapható a régióban és az országban a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro. 

2024. június 13. 09:10

Az érettségire való felkészülésben is jól jöhetnek az okostelefonok

Az emelt szintű szobeli érettségik már nagyban zajlanak, alig két hét múlva pedig a középszintűek is elkezdődnek. A diákok számára fontos, hogy koncentráljanak, összeszedjék gondolataikat, és rendezetté tegyék hétköznapjaikat az ideális felkészüléshez. A HONOR által ajánlott alkalmazások pontosan ebben segítenek.

2024. június 7. 09:55

Félnek a csalóktól: a magyar internetezők 15 százaléka elkerüli az online fizetést

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás során csalás áldozatává válik, 94 százalékuk védekezik is valamilyen módon a visszaélésekkel szemben. Ugyanakkor 15 százalék azok aránya, akik inkább kerülik az online fizetést, annyira félnek az adathalászattól. 

2024. június 1. 10:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30