Szaúd-Arábia blokkolta a Facebookot

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 15. 07:18

Az arab ország rövid időre 27 millió ember hozzáférését szüntette meg a Facebookhoz morális okokból, majd helyreállították a közösségi oldal elérhetőségét.

Hivatalos források szerint a jelzésértékű letiltás oka az volt, hogy a Facebook „átlépte a vonalat” az ország nyugati világnál konzervatívabb morális értékeihez képest. A közösségi oldalhoz néhány órán át nem lehetett hozzáférni, a felhasználókat a „korlátozott tartalom” üzenet fogadta, ami egyértelműen nem műszaki hibára, hanem hivatalos beavatkozásra utal. Az érdeklődők ezrei próbáltak online üzenetekben utánajárni a történteknek, ám mire komolyabb zavart kelthetett volna az intézkedés, feloldották a zárlatot. A kérdéses időszakban 27 millió felhasználó hozzáférését korlátozták. Az ország saját morális értékeinek megsértése miatt alkalmazott időszakos korlátozás korántsem ismeretlen, korábban Pakisztán és Banglades is alkalmazta már ezt a módszert. A korábbi példákhoz képest egyébként a szaúd-arábiai lépés az egyik legrövidebb korlátozást jelentette, Pakisztán, illetve Banglades néhány naptól egy hétig tartó időszakra is hozott már ilyen döntést. Egyelőre nem tudni, a szaúdi hatóságok miért döntöttek a figyelmeztető lépés mellett, Pakisztán esetében egyértelműen meghatározható okok álltak a háttérben, például a „Mindenki rajzoljon Mohamedet nap”, mely a prófétát korábban sértő módon ábrázoló képek fényében érthető módon kihívta a vallási szempontból érzékeny ország haragját. Szaúd-Arábia nem nevezett meg konkrét okot, a Facebook pedig nem kommentálta az eseményt.

Kulcsszavak: Facebook

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI már a konyhaajtón kopogtat

Az újgenerációs Samsung háztartási eszközök többek közt a konyha fogalmát is újraértelmezhetik a mesterséges intelligencia segítségével. Az AI lehetőségeknek és SmartThings funkcióknak köszönhetően számos konyhai készülékünk még hatékonyabban végezheti feladatait. 

2024. június 15. 18:17

Az AS5402T elnyerte a PCMAG „Editor’s Choice” díját

Az ASUSTOR AS5402T modelljét a PCMAG ismét „Editor’s Choice” kitüntetéssel díjazta. Az ASUSTOR idén számos nagyra értékelt zászlóshajó NAS-modellt dobott piacra, beleértve – de nem kizárólagosan – az AS5402T is. 

2024. június 15. 13:24

Több minőségi időre vágynak az apák a gyerekeikkel

Hétköznapokon az apák több mint kétharmada átlagosan kevesebb mint két órát, hétvégenként több mint öt órát tölt a gyerekeivel. A gyerekekkel rendelkezésre álló minőségi idő az apák többsége szerint nem elegendő – így gondolják a Yettel apák napja kapcsán készült felmérésében részt vevő válaszadók. A megállapításokat nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják: az apaszabadság az apa, az édesanya és a gyermek számára is hasznos, és még a munkáltatónak is előnyökkel jár.

2024. június 15. 11:48

Hogyan spóroljunk pénzt a labdarúgó-Eb-n?

Sokan utaznak Magyarországról Németországba, hogy a helyszínen szurkolhassanak a nemzeti válogatottnak, vagy hogy a többi izgalmas mérkőzés valamelyikét megnézzék. Minden utazáskor érdemes szem előtt tartanunk néhány gyakorlati tippet a költéseink kapcsán, például hogyan spórolhatunk a legtöbbet euró-övezetben, amikor kártyával fizetünk. Érdemes átgondolni azt is, hogyan és hol tartsuk a pénztárcánkat, illetve, hogy milyen fizetési módokat használjunk, hogy biztonságban tudjuk pénzünket.

2024. június 15. 09:55

Az AWS és a SAP mesterséges intelligenciával fejleszti a vállalati erőforrásgazdálkodását

Stratégiai együttműködést kötött egymással az Amazon Web Services (AWS) és az SAP. A generatív mesterséges intelligencia segítségével új képeségekkel és nagyobb hatékonysággal vértezik fel a SAP modern, felhő-alapú vállalati erőforrás-tervezési (ERP) rendszerét. 

2024. június 14. 19:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30