Elhalasztott döntés az internetes szerzői jogokról

MTI Sajtóadatbank, 2000. május 29. 17:27
Az Európai Unió tagországai nem tudtak megállapodásra jutni arról, milyen mértékben terjesszék ki a szerzői jogok védelmét az internet számítógépes hálózaton hozzáférhető alkotásainak kezelésénél.
Az EU-ban jelenleg érvényes szerzői jogi szabályozás nem terjed ki a új technológiákra, köztük az internetre, miközben a hálón már-már szinte ellenőrizhetetlenül folyik a védelmet kívánó termékek reprodukálása, kereskedelme és korlátozás nélküli nyilvánosság elé tárása. Ezért abban a tekintetben teljes az egyetértés a tagországok között, hogy a szerzői jogok védelmét a korunk úgynevezett információs társadalmában fontos szerepet játszó elektronikus eszközökre is ki kell terjeszteni.

A tizenöt tagállam illetékes - uniós piaci ügyekkel foglalkozó - minisztere között azonban egyelőre nincs teljes konszenzus abban, milyen erősségű legyen ez a védelem. Elsősorban a skandináv államok és Nagy-Britannia ugyanis amellett kardoskodnak, hogy csak kisebb mértékű kompenzációt helyezzenek kilátásba a megsértett jogú szerzőnek, míg a déli államok a lehető legszigorúbb védelmet és a szerzők mind teljesebb kártalanításának kötelezővé tételét szorgalmazzák.

Brüsszeli ülésükön a miniszterek mindazonáltal leszögezték, hogy még ebben a fél évben megállapodásra szeretnének jutni ebben a témában. Elképzelhető, hogy emiatt három héten belül ismét találkoznak.

Kulcsszavak: jog +fontos

Képzési lehetőségekkel lehet megtartani a kifáradt munkavállalókat

A munkavállalók majdnem fele (45%) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62%) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28% akár váltana is munkahelyet egy éven belül – derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.

2024. június 28. 11:32

Robotika: a fejlődés új szakaszába léphet a műtőben

Előnyei nyilvánvalóak: nem fárad el, emellett maximális precizitást, gyorsaságot és optimális ergonómiát kínál. A szakértők a használatukat a páciensek kezelésének következő fejlődési pontjaként látják. A robotrendszereket már napjainkban is számos sebészeti beavatkozásban alkalmazzák, például az ortopédia, a neurológia, a szív-mellkassebészet és fül-orr-gégészet területén. A jól ismer gyártók mellett innovatív induló vállalkozások is elkezdtek belépni a piacra.

2024. június 28. 11:32

Játékosoknak és influenszereknek is segít az új UPS

Áramszünet miatt elbukott online csaták, az élő videóközvetítés megszakadása miatt csalódott követők ezrei – ennek üzen hadat a Schneider Electric új szünetmentes tápegysége, amelyet kifejezetten a játékosok, az influenszerek és a streaming közvetítést adók igényeit figyelembe véve fejlesztettek ki. Az új termék, ami nemcsak az áramszünetek során nyújt hasznos segítséget, hanem az áramerősség ingadozása ellen is védi az értékes eszközöket, a mai naptól érhető el Európában. 

2024. június 28. 11:00

A HONOR leleplezte az ipar első AI defókuszáló szemvédelmi és deepfake-érzékelő funkcióit

A HONOR két iparágvezető, készülékekre telepített AI-innovációt mutatott be, amelyek célja a felhasználói lehetőségek és a biztonság új szintre emelése. A HONOR az MWC Shanghai 2024-en tartott előadásán bemutatta legújabb fejlesztéseit az emberközpontú AI, az AI Defocus Eye Protection és az AI Deepfake Detection terén – az előadás címe “Az ember és az AI szinergiája: az intelligens eszközök több lehetőséget kínálnak az embereknek" volt. A keynote során a vállalat megerősítette, hogy az emberközpontú, készülékre telepített AI-ra összpontosít, ahogy azt is, hogy határozottan hisz az AI-alapú hardverekben rejlő lehetőségekben.

2024. június 27. 20:41

Új igazgatóval új igazgatóságot alakít a Yettel

Július 1-től kezdi meg működését a Mesterséges Intelligencia és Adatelemzési Igazgatóság, élén a bolgár szakember, Denitsa Gavrilova vezetésével.

2024. június 27. 19:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40