A szülők kevéssé figyelnek gyermekük internetezési szokásaira

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 28. 09:12

A családok internethasználati szokásaiba nyújtottak betekintést nemzetközi összehasonlításban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közös, Balatonalmádiban rendezett konferenciájának előadói kedden délután.

Homayoun Sarkechik, a Symantec regionális menedzsere egy olyan kutatás eredményeiről számolt be, amely a világ 14 országában, összesen 7.061 felnőtt és 2.800 gyermek részvételével zajlott. Ezekből kiderül, hogy még a gyerekek 38 százaléka is úgy látja: túl sok időt tölt internetezéssel. A szülők több mint 70 százaléka gondolja ugyanezt a gyermekéről. A 8 és 17 év közötti korosztály 83 százaléka rendszeresen játszik a neten, 73 százaléka szörföl, 71 százaléka a házi feladat megoldásához is felhasználja a világhálót, 67 százaléka pedig gyakran cseveg barátaival online.
A Norton Online Family Tanulmányból kiderül, hogy a szülők 60 százaléka félti a gyermekét attól, hogy számára káros tartalmat talál az interneten, vagy hogy kiad magáról valamilyen személyes információt. Ennek ellenére a gyermekek többsége elmondta: szülei nem ellenőrzik, hogy mire használja a világhálót.

A világon nyugatról kelet felé haladva csökken azoknak a felnőtteknek a száma, akik szerint kontrollálni kell a fiatalok nethasználatát: Kanadában és az Egyesült Államokban a szülők 61 százaléka ért ezzel egyet, míg Kínában mindössze 11 százalékuk.

A kutatós szerint a gyermekek a kontroll hiánya ellenére kialakítják saját "etikai kódexüket", legtöbbjük igyekszik csak olyan dolgokat mondani és tenni a neten, mint amilyet a valóságban is mondana vagy tenne. A megkérdezett gyermekek 48 százaléka úgy látja: szülei kevésbé értenek a világháló használatához, mint ő maga, és 86 százalékuk állítja, hogy betartaná a szülő által lefektetett szabályokat. Több mint 80 százalékuk szívesen megbeszélné az internetezés közben megélt negatív élményeit egy felnőttel, miközben 62 százalékuk már szerzett rossz tapasztalatot.

Az egyik magyar közösségi oldal üzemeltetői számára nem a kiskorúakat megkereső idegenek problematikája, sokkal inkább a családi viszályok kezelése jelentett kihívást. Detrekői Zsuzsa, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete, valamint az Origo Zrt. jogtanácsosa elmondta: a legnagyobb számban elvált szülők keresik meg őket, kifogásolva azokat a fotókat, amelyeket volt házastársuk tölt fel például a gyermekükről.
Hozzátette: az iwiw üzemeltetői egy alkalommal a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársait is értesítették, amikor számos, egymással kapcsolatban álló fiatal lány profiljában is félmeztelen képeket találtak. Kiderült: nem gyermekprostitúciós hálózat állt az eset mögött, hanem egy fiatal társaság tagjai körében divat lett a magamutogatás.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új iparági sztenderd a tűzvédelemben

Folyamatosan bővül azoknak intézményeknek, gyáraknak, logisztikai központoknak a száma, amelyek egyszerűbbé és papírmentessé tették az ellenőrzési, karbantartási folyamatokat és azok dokumentálását egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően. A szoftvercég innovációja a következő időszakban egyfajta iparági sztenderddé válik a területen, amellyel átláthatóvá, egységesség válnak az ellenőrzések, auditálások folyamata is.

2024. június 25. 17:04

Aggódhatnak a kripto csalók: magyar csapat is küld elemzéseket az FBI-nak

Kifinomult elemzői tudással, legmagasabb nemzetközi vizsgákkal, és a világ egyik legismertebb analitikai programjával ered a kripto csalók nyomába egy hazai elemző csapat. A pár hónapja indult vállalkozás hírneve máris meghaladta az országhatárokat: egyaránt dolgoztak Nevada állam legismertebb ügyvédi irodájának és az FBI számára is.

2024. június 25. 15:26

Itt a Bridgestone új négyévszakos defekttűrő gumiabroncsa

A Bridgestone továbbfejlesztette a prémiumkategóriás négyévszakos túraautó-abroncsát az egyedülálló DriveGuard Run-Flat (RFT) defekttűrő technológia beépítésével. Ezen újításnak köszönhetően a járművezetők egy defekt esetén még további 80 kilométert is megtehetnek akár 80 km/órás sebességgel, így biztosítva számukra a teljes biztonságot, kényelmet és nyugalmat. Az elektromos járművekre is alkalmas Turanza All Season 6 ENLITEN a DriveGuard RFT-vel felszerelve kiváló fékteljesítményt nyújt bármely évszakban, különösképp hó- és futásteljesítményt tekintve.

2024. június 25. 13:49

Új Kingston FURY, a versenyautók által ihletett DDR5-memória

A Kingston FURY, a memóriatermékek és -technológiai megoldások terén globális piacvezető vezető Kingston Technology Company, Inc. vállalat nagy teljesítményű megoldásokra specializálódott részlege, bemutatta legújabb memóriáját, a Kingston FURY Renegade DDR5 RGB Limited Editiont. Az autók és az autóversenyzés szeretete által ihletett készlet a versenypályák lendületét idézi.

2024. június 25. 11:37

A pénzügyileg legstabilabb vállalatok között a Robot System

A Robot System Kft. mostantól Dun & Bradstreet tanúsítvánnyal rendelkezik, mely a globális üzleti információszolgáltatás és -minősítés vezetőjeként, minden működő vállalkozás pénzügyi stabilitását és üzleti megbízhatóságát értékeli egy folyamatosan ellenőrzött és bizonyított, nemzetközi szakértők által kidolgozott módszertan alapján. Ennek eredményeként került cégünk, a Robot System Kft., a pénzügyileg legstabilabb vállalatok közé.

2024. június 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40