Év végére hozzánk is megérkeznek a Unitree robotkutyái

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 13. 19:31

A professzionális és a fogyasztói felhasználású bionikus robotok területén vezető szerepet betöltő Unitree Robotics bemutatta a következő generációs négylábú robotplatformjait. A Go2 termékcsalád három kategóriában nyolc különböző típust kínál különböző felhasználói szegmensek igényeinek megfelelően. A modellek mindegyikében szériafelszereltség a térbeli mintázatok leképezésére használt lézerszkenner (LIDAR), és egyes típusok már alkalmazzák a mélytanuláson és generatív nyelvi modellen (GPT) alapuló automatikus kódgeneráló funkciót is.

A kínai Unitree Robotics két évvel ezelőtt mutatta be a Go1 platformját, amely mint első fogyasztói felhasználású bionikus robotplatform, új szegmenst hozott létre a robotikai piacon, és Magyarországon is nagy sikert aratott. A hangcsoui székhelyű vállalat 2023 szeptemberben bejelentette a következő generációs Unitree Go2 termékcsaládot, amelyet elődjéhez hasonlóan három felhasználói szegmens – fogyasztói, oktatási és kutatási, és ipari ill. rendfenntartói – igényei szerint fejlesztettek.

 

 

A fogyasztói kategória alapmodellje az Unitree Go2 Air 7 kilogrammos hasznos teherrel 9 km/óra sebességgel tud haladni, és a 8000 mAh akkumulátorral több mint 1 órán át üzemel. Az intelligens terepnavigáció és akadálykerülés érdekében az új típus már egy 360X90 fokos tartományban működő lézeres letapogatót (LIDAR-t) is tartalmaz, amely 5 cm-es pontossággal tereptárgyakat érzékel. Az ugyancsak a fogyasztói kategóriába sorolt Unitree Go2 Pro már nagyobb számítási kapacitással, nagyobb hasznos teherbírással rendelkezik, 12,6 km/órás végsebességet tud elérni, valamint 4G-kapcsolatot, hangfelismerési és zenelejátszási funkciókat is tartalmaz.

 

 

A Go2 modellek természetesen minden alapvető funkcióval rendelkeznek, amellyel elődjük a Unitree Go1 is rendelkezett. A robot tizenkét mozgástengelyének köszönhetően változatos terepkörülményekkel is könnyen megbirkózik, és akár akrobatikus mutatványokra is képes. Az eszköz egy mobiltelefonos applikáció (Android és IOS) segítségével és az alapfelszereltség részét képező távirányítóval vezérelhető. A Go2 Pro robotplatformhoz jár egy vezetéknélküli érzékelő is, ami lehetővé teszi, hogy a robot a gazdájánál lévő modult követve mellette fusson vagy sétáljon.

 

„A Unitree Go1 és Go2 négylábú robotok az egyesekben kialakult félreértések ellenére nem arra valók, hogy az élő állatokat helyettesítsék. Ez egy olyan technológia, amely veszélyes és egyenetlen helyeken képes mentési és kutatási munkálatokat végezni, ezzel emberéleteket mentve, továbbá a robotikai oktatásban is kulcsszerepet vállalhat. Feltűnő megjelenésüknek köszönhetően pedig kiválóan alkalmasak szórakoztató és promóciós célokra is, erre Magyarországon is bérbevehetők már jelenleg is” – mondta el Körömi János, az INFUZE Robotics, a Unitree közép-európai képviseletének ügyvezetője.

 

 

Az oktatási és kutatási célú típusok Go2 Edu Plus néven kerülnek piacra. Ez a típus már 18 km/órás csúcssebességre képes, és több mint 2 órás üzemidőt biztosít számára a megnövelt kapacitású 15 000 mAh-s akkumulátor. A legfontosabb különbség a fogyasztói és az oktatási és kutatási célú típusok között, hogy utóbbi modellek már nem csak előre meghatározott utasítások végrehajtására alkalmasak, hanem a mesterséges intelligencia támogatásával képesek értelmezni a feladatot, majd a kódgeneráló funkció segítségével automatikusan létrehozni egy kódsort, amely végrehajtja a parancsot. Ezen felül az oktatási célú robotok esetében további programnyelvek használata is lehetséges lesz.

 

 

Mivel a robot számos mozgásformára képes, olyan feladatokat tud elvégezni, ahol az emberi jelenlét veszélyes, körülményes vagy túl drága lenne. Az ipari ill. rendfenntartói célokra fejlesztett Go2 Plus felszereltségtől függően két változatban lesz rendelhető, de mindkét típus tartalmazza a beépített kijelzős távirányítót, a 4G-s kommunikációs frekvenciát, és támogatják a kétcsatornás 1080P nagyfelbontású videó jelátvitelt. Mindkét változat négy lámpával, és nagy fényerejű „fill light” fényekkel rendelkezik. A nagyobb modell emellett nagy teljesítményű 30W-os, 3000 lumen fényerejű keresőlámpa rendszerrel és 10W teljesítményű figyelmeztető fényekkel (piros, kék megkülönböztető jelzés), és 500-800m hatótávú digitális hangszóró rendszerrel, hanglejátszási és szövegfelolvasó funkciókkal, valamint piros és kék sorozatvakuval is rendelkezik.

 

A Unitree termékeit az elmúlt években széles körben használják olyan egyetemek és vállalatok, mint a Berkeley University of California, a Massachusetts Institute of Technology, a Stanford University, The University of Tokyo, a Nanyang Tehnological University Singapore Honda Research Institute, a Google, a Facebook, az Amazon, az Nvidia, a Leica, vagy a DHL. Magyarországon a Unitree robotikai termékek forgalmazója az INFUZE Robotics.  

 

Magyarországon a kereskedelmi forgalomba kerülés várható időpontja 2023 november. Az elsőként érkező Unitree Go2 Air nettó végfelhasználói ára 1.567.000 Ft + Áfa. 

 

Bemutatkozó videó:

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis magyarországi csapata. A vezető logisztikai ingatlancég a Prologis Park Budapest-Sziget II-ben egy 350 négyzetméteres festménnyel emlékezik meg a környék állat- és növényvilágáról, ezzel is felhívva a figyelmet a fenntarthatóság és az élővilág tiszteletben tartásának fontosságára.  

2024. április 22. 19:32

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50