Év végére hozzánk is megérkeznek a Unitree robotkutyái

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 13. 19:31

A professzionális és a fogyasztói felhasználású bionikus robotok területén vezető szerepet betöltő Unitree Robotics bemutatta a következő generációs négylábú robotplatformjait. A Go2 termékcsalád három kategóriában nyolc különböző típust kínál különböző felhasználói szegmensek igényeinek megfelelően. A modellek mindegyikében szériafelszereltség a térbeli mintázatok leképezésére használt lézerszkenner (LIDAR), és egyes típusok már alkalmazzák a mélytanuláson és generatív nyelvi modellen (GPT) alapuló automatikus kódgeneráló funkciót is.

A kínai Unitree Robotics két évvel ezelőtt mutatta be a Go1 platformját, amely mint első fogyasztói felhasználású bionikus robotplatform, új szegmenst hozott létre a robotikai piacon, és Magyarországon is nagy sikert aratott. A hangcsoui székhelyű vállalat 2023 szeptemberben bejelentette a következő generációs Unitree Go2 termékcsaládot, amelyet elődjéhez hasonlóan három felhasználói szegmens – fogyasztói, oktatási és kutatási, és ipari ill. rendfenntartói – igényei szerint fejlesztettek.

 

 

A fogyasztói kategória alapmodellje az Unitree Go2 Air 7 kilogrammos hasznos teherrel 9 km/óra sebességgel tud haladni, és a 8000 mAh akkumulátorral több mint 1 órán át üzemel. Az intelligens terepnavigáció és akadálykerülés érdekében az új típus már egy 360X90 fokos tartományban működő lézeres letapogatót (LIDAR-t) is tartalmaz, amely 5 cm-es pontossággal tereptárgyakat érzékel. Az ugyancsak a fogyasztói kategóriába sorolt Unitree Go2 Pro már nagyobb számítási kapacitással, nagyobb hasznos teherbírással rendelkezik, 12,6 km/órás végsebességet tud elérni, valamint 4G-kapcsolatot, hangfelismerési és zenelejátszási funkciókat is tartalmaz.

 

 

A Go2 modellek természetesen minden alapvető funkcióval rendelkeznek, amellyel elődjük a Unitree Go1 is rendelkezett. A robot tizenkét mozgástengelyének köszönhetően változatos terepkörülményekkel is könnyen megbirkózik, és akár akrobatikus mutatványokra is képes. Az eszköz egy mobiltelefonos applikáció (Android és IOS) segítségével és az alapfelszereltség részét képező távirányítóval vezérelhető. A Go2 Pro robotplatformhoz jár egy vezetéknélküli érzékelő is, ami lehetővé teszi, hogy a robot a gazdájánál lévő modult követve mellette fusson vagy sétáljon.

 

„A Unitree Go1 és Go2 négylábú robotok az egyesekben kialakult félreértések ellenére nem arra valók, hogy az élő állatokat helyettesítsék. Ez egy olyan technológia, amely veszélyes és egyenetlen helyeken képes mentési és kutatási munkálatokat végezni, ezzel emberéleteket mentve, továbbá a robotikai oktatásban is kulcsszerepet vállalhat. Feltűnő megjelenésüknek köszönhetően pedig kiválóan alkalmasak szórakoztató és promóciós célokra is, erre Magyarországon is bérbevehetők már jelenleg is” – mondta el Körömi János, az INFUZE Robotics, a Unitree közép-európai képviseletének ügyvezetője.

 

 

Az oktatási és kutatási célú típusok Go2 Edu Plus néven kerülnek piacra. Ez a típus már 18 km/órás csúcssebességre képes, és több mint 2 órás üzemidőt biztosít számára a megnövelt kapacitású 15 000 mAh-s akkumulátor. A legfontosabb különbség a fogyasztói és az oktatási és kutatási célú típusok között, hogy utóbbi modellek már nem csak előre meghatározott utasítások végrehajtására alkalmasak, hanem a mesterséges intelligencia támogatásával képesek értelmezni a feladatot, majd a kódgeneráló funkció segítségével automatikusan létrehozni egy kódsort, amely végrehajtja a parancsot. Ezen felül az oktatási célú robotok esetében további programnyelvek használata is lehetséges lesz.

 

 

Mivel a robot számos mozgásformára képes, olyan feladatokat tud elvégezni, ahol az emberi jelenlét veszélyes, körülményes vagy túl drága lenne. Az ipari ill. rendfenntartói célokra fejlesztett Go2 Plus felszereltségtől függően két változatban lesz rendelhető, de mindkét típus tartalmazza a beépített kijelzős távirányítót, a 4G-s kommunikációs frekvenciát, és támogatják a kétcsatornás 1080P nagyfelbontású videó jelátvitelt. Mindkét változat négy lámpával, és nagy fényerejű „fill light” fényekkel rendelkezik. A nagyobb modell emellett nagy teljesítményű 30W-os, 3000 lumen fényerejű keresőlámpa rendszerrel és 10W teljesítményű figyelmeztető fényekkel (piros, kék megkülönböztető jelzés), és 500-800m hatótávú digitális hangszóró rendszerrel, hanglejátszási és szövegfelolvasó funkciókkal, valamint piros és kék sorozatvakuval is rendelkezik.

 

A Unitree termékeit az elmúlt években széles körben használják olyan egyetemek és vállalatok, mint a Berkeley University of California, a Massachusetts Institute of Technology, a Stanford University, The University of Tokyo, a Nanyang Tehnological University Singapore Honda Research Institute, a Google, a Facebook, az Amazon, az Nvidia, a Leica, vagy a DHL. Magyarországon a Unitree robotikai termékek forgalmazója az INFUZE Robotics.  

 

Magyarországon a kereskedelmi forgalomba kerülés várható időpontja 2023 november. Az elsőként érkező Unitree Go2 Air nettó végfelhasználói ára 1.567.000 Ft + Áfa. 

 

Bemutatkozó videó:

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Másodpercenként akár 480 képkockát is képes megjeleníteni az LG új monitorja

Az LG legújabb, játékosoknak szánt, 32GS95UE-B UltraGear OLED monitorja minden eddiginél gördülékenyebb grafikus megjelenítést ígér. A képfrissítési ráta mellett a csúcsfényerő is jelentősen növekedett a gyártó korábbi monitorjaihoz képest, így világosabb környezeti viszonyok mellett is tiszta és élénk képet kapnak a felhasználók.  

2024. május 29. 20:26

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

2500 oldalnyi Google dokumentum, köztük rengeteg rangsorolási szignál szivárgott ki!

Mintegy 2500 oldalnyi Google dokumentum került nyilvánosságra, melyekben rengeteg rangsorolásra vonatkozó konkrét információi is megtalálható. Sose volt hasonló adatszivárgás a Google-nál. Szuhi Attila, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője mutatja a részleteket.

2024. május 29. 16:00

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52