Már Horvátországban is 5G-n netezhetnek a Magyar Telekom ügyfelei

forrás: Prím Online, 2021. június 8. 18:49

5G roamingra vonatkozó megállapodást kötött a Magyar Telekom a Deutsche Telekom Csoporthoz tartozó Hrvatski Telekommal, Horvátország legnagyobb távközlési szolgáltatójával, amely jelenleg egyedüliként nyújt 5G szolgáltatást az országban. 

Április 1-jétől a Magyar Telekom 5G-képes készülékkel és díjcsomaggal rendelkező ügyfelei a csomagjukban foglalt EU roaming helyzetben felhasználható adatmennyiség mértékéig, külön díjfizetés nélkül élvezhetik az 5G előnyeit a Hrvatski Telekom hálózatán, annak 5G lefedettségi területén. A Hrvatski Telekom 5G előfizetői pedig Magyarországra látogatva használhatják a Magyar Telekom 5G hálózatát, arra alkalmas készülékkel és díjcsomaggal, az 5G-vel lefedett területeken. 

 

A Hrvatski Telekom 5G hálózata jelenleg 34%-os lakosságra vetített, kültéri lefedettséggel rendelkezik az országban.  Az 5G szolgáltatás országszerte több településen elérhető, köztük a négy legnagyobb városban (Zágráb, Eszék /Osijek/, Fiume /Rijeka/, Split) és 30 további településen. A Hrvatski Telekom 5G hálózata jelenleg 2100 MHz-en működik Dynamic Spectrum Sharing (DSS) technológiával, miközben a szolgáltató az új 5G spektrumsávok folyamatban lévő aukciós eljárásának befejezésére vár.

 

A Magyar Telekom egy évvel ezelőtt indította el kereskedelmi 5G szolgáltatását a 3,6 GHz-es frekvencián. Az azóta történt fejlesztéseknek köszönhetően Budapest és Budaörs mellett már 21 Balaton parti településen, valamint hat megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr) érhető el az ötödik generációs mobilszolgáltatás. Tavaly novemberben a szolgáltató a 2100 MHz-es frekvenciasávon is elindította 5G szolgáltatását, és annak köszönhetően év végére közel 30%-ra bővítette 5G hálózata lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban. A két frekvencia együttes használatával a Telekom 5G hálózat országos, lakosságra vetített, kültéri lefedettsége 9,8%. A szolgáltatás megfelelő 5G-képes készülékkel és arra alkalmas havidíjas csomaggal használható az 5G-vel lefedett területeken. 

 

A Magyar Telekom a jövőben további szolgáltatókkal - első körben a Deutsche Telekom Csoporthoz tartozó európai szolgáltatókkal - tervez 5G roaming megállapodást annak érdekében, hogy a járványhelyzetet követően, amikor újra lehetőség nyílik az utazásra, ügyfeleinek már nyaralásuk vagy üzleti utazásuk alkalmával se kelljen lemondaniuk az 5G szolgáltatás előnyeiről.

Mobilszolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Telekom bemutatja fiataloknak szóló ajánlatát

Formáld szabadon a kereted! – ez a koncepciója a Telekom új, fiataloknak szóló ajánlatának, amely az adatforgalom és a hanghívás terén is a célcsoport különböző élethelyzeteihez maximális rugalmassággal alkalmazkodik. A Kraft Ajánlat paramétereit az Y és a Z generáció megkérdezésével alakították ki – azt is ők dönthették el, hogy az alternatívák közül melyik kerüljön végül a piacra. Az ajánlat abban is igazodik a korosztály szükségleteihez, hogy igény szerint további szolgáltatásokkal bővíthető.

2021. július 26. 19:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53