Szívesebben jegyzetelünk papírra, mint okoseszközre

forrás: Prím Online, 2024. január 24. 13:38

Jobban megjegyezzük, amit papírra írtunk le, és szeretjük is a papírra való jegyzetelés érzését, de a 20 és 29 év közöttiek már majdnem egyforma arányban (54% és 46%) oszlanak meg a papír alapú és a digitális jegyzetelés előnyben részesítése szempontjából – derül ki a Lenovo megbízásából készített reprezentatív kutatásból*. A kézi és gépi jegyzetelésnek egyaránt vannak előnyei a válaszadók szerint, és már léteznek is olyan eszközök, amelyek ezeket egyesítik.

A kutatás során megkérdezettek 28%-a mondta azt, hogy napi rendszerességgel szokott jegyzetelni, a legtöbbet a 16-19 év közöttiek (41%) és a diplomások (39%) jegyzetelnek. Ha választani lehet, a válaszadók 65%-a inkább papíron jegyzetel, mint digitálisan, ehhez úgy tűnik, a nők jobban ragaszkodnak: nekik csak 23%-uk választaná a digitális jegyzetelési formát, míg a férfiaknak már 44%-a részesíti ezt előnyben.

 

A legtöbb papírt a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezők és a 16-19 év közöttiek használják el, ők válaszolták legmagasabb arányban (17% és 14%) azt, hogy évente 50-nél is több A5-ös füzetnek megfelelő papírt elhasználnak. Érdekes, hogy míg a diplomások gyakrabban jegyzetelnek, saját bevallásuk szerint ők használják a legkevesebb papírt: 49%-uk mondta azt, hogy egy év alatt öt A5-ös méretű füzetnek megfelelő lapot sem ír tele.

 

 

Ehhez hozzájárulhat, hogy a válaszadók úgy gondolják, fontos lenne csökkenteni az elhasznált papír mennyiségét. A megkérdezettek 72%-a ért valamilyen mértékben egyet azzal az állítással, hogy a papíralapú jegyzetelés nem környezetbarát, és emiatt törekedni kellene a digitális megoldások népszerűsítésére, fejlesztésére és használatára.

 

Ennek ellenére a többség azt válaszolta, hogy nem okoz számára gondot az otthon lévő papír mennyisége. Kivételt képeznek ez alól a diplomások, akiknek 30%-át valamennyire zavarja az otthon lévő papír mennyisége, és a 16-19 év közöttieket, akik 52%-ának okoz valamilyen mértékben problémát a papírok, jegyzetek tárolása.

 

 

Több kutatás**  is igazolta már, hogy a kézzel való jegyzetelés segít jobban megérteni és megjegyezni a leírt információkat, és ezt alátámasztani látszik a válaszadók tapasztalata is: a legtöbben (47%) azért szeretnek papírra jegyzetelni, mert így könnyebben jegyzik meg a leírtakat, de fontosnak tartották azt is, hogy papírra írni egyszerűen jobb érzés (34%), és sokan azért a papírra történő jegyzetelést választják, mert a papír van éppen kéznél (33%).

 

Az elérhetőség fontos szempont a digitális jegyzetelést kedvelőknél is, 45% nyilatkozott úgy, hogy azért választja ezt a memoírási formát, mert általában a digitális eszköze az, ami kéznél van. 38% az olyan okosfunkciók, mint az emlékeztetők, a megoszthatóság vagy a rendezhetőség miatt szeret digitálisan jegyzetelni, 24% pedig azért szereti jobban digitális formában tartani a jegyzeteit, mert a papírt könnyebb elveszteni.

 

 

Azok, akik szeretnék kihasználni a kézi és digitális jegyzetelés előnyeit is, valamint csökkentenék a papírhasználatot, az e-ink olvasók körében találhatnak erre tökéletes megoldást. A Lenovo Smart Paper például a papíron való írás tökéletes élményét adja vissza, miközben a kézzel írt szöveg digitálissá alakításával a jegyzetek egy mozdulattal megoszthatóvá, szerkeszthetővé és rendezhetővé válnak.

 

A digitális eszközre kézzel írt jegyzetek megoldást jelenthetnek azoknak is, akik szívesen tanulnak úgy, hogy a könyveikbe jegyzeteket készítenek, ráadásul az e-ink olvasók könnyű hordozhatóságuknak köszönhetően egyszerűen megoldják azt is, hogy több milliónyi papírlap férjen bele a táskánk egyetlen zsebébe. Így a Lenovo Smart Paper e-ink olvasóként még egy területen könnyíti meg a tanulást.

 

______________________

*A Lenovo 1107 fős mintán, 2023. decemberében készített reprezentatív kutatása alapján.

**Why writing by hand makes kids smarter (norwegianscitechnews.com). 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59