Közvélemény-kutatás hazai IT- és távközlési cégekről

Kovács Attila, 2000. augusztus 8. 12:12
A Magyarországon működő legnagyobb internetszolgáltatók, távközlési gyártók és szolgáltatók, illetve rendszerintegrátorok többségének ismertségére és szakmai megítélésére vonatkozó legújabb közvélemény-kutatásának eredményeiről tájékoztatta a sajtó képviselőit a Szignum Média Bt.
A 200 fős telefonos felmérés során a kérdezők 11-féle kérdést tettek fel a név szerint említett 16 vezető cégről az azokat jól ismerő informatikai szakembereknek. Összességében a következő általános eredményeket kapták: a nemzetközi cégek hazai kirendeltségei nagymértékben előnyt jelentenek a hazai cégekkel szemben; kissé szigorodott a kutatásba bevont cégek megítélése tavalyhoz képest; az internetszolgáltatók, távközlési cégek és rendszerintegrátorok esetében egyaránt a legalacsonyabb átlagot (az 1-től 5-ig terjedő osztályozásban 3,3-3,4) az árral összefüggő kérdésekre adott érdemjegyek „szolgáltatták”. A távközlési cégek még a megbízhatóságra vonatkozó, a rendszerintegrátorok, internetszolgáltatók pedig a „cég részvényéből venne -- nem venne?” kérdésre vonatkozó válaszokra szereztek relatív kevesebb átlagpontszámot (2,9-3,16).

A négy nagy internetszolgáltató (Datanet, Elender, Euroweb, Matávnet) megítélésének legjobb átlagai: one-stop-shopping szolgáltastás nyújtása (4,02), fejlődőképesség (3,93), korszerűség (3,81). A válaszadók különösen jónak minősítették korszerűség tekintetében az Eurowebet, teljesítmény szempontjából a Matávnetet, ár tekintetében az Elendert, megbízhatóság szempontjából a Datanetet és az Eurowebet. A vizsgált távközlési cégek közül nem szerepelt a felmérésben a Vivendi, UPC, Motorola, Alcatel, Kapsch stb. A rendszerintegrátorok közül ismertségben, a szolgáltatás teljeskörűségében a Synergon, árfekvésben a Montana, gyorsaságban a KFKI Számítástechnikai Csoport vitte el a válaszadók pálmáját.

Telefonos interjúalanyaikat megkérdezték arról is, az „I love you”vírus elérte-e cégüket. Az elgondolkodtató válaszok: 43%-ot nem érte el, 56%-ot semmi vagy csak jelentéktelen kár ért, 1%-ot ért jelentős kár.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55