Felmentették a szerelemvírus gyanúsítottját

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. augusztus 21. 16:32
Az ügyészek minden vádat ejtettek az "I Love You" vírus megírásával gyanúsított Fülöp-szigeteki tanulóval szemben. Az igazságügyi minisztérium közlése szerint a hackelés ténye nem bizonyítható. A helyi AMA számítógép-kollégium tanulója, Onel de Guzman elismerte, hogy egy véletlen során elszabadította a vírust, de visszautasította, hogy ő lett volna annak írója.
A május 4-én útjára indult vírus gyorsan sokszorosította magát e-maileken keresztül, számos országban túlterhelte a vállalati levelezőrendszereket, és becslések szerint 10 milliárd dolláros kárt okozott. Amíg júniusban Joseph Estrada elnök alá nem írta az e-kereskedelemről és a számítógépes bűnözésről szóló törvényt, a Fülöp-szigeteken semmilyen szabályozás nem tiltotta a hasonló tevékenységet.

De az új törvény nem alkalmazható visszamenőleg a Love bug írójával szemben, és ezért a nyomozók De Guzmant olyan hagyományos bűnökkel vádolták meg, mint a lopás és a hitelkártyacsalás. Az igazságügyi minisztérium döntése szerint a hitelkártyatörvény nem alkalmazható a számítógépes bűnözésre, és a lopásra a hatóságoknak nincs elegendő bizonyítékuk.

A CNet szerint a Fülöp-szigeteki nemzeti nyomozó hivatal több mint egy hónapon át próbált De Guzman esetében alkalmazható törvényeket találni.

Az egész eset onnan indult ki, hogy De Guzman diplomamunkája nem sikerült, mivel az AMA professzorai visszautasították az internetes jelszavak ellopására irt programját, mely a szerelemvírus egyik jellemzője. A tanulót azután gyanúsították meg, mikor a professzorok hasonlóságokra figyeltek fel a vírus és a beadott vizsgaanyag között, és az internetszolgáltatója megállapította, hogy az otthonában lévő telefonra vezethető vissza a vírus kiindulása.

A nyomozó hivatal ügynökei 17 diszket, telefonokat és számítógép-alkatrészeket foglaltak le a május 8-án megtartott házkutatáson, de nem találtak számítógépet vagy modemet. Elfogtak egy másik lakót is, Reonel Ramonest, De Guzman nővérének barátját, de egy nappal később szabadon engedték.

Kulcsszavak: +legfontosabb security jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55