A Microsoft bezáratta a frissítéseit terjesztő AutoPatcher oldalt

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 31. 09:11

A Microsoft felszólította az elsősorban Windows frissítéseket letöltésre kínáló AutoPatchert, hogy szüntesse be tevékenységét.

A Microsoft a hivatalos indoklásban arra hivatkozik, hogy az oldal a szoftverkonszern szellemi tulajdonát képező tartalmakat terjeszt a cég hozzájárulása nélkül. Ez eddig teljes mértékben érthető, még akkor is, ha egyébként a szoftverfrissítésekért maga a Microsoft sem kér pénzt a felhasználóktól. Tulajdonképpen az sem nagyon támadható, hogy a redmondi vállalat csak úgy látja szavatoltnak a frissítések biztonságos (azaz vírusmentes) voltát, ha azokat közvetlenül tőle kapják a felhasználók – habár ezzel valószínűleg a többség tisztában van, és ezt a kockázatot vállalva használta eddig az AutoPatchert. Ami azonban igazán érdekes az ügyben az az, hogy a szóban forgó oldal már nem kevesebb, mint 4 éve működik anélkül, hogy a Microsoft bármilyen aggályt támasztott volna vele szemben. Antonis Kaladis, az AutoPatcher program vezetője ráadásul többször is beszélt a cég egyes munkatársaival, akik nyilvánvalóan ismerték a szolgáltatást, mégsem említették, hogy a legkisebb kifogásuk is lenne működése ellen.

Az AutoPatcher fő előnye, hogy segítségével CD-re vagy DVD-re másolhatók a Microsoft által kibocsátott javítófoltok és egyéb szoftverfrissítések, és utána több számítógépre is föltelepíthetők, offline módban is. Ez egyrészt viszonylag lassú internetkapcsolat esetén lehet előnyös, de biztonsági megfontolásból is jó választásnak bizonyulhat; ha például egy helyi hálózaton egy MS szoftver sebezhetőségét kihasználó rosszindulatú kódot találnak, akkor a javítófoltok offline telepítése praktikusabb. Ugyanígy, ha valaki régebbi Windows operációs rendszerű géphez (is) ragaszkodik, akkor a terméktámogatás megszűnése után is hozzájuthat a lemezen található frissítésekhez. Igaz persze, hogy bizonyos (nem biztonsági) frissítések esetén az AutoPatcherrel megkerülhető a WGA ellenőrzése, így azok a kalózkópiákra is telepíthetők, azonban megint csak érdekes, hogy a Microsoft közleményében erre még csak ki sem tér, ehelyett a bezárási javaslat indokaként egyértelműen a biztonsági szempontot nevezi meg.

Kulcsszavak: security jog

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50