Az MP3.com megegyezett a Sonyval

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. augusztus 22. 18:12
Az MP3.com 20 millió dolláros kártalanítási egyezményt kötött a Sonyval.
Ez többek között olyan zenészeket érint, mint Jamiroquai, Bruce Springsteen vagy Mariah Carey. Az egyezmény szerint a cég használhatja a számok címeit, de ez az összeg csak a szerzői jogok eddigi megsértését váltja ki, a jövőben az MP3.com-nak minden egyes felhasználó után jogdíjat kell fizetnie, ha az egy Sony CD-t rendel meg, vagy egy számot tölt le. Ez az egyezség hasonlít a korábbi megállapodásokhoz az MP3.com és a Time-Warner, EMI és a Bertelsmann (BMG) között.

Al Smith, a Sony Entertainment elnökhelyettese szerint ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy az interneten is érvényesüljenek a szerzői jogok. Habár a szerződés révén kivonták magukat a bíróság hatásköre alól, egy bíró szerint továbbra is szükséges lenne egy próbaper a San Diegó-i vállalat többi kétséges ügyének megoldásához.

Az év elején az MP3.com azt nyilatkozta, hogy 150 millió dollárt szánnak a kiadókkal kötendő peren kívüli megegyezésekre.

Az MP3 egy tömörített hangállomány, ami a zenehallgatáson kívül kis mérete miatt lehetővé teszi, hogy az interneten keresztül cserélgetni lehessen a különböző zenei alkotásokat. A letöltési idő rövidsége miatt egy átlagos felhasználó is viszonylag gyorsan nagyon sok számot képes összegyűjteni.

Az MP3.com lehetőséget biztosít arra, hogy eredeti CD-ket a meghajtóba helyezve egy nyilatkozat után, miszerint a CD a mi tulajdonunk, a MyMP3.com szolgáltatás használatával később a világ bármely pontjáról elérhessük számainkat.

Áprilisban azonban a bíróság megállapította, hogy az MP3.com adatbázisa, ahol a számokat tárolták, sérti a szerzői jogokat, és ezért a kiadók perekkel próbálták kiesett nyereségüket visszaszerezni. Az MP3.com a perek helyett megállapodásra törekedett minden céggel, mivel a kártérítések összege nagyságrendekkel nagyobb lett volna.

Kulcsszavak: MP3 Sony mp3 jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14