Milliárd dolláros kárt okozott az internethálózat fél órás kiesése

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 5. 13:20

Megbénította az egyiptomi gazdaság jelentős területeit kedden az internethálózat rövid kiesése, amely mögött Átef Helmi kommunikációs és informatikai ügyekért felelős miniszter szabotázsakciót sejt - adták hírül helyi sajtóforrások.

A kimaradást tűz okozta, amely a reggeli órákban megszakította az északi Alexandria városon áthaladó egyik fő telekommunikációs kábelen áramló adatforgalmat. Az internet-szolgáltatás ország szerte lelassult, a főváros körüli régió jelentős részén pedig teljesen leállt. Az illetékes miniszter szerint csak a délutáni órákban várható, hogy a rendszer teljesen helyreáll. 
 

Hamdín Abdel-Azím, a Szadat Egyetem közigazgatási karának volt elnöke szerint annak ellenére, hogy a forgalom alig több mint fél órára szakadt meg, a károk a milliárd dollárt is elérhetik. A gazdasági szakember a Bawwábat el-Káhira internetes hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a kimaradás az országban folyó összes pénzügyi tranzakcióra kihagyott, s ennek legfőképpen a bankok, a biztosítótársaságok, és nem utolsó sorban a kairói tőzsde látta kárát. A nemzetközi piaccal megszakadt kapcsolat Abdel-Azím szerint különösen súlyos anyagi következményekkel jár.
 

Több kairói bank kereskedelmi rendszere teljesen működésképtelenné vált, s az internetes hozzáférés híján a bankároknak átmenetileg az elektromos kommunikáció régen letűnt formáihoz kellett folyamodniuk: pénzügyleteiket telefonon és faxon keresztül intézték.
 

Átef Helmi az al-Maszri al-Jóm című napilapnak úgy nyilatkozott, nincs kizárva, hogy szabotázsakcióról van szó. A keddi telekommunikációs káosz ugyanis csupán néhány órával előzi meg a múlt szerdán zárult államfőválasztás hivatalos eredményhirdetését. Az elnökválasztási bizottság helyi idő szerint este hét órakor (közép-európában este hat órakor) tartandó sajtótájékoztatója aligha okoz majd meglepetést, mivel a részeredmények szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi volt hadsereg-főparancsnok a szavazatok legalább 93 százalékát kapta.
 

A Twitter közösségi portálon a hozzászólók közül sokan összefüggést látnak a keddi zűrzavar és az al-Vatan című újság által vasárnap kiszivárogtatott hír között, miszerint a belügyminisztérium egy átfogó internetes megfigyelőrendszer fejlesztését tervezi. A közösségi oldalak mélyreható átvizsgálására Mohamed Ibráhim belügyminiszter szerint azt a célt szolgálná, hogy kiszűrjék és "azonosítsák azokat, akik veszélyt lejelentetnek a nemzetbiztonságra."

Kulcsszavak: security hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50