Ötéves terv az internetes forradalom gyorsítására Japánban

MTI Sajtóadatbank, 2000. szeptember 1. 10:44
Japánban ötéves tervet dolgoznak ki az Egyesült Államok megelőzésére az internetes forradalomban. A kormány a héten bizottságot nevezett ki a terv elkészítésére és az átalakítások vezénylésére.
A kormány új Információs Technológiai Stratégiai Tanácsának elnöke Idei Nobujuki, a Sony Corp. elnöke. A japán kormány szerint az ország lemaradt az elektronikus átállásban, és az fenyeget, hogy az "új gazdaság" elszalad Japán mellett. A bizottság előzetes jelentése szerint Japánban alig van nagysebességű infrastruktúra, a kapcsolati sebesség lassúsága pedig a költséget is rendkívül megnöveli.

A bizottság másik gondja, hogy Japánban több mint hétszáz jogszabály akadályozza az elektronikus kereskedelem fejlődését. A stratégák legelső javaslata, hogy e szabályok felülvizsgálatát és a kereskedelem liberalizálását már most a parlament őszi ülésszakának napirendjére kell tűzni. A konkrét tervvel és a beruházási igényekkel még az év vége előtt jelentkezik a bizottság.

Japánban a háztartások 11 százaléka fér hozzá a világhálóhoz; az Egyesült Államokban ez az arány 37 százalék. Japánban a helyi hívási tarifák miatt drága a vezetékes telefonkapcsolat internethasználatra, miközben az Egyesült Államokban az ilyen hívások majdnem ingyenesek - emlékeztetett a Reuters hírügynökség. Júliusban a japán kormány engedett az amerikai nyomásnak, beleegyezve, hogy két év alatt 20 százalékkal csökkentik azt a kapcsolási díjat, amelyet a külföldi távközlési cégek fizetnek a japán országos távközlési vállalatnak, az NTT-nek.

A drótnélküli szolgáltatások viszont jól fejlődnek Japánban. Az NTT mobilszolgáltató leányvállalata, a Docomo létrehozta internetbarát mobiltelefon használóinak száma már több mint tízmillió. Ebben a technológiában, szakértők szerint, Japán két évvel megelőzi az Egyesült Államokat és Európát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50